Beste collageen poeder – Onze top 5 van 2024

Gepubliceerd door Redactie op

collageen poeder

Collageen is een belangrijk eiwit die zorgt voor elasticiteit en stevigheid van je huid, botten, spieren, weefsels en organen.

Vanaf je dertigste neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam af. De eerste rimpels kunnen hierdoor ontstaan, maar je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van je gewrichten.

Het kan daarom interessant zijn om extra collageen in te nemen, bijvoorbeeld via collageen poeders. Ben je benieuwd wat de beste collageen poeders zijn volgens ons eigen onderzoek?

Hieronder vind je een top vijf én andere belangrijke informatie over collageen poeder.

Welke collageen is het beste? De 5 winnaars uit onze test:

De beste collageen poeders toegelicht

Dit zijn de vijf beste collageen poeders volgens de onze redactie. Naast ons eigen onderzoek hebben we hiervoor ook andere bronnen geraadpleegd, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond.

1. Orangefit Collageen Booster

Collageen Booster is het beste collageen poeder voor vegans. Dit poeder is namelijk volledig gemaakt van plantaardige ingrediënten.

In de Collageen Booster vind je – naast collageen – ook zink, vitamine B8 en vitamine C. Zink is goed voor de nagels.

Vitamine B8 is een wondermiddel voor huid en haar. Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en ondersteunt het in zijn werking. Zo kan de collageen goed zijn taak uitvoeren, terwijl jij na een paar weken het effect zal opmerken.

Goed om te weten is dat de Collageen Booster geen suiker, vet en zout bevat.

1. Pro Collageen Complex

Het best geteste collageen poeder als je geïnteresseerd bent in het positieve effect van collageen op je huid, is het Pro Collageen Complex.

Dit poeder bevat een gehydrolyseerde vorm van collageen dat uitstekend door je lichaam wordt opgenomen.

Na enkele weken zul je merken dat je huid straalt, gehydrateerd is en minder rimpels vertoont. In het Pro Collageen Complex zitten bovendien vitamine C en hyaluronzuur verwerkt.

Vitamine C helpt om de huid te verstevigen, terwijl hyaluronzuur de huid elastischer maakt. De ingrediënten ondersteunen elkaar optimaal, waardoor jij geniet van een mooiere huid!

3. Collagen Select

Collagen Select is veel meer dan enkel een collageen poeder. In dit poeder zitten namelijk maar liefst negen ingrediënten verwerkt die rimpels laten verdwijnen, je huid laten stralen én je haar en nagels sterker maken.

Zo bevat Collagen Select naast collageen ook zink, koper, biotine, vitamine C, vitamine A, niacine, riboflavine en extract van Moldavische imker.

Ideaal dus als je je huid wilt verjongen! Belangrijk om rekening mee te houden is dat Collagen Select een tropisch smaakje heeft. Je drinkt het poeder daarom vermengd met water.

4. Vitakruid Collageen Solugel

Het beste collageen voor gewrichten, de huid en de algemene gezondheid is Vitakruid Collageen Solugel. Dit collageen poeder is namelijk verrijkt met vitamine D en vitamine C.

Vitamine D draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem en sterke tanden en botten. Vitamine C beschermt de cellen, zorgt voor vochtbehoud en ondersteunt de aanmaak van de collageen. De combinatie van vitamine D en vitamine C met collageen zorgt dan ook voor diverse voordelen voor je gezondheid.

Vitakruid Collageen Solugel heeft een neutrale smaak en is vrij van conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen.

5. Herbolist Collageen Beauty Blend

Herbolist Collageen Beauty Blend belooft de oplossing te zijn voor mensen met dunner wordend haar, een onzuivere huid en rimpels. Deze krachtpatser bestaat namelijk bijna volledig uit collageen (met een klein beetje vitamine C).

Na twee maanden zul je merken dat je haar voller wordt, je huid gaat stralen, rimpels verminderen en je nagels sterker worden.

De smaak van Herbolist Collageen Beauty Blend is neutraal en kan hierdoor gewoon door de koffie of kwark vermengd worden.

Waarom kiezen voor collageen poeder?

Collageen biedt verschillende voordelen voor je gezondheid. Collageen pillen zijn nauwelijks te koop, dus je komt al gauw voor de keuze ¨drankje of poeder¨ te staan.

Een drankje kan qua smaak echter al gauw gaan vervelen. Ook is het voor veel mensen een opgave om elke dag een extra drankje te nuttigen.

Door te kiezen voor poeder, omzeil je dit probleem én kun je ongemerkt je dagelijkse dosis collageen binnenkrijgen. Je kunt het collageen poeder namelijk heel eenvoudig toevoegen aan je yoghurt, smoothie, vruchtensap, shake of kopje thee.

Het poeder heeft geen uitgesproken smaak en kan hierdoor goed vermengd worden met andere ingrediënten.

Hoe vind je het beste collageen poeder?

Je vindt het beste collageen poeder door te letten op de volgende aandachtspunten:

 • Ingrediënten. welke andere vitamines en mineralen zitten er in het poeder verwerkt en wat doen deze voor je gezondheid? Check meteen hoe hoog het percentage collageen is dat verwerkt is in het poeder. Hoe hoger dit percentage is, hoe beter het collageen poeder zijn werk zal doen.
 • Wat zit er verder in? Let bijvoorbeeld op of het poeder vegan is en of er suiker, kunstmatige kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen aan zijn toegevoegd.
 • Prijs. Wat kost het collageen poeder en hoelang doe je met een potje? Controleer hoeveel gram er in een pot zit, hoeveel je per dag moet gebruiken en wat dit per dag kost.
 • Smaak. Is de smaak neutraal of niet? Een neutrale smaak is praktisch als je het collageen poeder graag wilt vermengen met je eten of drinken.
 • Gehydrolyseerd of niet. Kies bij voorkeur voor een collageen die gehydrolyseerd is. Dit houdt in dat de collageen in kleine stukjes is gemaakt en beter opgenomen kan worden door je lichaam.
 • Vegan. In principe is collageen niet vegetarisch. Als dit wel een vereiste voor jou is, moet je goed letten op de oorsprong van de ingrediënten.

Welke voordelen biedt collageen poeder?

Collageen biedt de volgende voordelen voor je gezondheid:

 1. Collageen zorgt ervoor dat je huid steviger en elastischer wordt én werkt hydraterend. Als gevolg hiervan ontstaan er minder rimpels en krijg je een stralende huid.
 2. Je krijgt sterkere nagels, haren, botten en pezen.
 3. Je zult sneller herstellen na het sporten.
 4. Je zult minder last hebben van gewrichtspijnen.
 5. Je spijsvertering zal verbeteren.
 6. Je algemene gezondheid en weerstand verbeteren. Collageen is namelijk een antioxidant.

Heeft collageen bijwerkingen?

Over het algemeen ervaren mensen geen (ernstige) bijwerkingen na het gebruik van collageen. Wel kunnen mensen die snel last hebben van een opgeblazen gevoel of diarree, dit ook krijgen na het innemen van dit supplement.

Raadpleeg dus eventueel je huisarts voordat je collageen poeder gaat gebruiken. Een andere opmerkelijke, maar onschuldige bijwerking, kan een vieze smaak in de mond zijn.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het verstandig om een arts te contacteren.

Is collageen veilig?

Doordat collageen een lichaamseigen stof is en geen tot nauwelijks bijwerkingen heeft, kun je het bestempelen als veilig.

Wel is het belangrijk om de maximale aanbevolen hoeveelheid niet te overschreiden per dag.

Mocht je bepaalde gezondheidsklachten hebben, dan is het verstandig om advies te vragen aan je arts voordat je begint met het collageen poeder.

Wanneer kun je resultaten beginnen te zien?

Zelfs het beste collageen poeder werkt niet binnen een aantal dagen. Om een effect op te merken zul je het collageen poeder minimaal vier tot acht weken moeten gebruiken.

Na ongeveer drie maanden zul je daadwerkelijk een verschil op kunnen merken. Houd er rekening mee dat je altijd een aantal rustdagen moet inplannen.

Dit houdt in dat je het collageen poeder 25 dagen gebruikt en vervolgens 5 dagen niet. Zo voorkom je dat je lichaam gewend raakt aan de extra collageen inname.

Gebruik je collageen in de ochtend of avond?

In principe kun je collageen zowel in de ochtend als in de avond gebruiken. Als je voorkeur uit gaat naar de ochtend, neem het poeder dan bij voorkeur op lege maag.

Bijvoorbeeld in je eerste kopje thee of koffie. Wacht vervolgens een half uurtje voordat je gaat ontbijten.

Als je in de avond praktischer vindt, dan neem je het poeder vlak voordat je gaat slapen. Een voordeel van collageen in de avond gebruiken is dat je lichaam in de nacht door verschillende herstelprocessen gaat.

Het collageen poeder kan je lichaam hierbij ondersteunen.

Heeft collageen zin, of is het onzin? Dit zegt de wetenschap

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat collageen effectief is. Een kleine hoeveelheid is al voldoende om een positief resultaat op je huid, gewrichten en algemene gezondheid te merken.

Wel is het belangrijk om te weten dat de wetenschappelijke onderzoeken vaak gesponsord werden door fabrikanten van collageen. Het onderzoek kan dus niet als volledig transparant en onafhankelijk worden aangemerkt.

Tot slot is het van belang om te weten dat collageen geen wondermiddel is. Diepe rimpels zullen – helaas – niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ook hebben andere factoren (zoals roken, een slecht voedingspatroon, stress en overmatig zonnen) een grote invloed op je huid en gezondheid.

Voor een positief resultaat, is het dus aan te raden om niet alleen collageen poeder te gebruiken, maar ook zo gezond mogelijk te leven.

Als beste getest
Als beste getest
Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *