Deltaplan Dementie wil onderzoeksbudget verdrievoudigen

Gepubliceerd door Maria op

Marijke Vos, voorzitter van het Deltaplan Dementie, wil dat het budget voor dementieonderzoek wordt verdrievoudigd. Ze deed deze oproep tijdens het vijfde jaarevent van het Deltaplan Dementie, dat vandaag plaatsvindt in Utrecht. 

‘De komende jaren worden belangrijke doorbraken verwacht omdat er wereldwijd veelbelovende studies lopen naar het behandelen en voorkomen van dementie. Maar omdat het een complexe ziekte is, zullen er verschillende strategieën nodig zijn. En dat vraagt om veel meer onderzoek. Nederland heeft een sterke reputatie op het gebied van dementieonderzoek en kan internationaal niet achterblijven. Het is daarom hard nodig om het onderzoeksbudget binnen het Deltaplan Dementie te verdrievoudigen’, aldus Vos tijdens het jaarevent. En waarom verdrievoudigen? De verdrievoudiging is deels symbolisch gekozen omdat het aantal mensen met dementie wereldwijd ook met een factor drie toeneemt. De belangrijkste boodschap is dat onderzoek zal moeten toenemen om vooruitgang te boeken.

Het Deltaplan Dementie wil de komende jaren niet alleen inzetten op meer onderzoek, maar ook blijven werken aan betere zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Daarbij moeten de mogelijkheden en behoeften van degene met dementie het vertrekpunt zijn. ‘We moeten mensen met dementie en hun familie ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk op een waardige en volwaardige manier actief blijven en kunnen blijven meedoen in de samenleving’, aldus Vos. Het Deltaplan Dementie wil met name inzetten op preventie en op de verbinding van domeinen van zorg, welzijn en wonen. ‘Er zijn al veel goede voorbeelden, dus we moeten gewoon samen aan de slag. Het Deltaplan Dementie blijft hierin het voortouw nemen.’

Het Deltaplan Dementie is oorspronkelijk opgezet als een achtjarig plan, eindigend in 2020. Maar ook na 2020 blijft een nationaal actieprogramma op het gebied van dementie volgens Vos hard nodig. Omdat er zowel aan behandeling, preventie, genezing én goede zorg en ondersteuning moet worden gewerkt, is samenwerking tussen overheid, academici en private partners nog steeds van groot belang. De leden en andere betrokkenen van het Deltaplan Dementie zullen het komende jaar dan ook gebruiken om invulling te geven aan een vervolgprogramma.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *