De 5 beste dementie radio’s van 2024

Gepubliceerd door Redactie op

dementie radio

Met een eenvoudige radio luister je naar het laatste nieuws of je favoriete zender terwijl je bezig bent in huis of een kopje koffie drinkt. Mensen die ouder worden hebben vaak last van eenzaamheid. Voor hen is het gezelschap van de radio erg fijn.

Iemand met dementie kan, vanwege teruglopende hersenfuncties, steeds meer moeite hebben om een radio te bedienen, en dat is ontzettend jammer!

Gelukkig biedt een dementie radio uitkomst voor ouderen die lijden onder dementie en eenzaamheid.

Dit zijn de top 5 dementie radio’s

Een goede, eenvoudige radio voor dementerenden heeft grote, duidelijke knoppen, een simpele gebruikersinterface en een goed geluid.

De volgende radio’s voor senioren zijn op de markt verschenen met een overzichtelijke bediening en een fijne luisterervaring.

De beste dementieradio’s uitgelicht

Hieronder lichten we onze 5 aanbevelingen uit ons onderzoek nader toe.

1. Albrecht DR 865 Senior – Radio

De Albrecht radio sluit onjuiste bediening, zoals het per ongeluk wijzigen van instellingen volledig uit, dankzij de eenvoudige gebruikersinterface.

In de standaardmodus zitten verschillende functies, zoals het zoeken naar zenders, een zenderlijst, instellingen, enz. om de radio in een mum van tijd in te stellen.

Grote letters op de knoppen en een zeer duidelijk display zorgen ervoor dat de radio met gemak zonder bril bediend kan worden.

Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je favoriete zenders makkelijk oproepen vanuit je luie stoel.


2. Albrecht DR 860 Senior – Radio

Deze eenvoudige DAB-radio geeft dementerende ouderen toegang tot hun favoriete radiozender. Daarnaast biedt de radio ook de optie om muziek direct vanaf een USB-stick af te spelen.

Het is een moderne DAB-radio die speciaal geschikt is voor senioren met dementie en bovendien erg praktisch voor verzorgers of mantelzorgers. Speel eenvoudig de favoriete muziek af van jouw dementerende geliefde. Muziek werkt kalmerend en maakt de zorgverlening plezieriger en gemakkelijker.


3. BBrain Dementievriendelijke DAB+ Radio

Naarmate dementie voortschrijdt bij oudere mensen, worden dingen moeilijker en is gebruiksgemak steeds wenselijker. Met deze DAB-radio kunnen verschillende bedieningspanelen worden verborgen tot alleen de aan/uit-knop overblijft.

Naast de toegang tot favoriete radiozenders biedt deze radio ook de optie om muziek direct vanaf een USB-stick af te spelen. De persoon met dementie kan de radio bedienen met één knop. De radio werkt ook op batterijen, waardoor je hem makkelijk ergens mee naartoe kunt nemen.


4. OER Dementie Radio

Helaas verdwijnt muziek vaak uit het leven van mensen met dementie. Dit komt doordat de ingewikkelde gebruiksinterface voor veel ouderen een drempel opwerpt voor gebruik.

Dat is heel jammer, want juist voor deze groep mensen is muziek zo belangrijk. Muziek heeft namelijk een positieve uitwerking op de hersenen en roept herinneringen naar boven. Het heeft ook de potentie om mensen te kalmeren of in beweging te brengen.

Daarom is bij dit model extra rekening gehouden met een gebruiksvriendelijke interface, die iedereen kan bedienen.

De radio heeft een design dat doet denken aan een radio van vroeger en een klassieke volumeregelaar. Je kunt ook 3 radiozenders instellen.


5. Beroli – Retekess TR633

Deze Beroli is een draagbare radio met duidelijk frequentievenster en een makkelijke radio voor dementerenden om af te stemmen.

De radio heeft 2 oplaadmogelijkheden: 4 AA-batterijen of netstroom, waarbij je de meegeleverde oplaadkabel in het stopcontact kunt steken. Zo heb je de hele dag luisterplezier.

Met de ingebouwde FM/AM-tuner kun je kiezen uit een breed scala aan radioprogramma’s. De radio heeft een uitstekende signaalsterkte om voldoende zenders te ontvangen.

De draagbare radio is ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak. Het bedieningspaneel heeft 3 knoppen met helder gemarkeerde functies.


Tips voor het maken van een playlist op je dementie radio

Omdat je met een dementievriendelijke radio veel kunt voorprogrammeren, is het handig om aandacht te besteden aan de volgende tips:

  • Kies muziek uit die betekenisvol was of is in het leven van iemand met dementie. Deze muziek geeft een gevoel van geborgenheid en vertrouwdheid. Stel hiervan een afspeellijst samen. Het kan ook goed werken om een muzikale tijdlijn te maken van muziek uit verschillende periodes van iemands leven.
  • Bepaal welk doel de muziek moet vervullen. Heeft de persoon met dementie behoefte aan rust, afleiding of is activering wenselijk? Pas de zender of de muzieklijst hierop aan.
  • Observeer wat de muziek bij iemand teweegbrengt. De behoefte aan muziek kan in de loop van de dag veranderen. Houd hier rekening mee als je een afspeellijst aanmaakt.

Kan ik mijn FM- radio nog gebruiken?

Tegenwoordig met DAB+ als de nieuwe norm, is het handig om over te schakelen op een digitale radio als je naar al je favoriete zenders wil blijven luisteren.

Alle Nederlandse radiostations zenden uit in DAB+, al blijft FM nog wel een tijdje in de lucht. Alle DAB+radio’s ondersteunen ook nog steeds FM.

Wat zijn de voordelen van de DAB+ digitale radio?

De DAB+ radio is de nieuwe generatie digitale radio en biedt een ruimere keuze aan zenders en meer functies dan een FM-radio. Dit zijn de voordelen van DAB+ in vergelijking met de analoge radio:

Geen storende ruis

Dankzij de moderne technologie profiteren luisteraars van een betere geluidskwaliteit. Dit komt omdat DAB+ volledig digitaal is, waardoor programma’s geen last hebben van storende ruis.

Display met informatie

De meeste DAB+ radio’s hebben een display waarop informatie wordt aangeduid over het muzieknummer of de zender.

Grotere bandbreedte

Vergeleken met FM heeft DAB+ een grotere bandbreedte en biedt daarom meer zenders met een betere geluidskwaliteit.

Prima ontvangst buitenshuis

DAB+ heeft een goede ontvangst, vooral buitenshuis. Als je binnenshuis wilt luisteren, moet je de antenne bij een raam plaatsen.

Zender selecteren zonder afstemming

In tegenstelling tot FM hoef je een digitale radio niet af te stemmen op een specifieke frequentie. Op het display van de DAB+ radio verschijnt meestal een uitgebreide zenderlijst. Selecteer daarop het gewenste kanaal.

De uitwerking van muziek op dementerende mensen

Bepaalde hersengebieden bij dementerende mensen blijven actief. Dit zijn onder andere delen die geactiveerd worden, bij het luisteren van muziek.

Dit kan vooral de psychische gezondheid aansterken. Veel mensen met dementie hebben last van angst of depressie.

Muziek blijkt een effectief middel te zijn om iemands emotionele toestand in balans te brengen. Klanken en melodieën verminderen gevoelens van stress en stimuleren betrokkenheid met de omgeving doordat herinneringen weer naar boven komen. Muziek kan dus de kwaliteit van iemands leven verbeteren!

Er is veel onderzoek gedaan naar de uitwerking van muziek op mensen met dementie. Iemand die veel dingen is vergeten, kan vaak nog liedjes van vroeger meezingen of melodieën herkennen. Dit komt omdat muziek het werkgeheugen activeert.

Dit hersengebied kan informatie opslaan over korte of lange perioden en is actief tijdens het volgen of voeren van gesprekken. Activering kan daarom leiden tot verrassende resultaten.

Muziek stuurt ook signalen naar de frontale hersenkwab, die zeer belangrijke functies bevat en bij mensen met dementie is aangetast. Luisteren naar muziek kan daarom tot op zekere hoogte worden gezien als hersentraining.

Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *