Crosstrainer of loopband: Welke past beter bij jou?

Gepubliceerd door Redactie op

crosstrainer vs loopband

Heb je besloten dat je thuis wilt sporten? Maar weet je niet zeker welk cardio-apparaat het beste bij jou past? De keuze tussen een crosstrainer en een loopband kan lastig zijn, gezien beide uitstekende opties zijn voor cardio training thuis.

In dit artikel vergelijken we de crosstrainer en de loopband om je te helpen beslissen welke het beste aansluit bij jouw wensen en doelen.

Vergelijkingstabel

EigenschapCrosstrainerLoopband
BewegingStaand, langlauf-beweging met stapbewegingen(hard)lopend, met impact op de voeten
Getrainde spiergroepenBenen, armen, rompspierenBovenbenen, billen, kuiten
Gemiddeld calorieverbruikMatig tot hoogMatig tot hoog
RuimtevereistenGemiddeld, zelden inklapbaarGemiddeld, vaak inklapbaar
TrainingsintensiteitGemiddeldHoog
Impact op gewrichtenLaagHoog

De verschillen nader toegelicht

1. Spiergebruik

  • Crosstrainer: Bij een crosstrainer ligt de nadruk voornamelijk op de quadriceps, bilspieren en kuiten. Daarnaast train je je armen en rugspieren. Het is een effectieve manier om zowel je onderlichaam als bovenlichaam te trainen.
  • Loopband: Een loopband zorgt voor een intensieve training van de benen, billen en kuiten. Door het lopen op een loopband wordt het hele lichaam in beweging gebracht, waarbij de impact voornamelijk op de voeten ligt.

2. Impact op gewrichten

  • Crosstrainer: Over het algemeen heeft een crosstrainer een lage impact op de gewrichten. Hierdoor is het meer geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen of blessures.
  • Loopband: Een loopband heeft een hogere impact op de gewrichten. Met name op de knieën en enkels, vanwege de impact van het lopen. Dit kan negatief zijn, met het oog op blessures en gewrichtsproblemen.

3. Ruimtevereisten

  • Crosstrainer: Crosstrainers hebben gemiddelde ruimtevereisten en zijn zelden inklapbaar. Ze nemen dus relatief meer ruimte in beslag in vergelijking met loopbanden.
  • Loopband: Loopbanden hebben ook gemiddelde ruimtevereisten, maar veel modellen zijn inklapbaar. Dit kan handig zijn als je beperkte ruimte hebt en het apparaat wilt opbergen na gebruik.

4. Trainingsintensiteit

  • Crosstrainer: De trainingsintensiteit op een crosstrainer is over het algemeen gemiddeld, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.
  • Loopband: Een loopband biedt ook de mogelijkheid voor een hoge en lage trainingsintensiteit. Je kunt namelijk je eigen snelheid bepalen, die kan variëren van 4 km/u tot meer dan 20 km/u. Ook heb je vaak nog een instelbare hellingshoek, om de trainingen nóg intensiever te maken.

Ons advies en conclusie

Over het algemeen is een crosstrainer geschikter voor mensen die op zoek zijn naar een full-body workout met een lagere impact op de gewrichten. Terwijl een loopband beter is als je wilt focussen op het verbeteren van je hardloopconditie en uithoudingsvermogen.

Bekijk alle crosstrainers voor thuis

Bekijk alle loopbanden voor thuis


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *