De 6 leukste en handigste cadeautips voor dementerende ouderen

Gepubliceerd door Redactie op

cadeautips dementerende ouderen

Wat geef je aan iemand die last van dementie heeft? Deze vraag wordt door veel mensen gesteld. Ongeveer 300.000 mensen in ons land hebben namelijk last van dementie.

Dit betekent dat er voor 300.000 een speciaal cadeau bedacht moet worden. Daar helpen wij je graag een handje bij. In dit artikel vind je de 6 leukste en handigste cadeautips voor dementerende ouderen.

1. Speelgoed voor mensen met dementie

Elk persoon met dementie is gebaat bij het juiste speelgoed. Dit speelgoed stimuleert de cognitieve ontwikkeling, brengt de gewenste rust met zich mee en zorgt ook nog voor het gewenste vermaak.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende soorten speelgoed voor mensen met dementie:

 • Een interactieve hond of kat. Dit is een knuffelhond of kat die door de persoon met dementie heerlijk op schoot gelegd kan worden. De persoon met dementie kan de knuffel vervolgens aaien en zelfs tegen praten. Door het interactieve aspect biedt dit speelgoed veel afleiding. Ook brengt een interactieve hond of kat een bepaald gevoel van geborgenheid met zich mee. Dit zorgt voor meer hersenrust, waarmee de cognitieve achteruitgang zelfs vertraagd kan worden.
 • Sensorisch speelgoed. Kijk voor mensen met dementie ook naar ander soort sensorisch speelgoed. Dit is speelgoed met veel kleuren, vele texturen en/of meerdere geluiden. Deze zaken bieden zintuiglijke stimulatie en werken rustgeven. Een goed voorbeeld hiervan is een interactieve hond, maar ook een muzikaal instrument of speaker is een aanrader.

2. Een gepersonaliseerde kalender

Voor mensen met dementie is het lastig om de dagen bij te houden. Men vergeet simpelweg wat voor dag het is en wat de datum is. Een kalender kan daarom uitkomst bieden. Kies hierbij voor een gepersonaliseerde kalender.

Een kalender met onder meer foto’s biedt extra herkenning voor iemand met dementie. Hiermee bevorder je het gevoel van gevoel van geborgenheid bij de persoon met notitie.

Op een gepersonaliseerde kalender moet voldoende ruimte voor notities aanwezig zijn. Ook is het aan te raden om zelf alvast belangrijke data te markeren. Kies bovendien altijd voor een dementie kalender met extra grote letters. Dit maakt het eenvoudiger voor een persoon met dementie om de tijd bij te houden.

3. Een sensorisch deken

Eerder in dit artikel gaven we je al de tip om sensorisch speelgoed te geven. Wij raden je óók aan om een sensorisch deken te geven aan iemand met dementie.

Dit is een deken met verschillende texturen, verschillende zakjes en mogelijk zelfs ingebouwde gadgets. Door deze samenstelling geniet iemand met dementie van meerdere voordelen:

 • Een sensorisch deken werkt rustgevend. Dit komt door de samenstelling en door het ‘drukkende’ effect van het deken. Dit deken ligt op het lichaam, waardoor dit een gevoel van geborgenheid biedt.
 • Beheersen van onrustige handen. Veel mensen met dementie hebben last van onrustige handen. Om deze handen te beheersen, bieden de ingebouwde gadgets uitkomst.
 • Zintuiglijke stimulatie bieden. De algehele samenstelling biedt de gewenste zintuiglijke stimulatie voor mensen met dementie. Deze stimulatie is nodig om de symptomen te beperken en zelfs achteruitgang te voorkomen.

4. Een sprekend fotoboek

Een persoon met dementie heeft veel aan foto’s. Over het algemeen roept een foto bij hen namelijk de meeste herinneringen op. Dit kan echter ook voor het stemgeluid van mensen gelden. Met een sprekend fotoboek combineer je deze twee aspecten perfect met elkaar.

Met een sprekend fotoboek kun je veel kanten op. Je stelt dit fotoboek naar wens samen, zowel qua foto’s als qua geluid. Je kunt het fotoboek voorzien van het favoriete liedje, van ingesproken berichten of van rustgevende geluiden.

Zo’n fotoboek biedt veel herinneringen aan een persoon met dementie. Het fotoboek werkt ook nog als ondersteuning voor het geheugen. Tevens zorgt de muziek – of de ingesproken berichten – voor de gewenste rust in het brein.

5. Muziekspeler

Mensen met dementie hebben baat bij rust in het brein. Tegelijkertijd kan het brein niet goed omgaan met volledig stille situaties. Het is hierdoor voor mensen met dementie lastig om in volledige stilte in slaap te vallen. Dit los je gelukkig op met een muziekspeler.

Een muziekspeler is een super leuk cadeau voor dementerende ouderen. Dat is zeker het geval als je de muziekspeler vult met vooraf geladen muziek. Deze muziek kan diepe emotionele reacties oproepen en het slaapritme verbeteren.

Kies niet zomaar voor een willekeurige muziekspeler. Kies altijd voor een muziekspeler die speciaal voor dementerende ouderen geschikt is. Zo’n muziekspeler is door jou eenvoudig aan te passen en voor een persoon met dementie eenvoudig te bedienen.

6. Eenvoudige hobbykits

Ben je op zoek naar een cadeau voor iemand met beginnende dementie? Kijk dan eens naar de vele hobbykits die voor dementerende ouderen geschikt zijn. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige brei kit, een eenvoudige tuinier kit of een eenvoudige kunst kit zijn.

Deze kits bieden, voor een persoon met dementie, meerdere voordelen. Ten eerste prikkelt zo’n kit het geheugen. Het geheugen blijft hierdoor in ontwikkeling en de symptomen kunnen hierdoor enigszins verlicht worden. Ten tweede biedt zo’n kit het gewenste vermaak.

Dit cadeau is niet voor alle dementerende ouderen geschikt. Is er bijvoorbeeld sprake van dementie in een gevorderd stadium? Dan is zo’n kit niet meer te begrijpen. Daarnaast moet je de kit uiteraard goed afstemmen op de persoonlijke voorkeuren van de dementerende senior.

7. Digitale fotolijst

Een digitale fotolijst is een prachtig cadeau voor mensen met dementie omdat het hen in staat stelt om voortdurend te genieten van herinneringen en geliefden. Zelfs als ze moeite hebben met het bijhouden van fysieke fotoalbums.

Met een digitale fotolijst kunnen foto’s van familie, vrienden en speciale momenten worden afgespeeld in een diavoorstelling. Het voordeel van een digitale fotolijst is dat deze eenvoudig te bedienen is en vaak op afstand kan worden bijgewerkt. Zo kunnen naasten nieuwe foto’s toevoegen, zonder dat de persoon met dementie iets hoeft te doen.

Het constant visualiseren van vertrouwde gezichten en herinneringen kan troost bieden en helpen bij het behouden van een gevoel van verbondenheid.

  Is elk cadeau geschikt voor iemand met dementie?

  Nee, absoluut niet. Kies voor één van bovenstaande cadeaus, aangezien deze cadeaus aansluiten op het ziektebeeld. Ook sluiten deze cadeaus aan op hetgeen waar een dementerend persoon baat bij heeft. Dat is enerzijds het trainen van de hersenen en anderzijds het oproepen van herinneringen.

  Waar vind je een cadeau voor dementerende ouderen?

  Het vinden van een geschikt cadeau voor dementerende ouderen is niet eenvoudig. Dit komt onder meer doordat je het cadeau goed af moet stemmen op de ernst van de klachten. Ook de persoonlijke voorkeuren spelen hier een grote rol bij.

  Daarnaast kun je deze cadeaus niet bij elke winkel kopen. Je hebt hier eigenlijk twee mogelijkheden voor: een winkel met dementieproducten of Bol. In een winkel met dementieproducten vind je allerlei specialistische cadeaus. Bij Bol vind je vooral een divers aanbod van cadeaus die geschikt kunnen zijn voor dementerende ouderen.

  Het belang van beeld en geluid

  Meerdere dingen vallen bij cadeaus voor dementerende ouderen op. Een van de opvallendste zaken is de aanwezigheid van beeld en geluid. Dit is om meerdere redenen erg belangrijk bij een cadeau voor een dementerende senior:

  • Beelden roepen herinneringen op. Het brein van een dementerende ouder heeft moeite om herinneringen op te halen. Deze herinneringen kunnen opgehaald worden door gebruik te maken van beelden, zoals familiefoto’s.
  • Geluid beïnvloedt de hersenen. Geluid beïnvloedt de hersenen van een dementerend persoon op meerdere manieren. Zo zorgt geluid voor het gewenste vermaak, voor het opdoen van herinneringen en ook voor herkenning. Daarnaast draagt geluid bij aan het slaapvermogen van een dementerende ouder. Een dementerende ouder heeft moeite om overdag in slaap te vallen als er een serene stilte heerst. Geef je een cadeau dat geluid maakt? Dan draagt dit bij aan de intensiteit van het middagdutje.

  Met andere woorden: een geschikt cadeau voor dementerende ouderen heeft een dubbele functie. Of zelfs een driedubbele functie. Houd hier dan ook goed rekening mee bij het kiezen van een geschikt cadeau.

  Categorieën: Productadviezen

  0 reacties

  Geef een reactie

  Avatar plaatshouder

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *