Beste spijkermat – Onze top 5 favoriete matjes

Gepubliceerd door Redactie op

de 5 beste spijkermatten

Om spieren te ontspannen, is het soms juist goed om ze te triggeren. Dit doe je bijvoorbeeld met een spijkermat. Volgens sommige mensen is dat onzin, maar de vele positieve ervaringen van gebruikers laten het tegenovergestelde zien.

Wij testten verschillende merken spijkermatten uit. Daarbij keken we of zij voor de gewenste ontspanning zorgen, welke afmeting ze hebben en of je nog aanvullende accessoires krijgt. Dit resulteerde in onderstaande top 5. Lees hier waarom deze spijkermatten voor ons als beste naar voren komen.

Dit zijn onze favoriete spijkermatten

De beste spijkermatten uitgelicht

1. Flowee Shakti spijkermat

De Flowee Shakti mat is van een Nederlandse leverancier die al jarenlang spijkermatten van hoge kwaliteit levert. Deze spijkermat is voor ons een aanrader, omdat er 11000 drukpunten op de mat zitten, die verdeeld zijn over 42 rondjes.

Vergeleken met andere merken heeft deze mat dus heel veel drukpunten. Je ontvangt bij deze mat ook nog een kussen met drukpunten om je nek optimaal te laten ontspannen.

Dit kussen is met boekweitkaf gevuld voor een comfortabele ondersteuning. De mat is 77 centimeter lang en 45 centimeter breed. Voor tips tijdens het gebruik ontvang je een handig boekje bij de spijkermat.

2. LifeGoods Acupressuur Mat

De spijkermat van LifeGoods heeft 230 kunststof pads met elk 27 drukpunten. De mat is 66 centimeter lang en 40 centimeter breed en past dus mooi onder je rug.

Als aanvulling op de mat gebruik je het bijbehorende kussen in je nek. Dit kussen heeft 73 pad met ook 27 drukpunten.

Voor extra ondersteuning op bepaalde pijnpunten, gebruik je een of beide triggerballen die ook inbegrepen zijn. Hierbij maak je eventueel gebruik van het boekje dat je krijgt, vol met voorbeeldoefeningen. De mat is van katoen en de kunststof pads maak je gemakkelijk schoon.

3. 2BeHealty Spijkermat

Dit spijkermatje is bijna vierkant met een lengte en breedte van ongeveer 70 centimeter. Dat is niet heel lang, maar wel voldoende om alleen onder je rug of je benen te leggen.

De mat is van katoen en de duizenden spijkertjes zijn gelijkmatig over de mat verdeeld. Voor een volledige ontspanning maak je niet alleen gebruik van de spijkermat zelf.

Je ontvangt namelijk een set die bestaat uit de spijkermat, een spijkerkussen en een triggerpoint bal. Dit alles zit in een handige draagtas.

4. Amati Blue Lotus Spijkermat

De Amati spijkermat staat ook wel bekend als de Blue Lotus. Bij deze spijkermat hoort een complete set van een spijkerkussen, een triggerpoint bal en een massageroller.

Totaal bevatten al deze accessoires 14883 spijkerpunten, goed voor volledige ontspanning. Daarnaast krijg je ook nog een eboek per mail met instructies voor het gebruik van de verschillende onderdelen.

Het voordeel van deze spijkermat is dat hij 120 centimeter lang is en dus een groot deel van je lichaamslengte beslaat. De mat is niet heel breed, maar met 44 centimeter toch breed genoeg om goed op te kunnen liggen.

5. BrellaVio Spijkermat met spijkerkussen

De BrellaVio spijkermat is een degelijke shakti mat die eigenlijk opvalt door zijn eenvoud. De mat is 74 centimeter lang en 44 centimeter breed. Voor extra zachtheid is de mat gevuld met foam. Deze vulling zit ook in het bijbehorende kussen.

De materialen waarvan de hoezen van de mat en het kussen zijn gemaakt, zijn linnen en katoen. Deze hoezen kun je wassen. De pads met de vele spijkers zijn van BPA-vrij kunststof en zorgen voor fijne ontspanning.

Een klein minpuntje is dat bij deze spijkermat wel een tas verkrijgbaar is, maar deze is niet standaard inbegrepen. Je moet hem dus los aanschaffen.

Wat is het kenmerk van een spijkermat?

Denk je bij een spijkermat meteen aan een mat vol met metalen spijkers? Dat is gelukkig niet het geval. De moderne spijkermatten zijn voorzien van kunststof pads. Maar dat betekent niet dat de spijkermatten niet puntig zijn.

De pads zijn gelijkmatig over de mat verdeeld en bevatten elk een aantal puntige elementen. Die noemen we spijkers.

Hoeveel spijkers een mat bevat, verschilt per model. De verdeling is over het algemeen gebaseerd op de plaats van de drukpunten in je lichaam. Ook de hardheid van de spijkers verschilt per spijkermat.

Is de werking van een spijkermat gebaseerd op accupunctuur?

Als het om spijkermatten gaat, zie je regelmatig verschillende benamingen terugkomen. Zo wordt een spijkermat ook wel shakti mat of acupunctuurmat genoemd.

Ook de term acupressuurmat zie je wel eens staan. Acupunctuur is een Chinese behandelmethode waarbij naaldjes in de huid gestoken worden. Op bepaalde acupunctuurpunten zorgt dit voor pijnverlichting.

De vergelijking met de werking van een spijkermat gaat maar voor een deel op. De spijkers van de mat richten zich wel op bepaalde drukpunten in je lichaam. Het is echter niet de bedoelding dat de spijkers van de mat door je huid gaan.

Daarom kun je het beter over acupressuur hebben. Maar deze term is minder bekend. Daarom spreekt men vaak over een acupunctuurmat als men eigenlijk acupressuur bedoelt.

Wanneer kies je voor een spijkermat?

Volgens de wetenschap zorgt een spijkermat voor het verlichten van pijn. Dit kan dus bij spierpijn een goede oplossing zijn. Een spijkermat helpt je op een relatief eenvoudige manier om deze klachten te verminderen en op de langere termijn soms zelfs te voorkomen.

Het principe van de spijkermat is dat je de spieren in je lichaam uitdaagt door op bepaalde punten in je lichaam extra druk uit te oefenen. Op het moment dat je deze drukpunten via de spijkermat activeert, wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een hormoon dat aan je hersenen een geluksgevoel doorgeeft. Dat helpt bij het ontspannen.

Behalve dat je een gelukshormoon aanmaakt, draagt de druk van de spijkerpunten bij aan een betere doorbloeding in je lichaam. Dit zorgt er voor dat je meer energie krijgt en dat de spierspanning afneemt.

Kun je een spijkermat gebruiken tijdens je zwangerschap?

Er zijn geen aanwijzingen dat je een spijkermat niet tijdens het zwangerschap kunt gebruiken. Je moet daarbij vooral letten op wat je zelf prettig vindt. Voor de een biedt de spijkermat verlichting bij een pijnlijke onderrug of helpt het om ontspannen in slaap te vallen.

Er zijn ook vrouwen die de tegendruk van een spijkermat prettig vinden om pijnlijke weeën op te vangen. Je gebruikt een spijkermat dus naar eigen behoefte, ook als eventuele afleiding tegen de pijn.

Biedt een spijkermat verlichting bij menstruatieklachten?

Het komt veel voor dat mensen op hun rug op een spijkermat liggen. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat dit een ontspannen houding is. En vaak komt pijn in je spieren vanuit je rug. Maar als je op je buik gaat liggen, kun je ook baat hebben van de werking van de spijkermat.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij menstruatieklachten of als je last hebt van je darmen. De spijkers stimuleren de doorstroming van je bloed of leiden je af van de oorspronkelijke pijn. Vind je het niet prettig om de spijkers op je blote huid te voelen, dan kun je kleding dragen van dunne stof.

Zijn er nadelen aan een spijkermat?

Een spijkermat biedt niet aan iedereen het gewenste effect van ontspanning of pijnverlichting. Dat kan bijvoorbeeld als je pijngrens niet zo hoog is.

Ook als je een gevoelige huid hebt, of last hebt van bepaalde huidaandoeningen, kan een spijkermat niet geschikt zijn.

Daarnaast wordt het gebruik van spijkermatten afgeraden voor mensen die bloedverdunners gebruiken of last hebben van hart-en vaatziekten.

Waar leg je een spijkermat neer?

De ondergrond waarop je een spijkermat legt, draagt bij aan de ervaring die je hebt. De spijkermat zelf is niet zo dik, dus een zachtere ondergrond is aanbevolen. Dit kan de vloerkleed zijn, maar je kunt hem ook heel goed over de lengte van je bed leggen.

De spijkermat wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om bij in slaap te vallen. Wil je alleen voor bepaalde lichaamsdelen de spijkermat geruiken, zoals voor je benen of je onderrug? Leg de mat dan in de breedte van het bed zodat je alleen op de gewenste plekken de prikkels voelt.

Hoe vaak mag je een spijkermat gebruiken?

De aanwijzingen over hoe lang je een spijkermat moet gebruiken, verschillen soms. Vaak is de minimale tijd die geadviseerd wordt, 10 minuten.

De eerste minuten dat je op de mat gaat liggen, moet je even wennen aan de prikkels van de spijkers.

Daarna komt het moment dat je je gaat ontspannen. De tijd dat je totaal op de spijkermat ligt, is 20 minuten tot een half uur.

Het is aan jezelf om de exacte duur te bepalen. Je kunt dit gerust dagelijks doen als je daar behoefte aan hebt en als het bijdraagt aan je ontspanning.

Hoe bouw je het gebruik van een spijkermat op?

Het zal de eerste keer dat je een spijkermat gebruikt misschien ongemakkelijk zijn. Daarom is het goed om het gebruik rustig op te bouwen. Begin met een paar minuten en breid het aantal minuten de volgende keer uit. Forceer dit niet, maar ervaar hoe je lichaam hierop reageert en pas je gebruik hierop aan.

Ga niet in een beweging op de mat liggen, maar rol vanuit een zithouding langzaam op de mat. Let daarbij op dat je gewicht gelijkmatig verdeeld is. Bij voorkeur hebben de spijkers direct contact met je blote huid. Als dat niet prettig voelt, draag je dunne kleding.

Tijdens het liggen blijf je rustig ademhalen, ook als je wat pijnprikkels voelt. Na een korte tijd zul je merken dat de pijnprikkels minder worden en dat je je gaat ontspannen. Een bijkomend effect van de spijkers is dat je, door de betere doorbloeding, warm wordt.

Dit helpt ook mee bij het ontspannen van je spieren. Dit is het moment dat je je gedachten op nul kunt zetten en geniet van het effect van de spijkermat.

Het kan zelfs zijn dat je in slaap valt. Dat is een teken dat je ook echt ontspannen bent. Doe je dit midden op de dag, houd er dan rekening mee dat je voor de rest van de dag geen afspraken meer in je agenda hebt staan. Of zet de wekker om te zorgen dat je op tijd weer wakker wordt.

Waar koop je een spijkermat?

Er zijn verschillende winkels waar je spijkermatten kunt kopen, zoals bijvoorbeeld de Action. Daar vind je echter vaak spijkermatjes van onbekende merken. Daarvan weet je niet altijd of ze van goede kwaliteit zijn.

Kijk daarom naar de spijkermatten die wij in onze top 5 genoemd hebben voor een betrouwbare spijkermat. Deze bestel je eenvoudig online en je bent verzekerd van een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *