“Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft, zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar te voorschijn komen.”

Gepubliceerd door Maria op

Over Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en handelt vanuit: ‘Ik ben er omdat jij er bent’. In haar werk gaat zij altijd op zoek naar de ander, het vreemde. De meeste mensen die met Alzheimer te maken krijgen, weten niet hoe hiermee om te gaan. Adelheid laat ons zien hoe anders de ontmoeting met mensen met dementie kan zijn, als wij niet langer uitgaan van onszelf, maar ons openen voor de ander en durven mee te gaan op reis. 

“Weet je wat het eigenlijk was? Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was – zoals ik haar kende – die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen. Als een soort Alice in Wonderland ben ik “in haar gedoken”, heb om haar heen gecirkeld en gedacht: “Ik moet haar achterna vallen. Haar niet corrigeren en niet proberen alles bij het oude te houden, maar met haar meebewegen. Zij kan zich niet meer aanpassen, dus moeten wij, haar omgeving, met haar meebewegen” 

AlzheimerFluisteraar

Adelheid reist langs zorghuizen, theaters en symposia met haar documentaire Mam, waarin zij de ontmoetingen van haar moeder met Adele, haar jongste zus, Marie-Colette en Adelheid, haar twee dochters en haar schoonzoon Titus, in acht indringende liefdevolle beelden heeft gevat. Na de film gaat Adelheid in gesprek met de kijkers.

Anne-Mei The gaf Adelheid de geuzennaam AlzheimerFluisteraar en in samenwerking met een aantal zorgorganisaties en hun families wordt er gewerkt aan de AlzheimerFluister-methodiek. Deze simpel overdraagbare methode daagt de (mantel)zorger uit echt te kijken, te luisteren en waar te nemen wat iemand met dementie nodig heeft. De methodiek raakt aan de verlegenheid en verleidt tot aanraken, voelen en spelen.

Samen met het Deltaplan Dementie zouden wij alle Nederlanders willen vragen AlzheimerFluisteraar te worden en daarmee een samenleving te maken, waarin mensen met dementie de ruimte krijgen zichzelf te zijn. 

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Anne-Marth Hogewoning via Anne-Marth@femaleeconomy.nl

Volg ons op @MamonTour 

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *