Actie voor Pasen door Alzheimer Nederland

Gepubliceerd door Maria op

Omdat het dit jaar een andere Pasen dan anders wordt, start Alzheimer Nederland de actie #wevergetenjullieniet. De actie is gestart om Nederlanders een gebaar te kunnen laten maken naar diegenen die zij in deze tijd moeten missen; geen omhelzingen, geen samenzijn met familie, maar alleen vanaf een afstandje of voor het raam zwaaien naar opa, oma, vader, moeder of andere dierbaren. In het bijzonder gaat de aandacht naar de 280.000 mensen met dementie, zowel thuis als in verpleeghuizen.

Iedereen kan met de actie meedoen door een afbeelding van een vergeet-mij-nietje te verspreiden. Het symbool dat onlosmakelijk is verbonden met dementie, maar dat tijdens deze coronacrisis voor heel veel mensen van toepassing is.

Vergeet-mij-nietjes verspreiden door het hele land  

Alzheimer Nederland reikt via de actiewebsite wevergetenjullieniet.nl verschillende hulpmiddelen aan voor de verspreiding van het vergeet-mij-nietje.  Hier staan onder meer een sjabloon voor het maken van een stoeptekening of spandoek, een raamposter, een fotolijstje, ook is een gratis speldje aan te vragen. Op vrijdag 10 april zijn de raamposters in de landelijke dagbladen te vinden. 

Laat zien dat we elkaar niet vergeten 

“Het coronavirus zorgt aan alle kanten voor veel gemis en verdriet. Mensen met gevorderde dementie begrijpen niet waarom zij geen bezoek meer krijgen. Bij hun mantelzorgers leeft de zorg dat zij zelf misschien vergeten worden na zo’n lange scheiding. Maar niet alleen bij mensen met dementie en hun naasten, bij heel veel Nederlanders speelt nu dit gemis. Juist met Pasen gaan we graag bij elkaar op bezoek en we voelen nu nog meer hoe erg we onze dierbaren moeten missen. We kunnen dat helaas niet oplossen, maar misschien wel een heel klein beetje verzachten met dit initiatief”, aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland. 

De actie is mogelijk gemaakt dankzij sponsoring van diverse mediapartijen en partners. 

Een luisterend oor en online tips, adviezen en antwoorden 

Naast deze actie heeft Alzheimer Nederland zich de afgelopen weken extra ingezet om mensen met dementie en hun naasten te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo is de Alzheimer Telefoon gratis te bereiken. Dit telefoonnummer is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of advies bij dementie en is 7 dagen per week bereikbaar (via 0800–5088). Op de website dementie.nl is verder een aparte sectie ingericht met tips, adviezen en antwoord op veel gestelde vragen over dementie, corona en gezondheid. 

Meer informatie over de actie is te vinden op: wevergetenjullieniet.nl

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *