De top 5 dementie kalenders

Gepubliceerd door Redactie op

dementiekalender

Als je ouder wordt, heb je meer behoefte aan grip op de tijd en een duidelijke kalender. Zoek je voor jezelf of voor een familielid een kalender speciaal voor ouderen?

We bespreken hier vijf kalenders voor dementie. Deze kalenders zijn handig voor senioren en dementerende ouderen en geven de gebruikers meer zelfvertrouwen.

Vier ervan zijn digitale kalenderklokken met eenvoudige of uitgebreide functies. De vijfde kalender is een papieren kalender.

Dit zijn de top 5 kalenders voor ouderen en mensen met dementie

1. DayClock dementieklok 7 inch met mogelijkheid voor agenda-afspraken
2. DayClock dementieklok 10 inch DUO met agenda-afspraken en mogelijkheid voor beeldbellen
3. Utilis kalenderklok met datum, tijd, alarm en ochtend-, middag- en avondaanduiding
4. LuhrGoods kalenderklok met datum, tijd, alarm en aanduiding voor ochtend, middag en avond
5. Grootletter-weekkalender op dik papier van Geheugenhulp

De 5 beste dementie kalenders uitgelicht

1. DayClock dementieklok 7 inch met agenda

De DayClock is praktisch, maar ook leuk voor de oudere. Het is een tablet/klok met een duidelijke aanduiding van de tijd, zoals de dag, het dagdeel en het tijdstip. De kalenderklok laat bovendien berichten, afspraken en foto’s zien.

Deze zet je als familielid, mantelzorger of zorgmedewerker met je smartphone of computer op de tablet van de oudere.

Het handige is dat deze tablet een geheugenhulp is voor afspraken. Zo weet je vader of moeder bijvoorbeeld wanneer je op bezoek komt.

Ook kan je door het sturen van een foto de oudere laten terugkijken op een leuke activiteit die jullie samen hebben gedaan. Of je stuurt ’s avonds een bericht om welterusten te zeggen.

2. DayClock dementieklok 10 inch met agenda en beeldbellen

De grotere DayClock 10 inch werkt hetzelfde als de 7 inch-versie. De tablet/klok bevat een klok en een agenda die toont wie er langskomen. Ook kan de oudere op deze tablet berichten en foto’s ontvangen.

Een extra functie is het vereenvoudigd beeldbellen: als familielid of verzorger van de oudere maak je wanneer nodig verbinding met de DayClock. De gebruiker krijgt eerst een bericht dat hij of zij zo gebeld wordt. De verbinding start vervolgens als de oudere op het blauwe hoorntje drukt.

De DayClock 10 inch heeft ook een spraakfunctie en een weergave van de weersverwachting. Voor wie dit soort functies allemaal niet nodig heeft, is de DayClock 7 inch een betere keuze.

3. Utilis kalenderklok voor tijd, datum en alarm

Dit is een digitale kalenderklok met een duidelijk scherm. De lichtsterkte is aanpasbaar en past zich aan op basis van het tijdstip. De datum, tijd en dagdeel (ochtend, middag of avond) zijn voor de oudere makkelijk af te lezen.

De kalenderklok ziet er mooi uit en kan op een standaard staan of aan de muur hangen. Je selecteert een taal uit een van de negen taalopties. Je gebruikt het apparaat als klok, maar ook voor alarmmeldingen voor medicijnen of wakker worden.

De klok heeft een back-upbatterij voor als de stroom uitvalt en heeft geen nieuwe instelling nodig bij stroomuitval.

4. LuhrGoods kalenderklok voor tijd, datum en alarm

Ook deze digitale kalenderklok laat dag, dagdeel, tijd en datum zien. De klok is fijn voor senioren die slechtziend zijn en die niet goed weten welke dag het is.

En of het middag, ochtend of avond is. Het duidelijke beeld en de grote letters en cijfers maken het aflezen van de dag gemakkelijk, ook ‘s nachts. Je kan negen verschillende talen instellen.

Met deze kalenderklok is het mogelijk om een wekker te zetten voor het opstaan of innemen van de medicijnen. Hiervoor heeft de klok vijf gewone alarmfuncties en drie medicatie-alarmfuncties.

De klok met digitaal display zet je neer op een tafel of nachtkastje of hang je aan de muur. Voor de lichtsterkte zijn er vier standen, waarvan één met een automatische aanpassing aan de tijd.

5. Grootletter-weekkalender van Geheugenhulp

Heeft de oudere waar het om gaat het liefst een papieren kalender? Deze papieren weekkalender is afgedrukt op A4-formaat. Een bladzijde toont de hele week in grote letters en cijfers. Er is per dag genoeg ruimte voor het noteren van afspraken. Ook de Nederlandse feestdagen staan vermeld.

Deze kalender is geschikt voor slechtzienden. Maar ook voor senioren die van een gewone kalender snel in de war raken, is dit een duidelijke kalender. De dagen van de week staan op stevig, wit papier en de pagina’s zijn makkelijk om te slaan.

Soorten dementiekalenders

Een kalender geeft mensen met dementie of die licht dementerend zijn een gevoel van structuur. Er zijn diverse soorten kalenders op de markt, zoals:

 • een traditionele papieren kalender
 • een kalenderklok met de tijd, dag en alarm voor medicijnen
 • een tablet/klok met afspraken en foto’s
 • een tablet/klok met afspraken, foto’s en beeldbellen

Wat voor een soort kalender moet je nu kiezen? Dit hangt af van de behoefte die de oudere heeft. Gaat het alleen om het zien van de tijd en de dagdelen en een alarm voor de medicatie?

Of heeft je vader, moeder of dierbare meer een geheugensteun nodig met berichtjes over hoe laat de thuiszorg komt en op welke dag familie langskomt?

Voor- en nadelen van seniorenkalenders

Het voordeel van een kalender op papier is dat je geen stroom, wifi of een batterij nodig hebt. Een nadeel is dat een papieren kalender niet automatisch de juiste dag en afspraken laat zien.

Heeft je vader of moeder met geheugenproblemen voornamelijk een klok met alarmfunctie nodig? Dan volstaat een simpele goede kalenderklok met een scherm dat de tijd en het dagdeel aangeeft.

Een melding of geluid herinnert aan het innemen van de medicijnen of andere activiteiten. Dit scherm is bijvoorbeeld handig voor ouderen die wel eens ’s nachts uit bed komen, omdat ze in de war zijn over het tijdstip en dagdeel.

Het voordeel van een tablet/klok met geheugensteuntjes, foto’s en de mogelijkheid om met de oudere te beeldbellen is duidelijk. Met deze tablet is het dagdeel en tijd te zien, aangevuld met extra informatie die je als kind of verzorger instelt.

Zo heeft de oudere een duidelijke agenda per dag. Ook geef je met opties als foto’s delen en beeldbellen persoonlijke aandacht aan de oudere. Meer verbinding en grip op het leven zijn het gevolg.

Tips voor het kopen van een kalender voor mensen met dementie

Bij de aanschaf van een seniorenkalender zijn de volgende vragen van belang:

 • Aan welke functies heeft de oudere behoefte?
 • Is het een kalender die tegen een stootje kan?
 • Wordt de tijd automatisch aangepast aan winter- of zomertijd?
 • Is een alarm makkelijk uit te zetten?
 • Is de lichtsterkte van de klok aanpasbaar?
 • Is er een internetverbinding nodig?
 • Wil je de kalender persoonlijk maken met berichten, herinneringen, afspraken en foto’s?
 • Wil je een kalender met of zonder beeldbellen?

Voor senioren met en zonder dementie

Een (digitale) kalender is een handig hulpmiddel voor dementerende ouderen, maar vaak ook voor senioren die geen dementie hebben.

Zo zijn de verschillende soorten agenda’s, klokken en tablets ook handig voor ouderen die vergeetachtig zijn. Of voor mensen die een TIA hebben gehad of die behoefte hebben aan grip op de tijd.

Meer plezier, rust en zelfstandigheid

Het is duidelijk dat een kalender voor dementie goed is voor het welzijn en de zelfstandigheid van senioren. Kies je voor een tablet met diverse functies, zoals foto’s en beeldbellen?

Deze kalender is niet alleen fijn voor de ouderen, maar ook voor de kinderen en kleinkinderen.

Het is leuk om foto’s te delen en snel en eenvoudig contact te maken met opa of oma. Daarnaast heeft een oudere met een tablet/klok met agenda-afspraken een goed inzicht in de dag.

Hij of zij voelt zich rustiger en hoeft niet meer zo vaak dezelfde vragen te stellen.

Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *