De top 5 beste crosstrainers voor thuis

Gepubliceerd door Redactie op

crosstrainer voor thuis

Bewegen is gezond en dat geldt ook zeker voor mensen die ouder worden. Alleen naar buiten gaan voor een wandeling of een sportschool bezoeken is vaak geen optie meer. Met een crosstrainer in huis kun je toch zorgen voor wat lichaamsbeweging op een dag.

Wij hebben onderzoek gedaan en de populairste crosstrainers beoordeeld op alle belangrijke eigenschappen. Ontdek hieronder de vijf beste crosstrainers uit onze analyse.

Onze top 5 crosstrainers voor thuis

1. VirtuFit iConsole CTR 2.1 Ergometer

De VirtuFit iConsole CTR 2.1 Ergometer is de onbetwiste nummer één op onze top lijst van beste crosstrainers.

Het apparaat is gemaakt van hoogwaardige materialen en heeft een belastbaarheid tot 150 kg. Daardoor biedt deze crosstrainer duurzaamheid en betrouwbaarheid. Met 32 weerstandsniveaus is hij aanpasbaar aan verschillende trainingsdoelen.

Dankzij 24 trainingsprogramma’s, is er bovendien volop variatie en effectiviteit in je workouts. De mogelijkheid om te trainen met apps zoals Kinomap biedt een virtuele trainingservaring en verhoogt de motivatie.

Ondanks enkele kleine nadelen zoals een niet-verstelbare lengtepas en niet inklapbaar ontwerp, biedt de CTR 2.1 comfort, stabiliteit en effectiviteit. En dat alles voor een betaalbare prijs.

2. Focus Fitness Fox 3

De Consumentenbond heeft nog geen test gedaan om de beste crosstrainer voor thuis te bepalen.

Maar door andere consumentenorganisaties is de Focus Fitness Fox 3 wel al negen keer als beste beoordeeld. Dit is te danken aan de goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Daarnaast is dit een hele stevige crosstrainer die heel soepel loopt.

Je hoeft dus niet veel kracht te zetten om een langere training vol te houden. Het apparaat heeft zestien verschillende weerstanden.

De computer is gemakkelijk te bedienen. De crosstrainer is wel wat zwaar, maar daardoor voelt hij heel stabiel aan. Het belastbaar gewicht is maximaal honderdtwintig kilogram.

3. VirtuFit CTR 1.2i

Ook de VirtuFit CTR 1.2i is een echte crosstrainer met een lage instap. Dit apparaat kan tot honderdvijftig kilogram lichaamsgewicht dragen.

De pedalen van de crosstrainer maken een vloeiende beweging en het sporten kost zo weinig moeite. Er zijn eenentwintig sportprogramma’s voorgeprogrammeerd en er zijn meerder hartslagprogramma’s.

Deze crosstrainer heeft een groot aanraakscherm dat helder beeld geeft. Je maakt eenvoudig verbinding met het internet en kunt via het scherm films kijken of een muziek luisteren onder het sporten. Je zet deze crosstrainer met de handleiding gemakkelijk zelf in elkaar.

4. Focus Fitness Fox 5 iPlus

Met keuze uit zestien trainingsprogramma’s kun je goed in beweging blijven op deze Focus Fitness Fox 5 iPlus. Handmatig stel je eventueel de weerstand nog bij. De pedalen zijn solide en hebben speciale kussentjes.

Dit zorgt voor een goede ondersteuning tijdens het sporten. Het apparaat voelt stabiel aan. Door de verstelbare handgrepen stel je de perfecte houding in om bijvoorbeeld nek en schouders te ontlasten.

De crosstrainer sluiten je aan op het internet om je televisie te kijken. De Focus Fitness Fox 5 iPlus is geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht tot honderdvijftig kilogram.

5. Senz Sports C7000

De Senz Sports C7000 is geen goedkope crosstrainer, maar hij mag eigenlijk niet ontbreken in deze top vijf. Deze crosstrainer is in Nederland gemaakt en is stevig en van goede kwaliteit. Je kunt hier dan ook met een gerust gevoel intensief gebruik van maken, bijvoorbeeld elke dag van de week.

De armsteunen zet je recht voor je of je verplaatst ze naar de zijkant. Dit past bij een intensievere training. Het verlichte scherm is zeven inch groot en geeft duidelijk beeld. Je kiest uit twaalf trainingsprogramma’s van verschillende niveaus.

Waarom is een crosstrainer geschikt voor thuis?

Wanneer het niet meer lukt om zelfstandig buiten een wandeling te maken, valt de lichaamsbeweging voor ouderen vaak weg. Met een crosstrainer kun je toch nog in beweging blijven, zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft.

De spieren blijven soepel en je houdt je conditie op peil. Een crosstrainer heeft pedalen waarmee je een loopbeweging maakt.

Is langere tijd lopen geen optie meer? Dan kies je voor een hometrainer waar je op zit, waarbij je een fietsbeweging maakt.

Waar let je op bij aankoop van de beste crosstrainer voor thuis?

Hieronder leggen we de belangrijkste aandachtspunten aan je uit.

Het vliegwiel

Elke crosstrainer heeft een vliegwiel. Deze vliegwielen hebben verschillende gewichten. Dit is bijvoorbeeld twaalf kilo. De zwaarte van het vliegwiel bepaalt de intensiteit van de training en zorgt ervoor dat je een natuurlijke beweging maakt.

Zoek je een crosstrainer die je gewrichten niet te zwaar belast? Kijk dan voor een front driven crosstrainer waarmee je een kortere lengtepas maakt. Wil je een sportieve uitdaging dan kies je voor een rear driven crosstrainer. Daarmee maak je een langere lengtepas.

De bediening van een crosstrainer

Met een crosstrainer maak je een stap- of loopbeweging. Je maakt de oefening zwaarder doordat de pedalen weerstand bieden.

Bij de verschillende crosstrainers hoef je dit niet zelf in te stellen. Je kiest uit een van de vele voorgeprogrammeerde loopschema’s.

Heb je eenmaal een geschikt programma gevonden dan kan je dat aanhouden. Kijk voor een crosstrainer met een overzichtelijk bedieningsscherm zodat de gegevens duidelijk leesbaar zijn. Een goede afmeting is bijvoorbeeld zeven inch, dat is ongeveer achttien centimeter.

Voor de leesbaarheid is het eventueel praktisch als het scherm verlicht is.

Technische mogelijkheden

Dat een crosstrainers al kant-en-klare programma’s heeft, is een groot gemak. Afhankelijk van je wensen, kun je ook voor aanvullingen hierop kiezen.

Veel crosstrainers hebben een hartslagmeter om, in combinatie met een programma, je hartslag te optimaliseren.

Een ander technisch aspect is de optie van bluetooth voor een draadloze verbinding met bijvoorbeeld een smartphone of een tablet.

Vind je het prettig om tijdens het sporten wat afleiding te hebben, kijk dan voor een crosstrainer waarmee je via wifi het internet kunt activeren.

Dat geeft alle vrijheid om een film te bekijken of om online naar muziek te luisteren tijdens de training.

Het gewicht van de crosstrainer

Crosstrainers zijn vaak redelijk zwaar. Dit maakt het apparaat stabiel. Het is alleen lastiger als je de crosstrainer naar een etage moet tillen.

Veel crosstrainers bestaan uit een aantal losse onderdelen die je met behulp van een handleiding in elkaar zet.

Houd er rekening mee dat je rond de crosstrainer voldoende ruimte hebt. Het gaat daarbij niet alleen om de ruimte rondom het apparaat, maar ook bij het plafond of het schuine dak. Je moet tenslotte voldoende bewegingsruimte hebben als je op de crosstrainer staat.

Bij de omschrijving van de crosstrainer staat het gewicht vermeld en zo kun je een bewuste keuze maken. Een ander gewicht dat genoemd wordt, is het draaggewicht. Hiermee bedoelt de fabrikant het gewicht van de persoon die de crosstrainer gebruikt.

Een crosstrainer met een maximaal draaggewicht van honderd kilogram is dus niet geschikt voor mensen die meer dan honderd kilogram wegen. De meeste crosstrainers kunnen een lichaamsgewicht tussen de honderdtwintig en honderdvijftig kilogram dragen.

Comfortabel sporten op een crosstrainer

Een comfortabele houding is belangrijk om een training vol te houden. De pedalen moeten groot genoeg zijn en in het ideale geval zijn ze verstelbaar.

Het stuur heeft de juiste hoogte en het is ook handig als je deze op verschillende manieren vast kunt houden.

Kijk bijvoorbeeld ook of de handgrepen een zachte grip hebben. Sommige crosstrainers hebben tevens een zachte ondergrond op de pedalen.

Voor de veiligheid hebben de pedalen vaak banden die om de voeten sluiten. Daarmee houd je de voeten goed op de pedalen tijdens het bewegen.

De prijs en de kwaliteit van crosstrainer merken

In onze top vijf lijst van beste crosstrainers vind je crosstrainers van verschillende prijzen. Het wil niet altijd zeggen dat de duurste crosstrainer altijd beter is dan een voordeliger apparaat.

De crosstrainers uit onze lijst zij allemaal van goede kwaliteit. Je kunt er veilig en ontspannen mee trainen. Denk na over het aantal voorgeprogrammeerde trainingsmodules dat je wilt hebben.

Of vind je het belangrijk dat er wifi op de crosstrainer zit? Het gewicht, de aanpasbare zithouding en de stand van de armsteunen zijn ook van belang. En vergeet natuurlijk het gebruiksgemak van het bedieningspaneel niet.

Zet je wensen op een rijtje en bepaal een budget voor de crosstrainer. Vervolgens kun je het aanbod vergelijken. Zo bepaal je wat voor jou de beste koop voor een crosstrainer is. Dit overzicht van beste crosstrainers komt daarbij dan goed van pas.

Beste koop
Budget optie
Beste koop
Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *