Brommobiel kopen? Zo vind je de beste 45 km auto
De brommobiel is een uniek vervoermiddel.
Een vervoermiddel dat uitkomst biedt als bijvoorbeeld je autorijbewijs verlopen is, als je geen autorijbewijs hebt of als je door omstandigheden niet in een ‘normale’ auto kunt rijden.
Een brommobiel is zeker voor oudere mensen een prima alternatief voor een ‘echte’ auto.
Maar, voor wie is een brommobiel nou precies geschikt? Wat zijn de voor- en nadelen van een 45 km auto?
Wat is precies de wetgeving met betrekking tot een 45 km per uur auto? En waar moet je op letten bij het kopen van een brommobiel?
Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel.
Inhoudsopgave:
- Voor wie is een brommobiel geschikt?
- Wat zijn de voordelen van een brommobiel?
- Wat zijn de nadelen van een brommobiel?
- Wat zijn de kosten voor een brommobiel?
- Wat is de regelgeving met betrekking tot een brommobiel?
- Waar en hoe moet je met een brommobiel rijden?
- Waar kun je een brommobiel kopen?
- Wat zijn alternatieven voor een brommobiel?
Voor wie is een brommobiel geschikt?
In principe is een brommobiel voor heel mensen geschikt. Als we naar de praktijk kijken, zien we dat voornamelijk specifieke groepen voor een brommobiel kiezen:
- Jongeren. Het lijkt ‘hip’ te zijn om als jonger persoon voor een brommobiel te kiezen. In een brommobiel zit je in ieder geval altijd droog, terwijl dit op een scooter niet het geval is. Bovendien heb je ook voor een brommobiel alleen een AM rijbewijs nodig. Dit betekent dat je vanaf een leeftijd van 16 jaar in een brommobiel mag rijden.
- Invalide personen. Een brommobiel staat ook wel te boek als een invalide auto. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat een brommobiel voor invalide personen een geweldige oplossing is. Invalide personen kunnen zich, dankzij een brommer auto, op de gewenste manier verplaatsen.
- Ouderen. Voor senioren is een 45 km auto ook een geweldige optie. Je hebt voor het rijden in zo’n brommobiel niet meer je echte autorijbewijs nodig. Als die bijvoorbeeld verlopen is – of als je deze nooit gehaald hebt – is een scootmobiel auto dus een prima alternatief. Voor senioren is het ook nog eens een veilige en comfortabele optie.
In veel gevallen kun je dus prima voor een brommobiel kiezen. Bijkomend voordeel; je kunt tegenwoordig uit meerdere soorten brommobielen kiezen.
Zo kun je voor een 30 km auto kiezen, voor een 40 km auto of voor een 45 km auto. Gaat je voorkeur uit naar een 45 km variant? Dan is het interessant om eens naar een elektrische auto 45 km te kijken.
Wat zijn de voordelen van een brommobiel?
Met een brommobiel geniet je absoluut van enkele grote voordelen. Het eerste voordeel is wat ons betreft terug te vinden in de veelzijdigheid.
Deze veelzijdigheid blijkt alleen al uit bovenstaand lijstje. Dit lijstje geeft immers aan dat een scootmobiel auto door veel mensen te gebruiken is.
Geen wegenbelasting
Ten tweede is het een groot voordeel dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Zou je een normale auto hebben? Dan moet je hier uiteraard wel wegenbelasting over betalen.
Tevens ligt de aanschafprijs van een brommobiel vele malen lager dan een normale auto.
Veel comfort
Ten derde geniet je in een brommobiel van het nodige comfort.
Dit is aan meerdere facetten te danken:
- Je zit droog. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van een scooter en scootmobiel. In een brommobiel zit je heerlijk droog, waardoor je zo’n 45 km auto probleemloos het gehele jaar door kunt gebruiken.
- Je zit comfortabel. In een brommobiel geniet je van een comfortabele stoel met rugleuning. Wat wil je nog meer? De samenstelling zorgt er in ieder geval voor dat een brommobiel vele malen comfortabeler dan bijvoorbeeld een auto is.
- Je zit warm. In een brommobiel zit je niet alleen droog, maar ook nog eens warm. Dit komt doordat een brommobiel volledig afgesloten is en mogelijk ook nog over een verwarmingssysteem beschikt. Je kunt ’t hierdoor in de cabine lekker aangenaam maken.
- Je kunt lekker naar een muziekje luisteren. Als je voor één van de moderne brommobielen kiest, zijn deze van de nodige extra’s voorzien. Zo is het mogelijk om in de brommobiel lekker naar een muziekje te luisteren.
Keuze uit meerdere modellen
Ten vierde is het een groot voordeel dat je uit meerdere modellen kunt kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om voor een 2 persoons brommobiel te kiezen. gaat je voorkeur uit naar een 45 km auto 4 persoons?
Ook dan heb je hier meer dan voldoende mogelijkheden voor. Een brommobiel 4 persoons is wel een stukje groter, waardoor je minder van ondergenoemd voordeel profiteert.
Uiteraard heb je ook nog de keuze uit meerdere merken, varianten en modellen. Wil je een nieuwe brommobiel kopen?
Dan zorgt het diverse aanbod ervoor dat je uit meerdere prijsklassen kunt kiezen. Dát stelt je in staat om in jouw situatie altijd de perfecte brommobiel uit te kiezen.
Compact, wendbaar en makkelijk te besturen
Ten vijfde is de wendbaarheid van een brommobiel een groot voordeel. Doordat een brommobiel lekker compact uitgevoerd is, kun je ‘m makkelijk manoeuvreren.
Dit is ideaal op bijvoorbeeld drukkere fietspaden, maar ook als je je brommobiel in wilt parkeren.
Sowieso is een brommobiel vrij makkelijk te besturen. Dit komt door de wegligging en door de afstand tussen de voor- en achterwielen. De wielbasis is vrij kort, waardoor de draaicirkel ook erg kort is.
Al deze punten zorgen ervoor dat het rijden in een brommobiel vrij simpel is. Daarbovenop komt dat de maximale snelheid 45 km/h is. Je kunt hierdoor veel beter het overzicht bewaren.
Geen speciale verzekering nodig
Wil je een nieuwe brommobiel kopen? Dan is het goed om te weten dat je hier geen speciale verzekering voor nodig hebt. Aangezien een brommobiel op papier gewoon een bromfiets is, heb je alleen een bromfietsverzekering nodig.
Duurzaam
Met een brommobiel doe je ook nog een duurzame investering. Een brommobiel stoot immers een stuk minder uit dan een auto en scooter. Bovendien is het tegenwoordig mogelijk om voor een 100% elektrische brommobiel te kiezen.
Voor allerlei afstanden geschikt
Tot slot is het een voordeel dat je een brommobiel veelzijdig in kunt zetten. Wil je boodschappen doen? Als het slecht weer is, kun je hier prima de brommobiel voor pakken.
Wil je naar de andere kant van de stad toe rijden? Of wil je naar het naastgelegen dorp rijden? Ook dan is een brommobiel een uiterst geschikte optie voor je. Door de samenstelling en eigenschappen is een 45 km auto voor allerlei afstanden uiterst geschikt.
Wat zijn de nadelen van een brommobiel?
Is een brommobiel dan voor iedereen geschikt? En biedt een brommobiel louter voordelen aan? Nee, dat is niet zozeer het geval. Ook bij een brommobiel moet je met een paar nadelen rekening houden.
Beperkte maximale snelheid
Met een brommobiel mag en kan je maximaal 45 km per uur rijden. Zeker als je forse afstanden af moet leggen, duurt dit met een brommobiel vrij lang.
Aan de andere kant kun je dit ook als een voordeel zien. Doordat je niet al te hard kunt rijden, ligt er een stuk minder gevaar op de loer.
Zeker voor oudere personen is dit een belangrijk voordeel; zij zijn mogelijk angstig in een normale auto. Een 45 km auto biedt dan absoluut uitkomst.
Niet voor alle wegen geschikt
Het is ook goed om te weten dat een brommobiel niet voor alle wegen geschikt is. Met een brommobiel mag je bijvoorbeeld niet de autoweg en autosnelwegen op. Als je van volledige vrijheid wilt genieten, is een 45 km/u auto dan ook niet de beste optie.
Vrij prijzig
In de afgelopen jaren zijn de prijzen van 45 km auto’s flink gedaald. Desondanks is het nog steeds een feit dat een brommobiel vrij prijzig is. Ongeacht of je een brommobiel wilt kopen of huren, moet je hiervoor vrij diep in de buidel tasten.
Wat zijn de kosten voor een brommobiel?
De 45 km auto prijs ligt vrij hoog, indien je een gloednieuw exemplaar aan wilt schaffen. De prijzen lopen uiteen van een paar duizend euro tot aan meer dan 10.000 euro. Je doet er daarom verstandig aan om op voorhand heel goed naar je budget te kijken.
Je moet bovendien met vaste- en bijkomende kosten rekening houden. Zo heb je met de brandstof voor je brommobiel te maken. Ongeacht of je voor een benzine- of elektrische variant kiest, moet je rekening met de brandstofkosten houden.
Ten tweede heb je met eventueel onderhoud rekening houden. Daarbij is het niet zo dat je je brommobiel APK hoeft te laten keuren.
Wat dat betreft is een brommobiel ook interessanter dan een auto. Daarbovenop komt dat je voor een brommobiel ook geen wegenbelasting hoeft te betalen.
Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe brommobiel uitgeven?
Dan heb je twee prima alternatieven:
- Een brommobiel leasen. Het is tegenwoordig bij meerdere aanbieders mogelijk om een brommobiel te leasen. Je kunt dit zien als het langdurig huren van een brommobiel, waarvoor je maandelijks een vast bedrag moet betalen. Binnen dit bedrag zijn alle componenten verwerkt, waardoor je niet bang voor onverwachte kosten hoeft te zijn.
- Een tweedehands brommobiel kopen. Uiteraard heb je ook de optie om een tweedehands brommobiel te kopen. Een tweedehands variant is een stuk goedkoper, maar is uiteraard wel al gebruikt. Dit zie je mogelijk terug aan gebruikssporen.
Veel modellen
Wat je precies voor je nieuwe brommobiel moet betalen, hangt af van het soort model. Wil je een brommobiel met 4 zitplaatsen 45 km kopen?
Dan betaal je meer dan voor een brommobiel met 2 zitplaatsen. Ook het merk, de samenstelling van de brommobiel en de algehele kwaliteit zijn van grote invloed op het uiteindelijke prijskaartje.
Maak daarom voor jezelf een goede vergelijking tussen de verschillende modellen.
Wat is de regelgeving met betrekking tot een brommobiel?
Als je in een brommobiel rijdt, moet je met bepaalde regels rekening houden:
- Je mag vanaf een leeftijd van 16 jaar in een brommobiel rijden
- Je hebt voor het rijden in een brommobiel het AM rijbewijs nodig. Dit rijbewijs staat ook wel bekend als het ‘bromfietsrijbewijs’
- Een brommobiel mag niet harder dan 45 kilometer per uur rijden
- Je hebt voor een brommobiel een verzekering nodig
- Je mag niet op autowegen en autosnelwegen rijden
- Je moet in een brommobiel altijd een gordel dragen
Waar en hoe moet je met een brommobiel rijden?
Met een brommobiel mag je niet op alle wegen rijden. Zoals hierboven al gesteld, is het verboden om met een brommobiel op autowegen en autosnelwegen te rijden. Dit heeft uiteraard te maken met de maximale snelheid van 45 kilometer per uur.
Met een brommobiel mag je ook niet op fietspaden rijden. Je mag alleen op 50, 60, 70 en 80 kilometer per uur wegen rijden.
Dit zijn dus bijvoorbeeld de normale wegen in de bebouwde kom en een provinciale weg buiten de bebouwde kom. Rijd je in een invalidenvoertuig, zoals een Canta? Dan mag je wel op het fietspad rijden.
Ons advies is vooral om de wetgeving goed in de gaten te houden. In de afgelopen jaren zijn al de nodige veranderingen aangekondigd, maar deze zijn nog niet allemaal volledig uitgerold.
Verdiep je daarom altijd goed in de actuele wetgeving én in de aangekondigde veranderingen.
Waar kun je een brommobiel kopen?
Een brommobiel kopen doe je het beste bij een specialist.
Bij een brommobiel specialist geniet je namelijk van meerdere voordelen:
- Je hebt uit meerdere merken en modellen de keuze. Doordat je deze keuze hebt, ben je in staat om de juiste vergelijking voor jezelf te maken.
- Je wordt van het juiste advies voorzien. Een goede brommobiel specialist is ook in staat om je van het juiste advies te voorzien. Dat zorgt ervoor dat je snel de juiste keuze voor de juiste brommobiel maakt.
Wat zijn alternatieven voor een brommobiel?
Sluit een brommobiel toch niet 100% op je wensen aan? Dan kun je bijvoorbeeld naar een invalidenvoertuig kijken. Zo’n voertuig gaat trager en is minder breed, waardoor je met zo’n voertuig wel op het fietspad mag rijden.
Een andere optie is een scooter, maar daarop geniet je van significant minder voordeel. Zo heb je wél met regen en kou te maken op een scooter.
Een echt goed alternatief bestaat er niet voor een brommobiel. Dit komt ook doordat een brommobiel juist specifieke en (hele) belangrijke voordelen met zich mee brengt.
Daarbovenop komt ook nog dat een brommobiel voor veel mensen uiterst geschikt is.
0 reacties