Wat is de beste dementieklok van 2024?

dementieklokken

Ouderdom brengt gebreken met zich mee. Dingen die voorheen altijd vanzelfsprekend waren, gaan opeens veel moeilijker. Een voorbeeld hiervan is klokkijken. Omdat senioren last kunnen hebben van verschillende ouderdomskwalen, zijn er verschillende soorten seniorenklokken ontwikkeld.

Deze helpen niet alleen bij het aflezen van de tijd, maar laten ook zien welk deel van de dag het is. Dit kan vooral waardevol zijn voor mensen met dementie.

Een dementieklok, ook wel kalenderklok of seniorenklok genoemd, heeft extra grote letters en wordt vaak gebruikt als mensen niet meer precies weten welke dag het is.

Dit zijn de beste dementieklokken

1. OER Dementieklok

Deze dementieklok met extra groot scherm biedt digitale en analoge tijdweergave, ideaal voor mensen met dementie. De wifi-optie synchroniseert automatisch tijd en datum. Alarmen en medicijnherinneringen verhogen zelfstandigheid.

De klok is beschikbaar in verschillende varianten (kleur, grootte, wifi). Het heeft ook extra functies zoals weersvoorspelling en automatische dimmer.

Aanvullende poorten zijn er voor SD-kaart, USB en koptelefoon. Klantenservice biedt hulp bij installatie en vragen. Een praktisch en ondersteunend hulpmiddel voor senioren met dementie.


2. Leagwhar Kalenderklok

De Leagwhar Kalenderklok is ontworpen met een rustgevend design en instelbare helderheidsniveaus voor dag en nacht.

Het biedt zes instelbare talen en kan zowel worden opgehangen als neergezet. Met keuze uit witte of gele kleurmodi, biedt het ook vijf instelbare alarmen.

Het heeft verschillende datuminstelfuncties en wordt geleverd met een Nederlandstalige handleiding. Deze dementieklok heeft een zwart kunststof ontwerp, een stil uurwerk en een digitaal display.

Het wordt gevoed via een adapter/lichtnet en is bedoeld voor gebruik binnenshuis. De klok heeft een rechthoekige vorm, een breedte van 17 cm en een gewicht van 0.58 kg.


3. Chillsy Digitale Dementieklok XL

De Chillsy digitale dementieklok biedt ouderen, slechtzienden en mensen met (beginnende) dementie structuur en vertrouwen in hun dagelijks leven.

Deze klok is eenvoudig in gebruik, toont duidelijk de datum, tijd en dagdeel, en heeft een handige alarmfunctie voor medicijnen en afspraken.

Met voordelen zoals automatische dimfunctie, digitale fotolijst en meertalige ondersteuning is deze klok ideaal voor ouderen.

Bovendien is het multifunctioneel met een USB-poort voor het afspelen van foto’s, muziek en video’s, en het kan op afstand worden bediend voor extra gemak en veiligheid.


Wat is een dementieklok en wat zijn de eigenschappen?

Een dementieklok helpt ouderen om meer grip op hun leven te krijgen en langer zelfstandig te blijven wonen.

De klok helpt bij een duidelijke dagelijkse routine, biedt tijdsoriëntatie en herinnert mensen aan etenstijden of de inname van medicijnen.

De klok lijkt erg op een tablet. Niet een tablet in conventionele zin, maar een die specifiek gericht is op mensen die last hebben van geheugenverlies en dementie.

Het 10-inch scherm is uitgerust met een standaard, zodat deze eenvoudig op een kast of tafel geplaatst kan worden.

Het klokscherm is groot genoeg om in het gezichtsveld van de persoon met dementie te blijven. Ook heeft een dementieklok een aantal praktische functies die het dagelijks leven van dementiepatiënten gemakkelijker kunnen maken.

Het scherm van een dementieklok toont een digitale of analoge klok, met een duidelijk zichtbare rode balk bovenaan, die aangeeft welke dag het is.

Naast de tijd geeft het scherm ook het dagdeel aan. Dit wordt vaak vergeten door dementerende mensen. Met een blik op de klok, weten ze precies welke dag het is en of het ochtend, middag of avond is.

Medicijnreminders

Dementieklokken hebben verschillende opties voor het instellen van reminders en alarmen, bijvoorbeeld herinneringen om medicatie in te nemen, meldingen voor bedtijd of opstaan en andere alarmen.

Je kunt ook meldingen per uur naar keuze instellen, zodat de persoon met dementie weet dat er een uur is verstreken.

Ouderen, ook ouderen met dementie, blijven steeds langer thuis wonen. Maar omdat de ouderenzorg onder druk staat, komen wel meer zorgtaken in de knel.

Een van deze taken is de tijdige inname van medicatie, iets wat voor ouderen ontzettend belangrijk is.

Ouderen kunnen deze simpele handelingen makkelijk vergeten, zonder dat ze ernstig dementerend zijn. Een dementieklok is een handige oplossing voor dit probleem.

De klok heeft een verschillende soorten alarmen, onder andere herinneringen om medicatie in te nemen.

Andere meldingen en alarmen

Het is uiteraard handig als een alarm instelbaar is voor het innemen van medicijnen. Maar sommige dementieklokken beschikken over nog meer functies. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een wekalarm en een medicatiealarm.

Er zijn zelfs klokken waarbij je elk uur een alarm kunt laten afgaan. Sommige kalenderklokken kunnen ook meldingen weergeven van belangrijke afspraken zoals bezoekjes.

In het geval van een doktersafspraak krijgt een dementerend iemand op tijd een melding, zodat hij of zij de afspraak niet vergeet.

Er zijn ook meldingen voor opstaan en naar bed gaan en alarmfuncties die de gebruiker zelf kan instellen. Een dementieklok kan worden gekoppeld aan een app.

Hierdoor kunnen familieleden of verzorgers direct een bericht sturen, dat duidelijk op de klok wordt weergegeven. Het is mogelijk om afspraken toe te voegen in de agenda of op afstand leuke foto’s in te stellen als achtergrond.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een dementieklok?

  • Kleurweergave:
    In de regel wordt standaard een zwart-wit scherm gebruikt. Maar wist je dat een zwart-geel display geschikter is voor mensen met een slecht gezichtsvermogen? Bespreek waar de behoefte ligt en kijk of de klok ook ingesteld kan worden op een geel display.
  • Analoog of digitaal:
    Niet iedereen is vertrouwd met een digitale tijdsweergave. Om die reden zijn er ook analoge dementieklokken (met wijzerplaat) verkrijgbaar. Sommige dementieklokken hebben zelfs de optie om te schakelen tussen een analoge en digitale tijdsweergave.
  • Formaat:
    Natuurlijk heeft een dementieklok al grote letters en cijfers. Er is echter wel verschil in het formaat van de klokken. De grootte varieert van 7 tot 10 inch. Vraag jezelf af welk formaat het beste bij je past en hoeveel de klok mag opvallen in de ruimte.

Welke soorten zijn er?

Dementieklokken zijn er in meerdere soorten. Hieronder werpen we een blik op de verschillende productcategorieën

Dementieklok in kleur

Het kan moeilijk zijn voor mensen met dementie om grip te houden op de tijd.  Een grote klok met duidelijke cijfers en verschillende kleuren kan hen helpen voor een helder overzicht van de tijd.

Mensen die niet meer goed kunnen zien, hebben baat bij een klok met grote cijfers en letters. Naast de grootte moet ook de achtergrond bestaan uit contrasterende kleuren.

Bij sommige klokken voor ouderen is het ook een optie om de cijfers en letters weer te geven in een andere kleur. Dit is vooral handig als iemand bepaalde kleuren beter ziet dan andere.

Analogeklok of digitale dementieklok?

Een klok voor senioren wordt gekenmerkt door het gebruiksgemak en een duidelijke weergave van de tijd. Er zijn zowel analoge klokken als digitale uitvoeringen verkrijgbaar.

Een digitale versie toont de dag, tijd en maand. In tegenstelling tot de analoge variant, die de tijd analoog weergeeft, maar de dag en maand in letters. Hierdoor kan iemand met dementie meteen zien welke dag en tijd het is.

Oudere mensen hebben allemaal geleerd om op de klok te kijken met wijzers. Een analoge klok blijkt om die reden een goede keuze als iemand lijdt onder dementie.

Overigens kunnen sommige klokken ingesteld worden op zowel analoog als digitaal. Als een duidelijke weergave van tijd, datum, dag van de week en het instellen van standaardalarmen afdoende is, dan is een analoge seniorenklok vaak de beste keus.

Seniorenklok op batterijen

Er zijn diverse seniorenklokken op goedkope batterijen verkrijgbaar, zoals grote wandklokken of een analoge klok met een dag-, datum- en maandweergave erboven.

Er bestaat ook een kleiner tafelmodel met een analoog klokje en daarnaast een weergave van de dag, datum en de maand.

Een grote muurklok met kwartsuurwerk zorgt voor een accurate tijdsaanduiding en werkt op een enkele AA-batterij.

Ben je op zoek naar een klok voor ouderen? Een eenvoudige klok voor senioren is meestal verkrijgbaar bij winkels zoals HEMA, Blokker, Action of Mediamarkt.

Een grote wandklok kan heel goed gebruikt worden door mensen die niet in een vergevorderd stadium zitten van dementie. De wijzerplaat is bij deze klok extra groot, wat het aflezen van de klok zo makkelijk mogelijk maakt.

Er zijn ook klokken verkrijgbaar die verschillende afbeeldingen gebruiken om het verschil tussen dag en nacht duidelijk te maken. Een dergelijk model helpt ouderen om de tijd en de dag zo goed mogelijk bij te houden.

Dementieklokken op netstroom

Er zijn ook dementieklokken die werken op netstroom. Deze schermen zijn vaak instelbaar in helderheid zodat de tijd en de dag heel duidelijk wordt getoond.

Voor slechthorende ouderen is het bovendien mogelijk om de tijd, datum en de dag uit te laten spreken.

Een sprekende klok kan dit ook doen in combinatie met bepaalde meldingen. Bijvoorbeeld een herinnering om medicijnen in te nemen, die op het scherm wordt weergegeven of hoorbaar wordt vermeld.

Als het niet meer mogelijk is om de tijd af te lezen, is er ook een klok met drukknop. Deze beschikt over een grote knop die de tijd weergeeft als je er één keer op drukt. Druk je nogmaals op de knop, dan wordt de dag en datum uitgesproken.

Tip: plaats een seniorenklok in meerdere ruimtes

Soms gebeurt het dat mensen met dementie of Alzheimer vergeten waar de klok is. Om te voorkomen dat ze in de war raken is het handig om meerdere klokken in huis te hangen of neer te zetten.

Plaats daarom ook een klok in de slaapkamer, in de keuken of in het toilet, zodat ze op ieder moment zicht hebben op hoe laat het is.


Meer dementie hulpmiddelen:

GPS tracker