Over seniorenorganisatie ANBO
Seniorenorganisatie ANBO wil ouderen en hun familie helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven. Beginnende dementie moet tijdig worden gesignaleerd en bij de zorg voor dementerenden moet welbevinden en menswaardigheid voorop staan.
ANBO
Dementie als aandoening zal steeds vaker voor gaan komen. Dat komt onder meer door de ‘dubbele vergrijzing’: er komt een groot cohort senioren aan én ouderen blijven steeds langer in leven. Naast die ontwikkeling zullen mensen ook steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat is overheidsbeleid, maar ook de wens van ouderen zelf. Hoewel langer zelfstandig leven over het algemeen een prettige ontwikkeling is, bestaat er wel een verhoogd risico dat mensen met beginnende dementie te lang over het hoofd worden gezien. Dementie is een ziekte die sluipenderwijs begint maar zwaar ingrijpt in het dagelijks leven van getroffenen, hun partner en de familie. De samenleving is nog onvoldoende toegerust om op een goede manier met deze ziekte om te gaan.
Welbevinden en menswaardigheid
Voor ANBO is het belangrijk dat de woon- en levensomstandigheden van mensen met deze aandoening zo goed mogelijk aansluiten bij de veranderende beleving. Welbevinden en menswaardigheid moeten daarbij voorop staan. Het is ook lastig want het gedrag van betrokkenen verandert en het betekent afscheid nemen van veel vertrouwde dingen.
Ondersteuning
Voor de omgeving is het soms moeilijk om hier goed mee om te gaan. ANBO richt zich op het ondersteunen van familie door de inzet van sociaal netwerkers die bezoekjes brengen en ANBO consulenten voor de meer inhoudelijke adviezen. Daarnaast geeft ANBO voorlichting over het voorkomen van ouderenmishandeling en geeft handvatten hoe te handelen als er mogelijke signalen van beginnende dementie zijn.
0 reacties