De 5 beste telefoons voor mensen met dementie
Een telefoon voor dementen is onmisbaar. Zowel voor de persoon met dementie als voor de dierbaren. Voor de dierbaren biedt een dementietelefoon zekerheid en een gerust gevoel.
Voor mensen met dementie biedt een dementietelefoon eveneens zekerheid en ook een bepaalde vorm van vermaak.
De 5 beste telefoons voor mensen met dementie
Ontdek hieronder direct de top 5:
€21,77
1. Fysic FX-3930
De Fysic FX-3930 is volgens ons de beste vaste telefoon voor mensen met dementie. Deze huistelefoon biedt een paar unieke functies:
- 6 fototoetsen. Op deze 6 toetsen kunnen foto’s ingesteld worden. Een persoon met dementie hoeft hierdoor alleen maar op de foto te drukken. De telefoon belt vervolgens het nummer dat aan deze fototoets gekoppeld is.
- Extra grote toetsen. De Fysic FX-3930 is ook nog voorzien van extra grote toetsen. Dit maakt het eenvoudiger om een telefoonnummer te draaien.
- SOS knop. De Fysic FX-3930 is ook van een speciale SOS knop voorzien. Deze knop dient als alarmknop. Je kunt zelf instellen welk nummer gebeld moet worden als deze knop ingedrukt wordt.
- Sneltoetsen. Deze vaste telefoon voor mensen met dementie beschikt ook nog over vier directe sneltoetsen. Met deze toetsen kan direct een nummer gebeld worden, net zoals bij de fototoetsen het geval is.
- Extra luid gespreksvolume. Dementie kan met andere gezondheidsklachten gepaard gaan, waaronder een slechter gehoor. Gelukkig is het mogelijk om het gespreksvolume tot 40 dB te versterken.
- Extra luid belvolume. Het is ook mogelijk om het belvolume tot 85 dB te versterken.
Deze beste vaste telefoon voor mensen met dementie is overal in huis te gebruiken. Je kunt ‘m op een tafel of bureau neerzetten, maar ook ophangen aan de muur.
2. SeniorCom T1
De SeniorCom T1 is een zeer geschikte dementie mobiele telefoon. Ook is dit een zeer geschikte alzheimer telefoon.
Deze telefoon is compact, maar wel van extra grote knoppen voorzien. Met deze knoppen is het voor een persoon met dementie eenvoudig om het gewenste nummer in te typen.
Deze mobiele telefoon beschikt ook over een speciale SOS-functie. Aan deze functie kan een bepaald nummer gekoppeld worden. Dit nummer wordt direct gebeld bij het indrukken van de SOS knop. Hierbij wordt ook nog automatisch de locatie naar de noodcontacten gestuurd.
Het opladen is ook eenvoudig; hiervoor biedt het oplaadstation uitkomst. Door dit oplaadstation hoeft er geen gebruik van een oplaadkabel of iets dergelijks gemaakt te worden. Dit biedt meer gemak en het gewenste overzicht voor een persoon met dementie.
3. DORO 5860
Voor personen met dementie is de DORO 5860 een geschikte mobiele telefoon. Deze mobiele telefoon voor dementen biedt een paar unieke voordelen en functies.
Ten eerste zijn wij over de hulpknop te spreken. Met deze hulpknop wordt direct hulp ingeschakeld. Voor jou, als dierbare, is het mogelijk om hier bepaalde nummers aan te koppelen.
Dit kan je eigen nummer zijn en dat van andere familieleden. In een noodsituatie kan hierdoor snel ingegrepen worden.
Ten tweede zijn wij over de HAC ondersteuning te spreken. Dit is een speciale ondersteuning voor mensen met gehoorapparaten.
Op het moment dat deze telefoon gaat, is dit in het gehoorapparaat te horen. Erg handig voor mensen met dementie en een minder goed gehoor.
Ten derde is de samenstelling van de DORO 5860 prima. Het scherm is vrij duidelijk, de knoppen zijn groot en de mobiele telefoon is eenvoudig op te laden.
Men hoeft geen kabel te gebruiken, maar hoeft deze telefoon alleen maar in het oplaadstation neer te zetten.
4. Alcatel TMAX10
Wil je als test een dementie telefoon voor iemand met dementie aanschaffen? Kies dan voor de Alcatel TMAX10. Deze vaste dementie telefoon is erg goedkoop, waardoor dit een prima model is om het een en ander mee te proberen.
Bij deze vaste telefoon vallen de 6 grote fototoetsen direct op. Met deze toetsen kan een persoon met dementie direct het gewenste nummer bellen. Een foto roept immers – in veel gevallen – de benodigde herinnering op.
Daaronder vallen ook de grote druktoetsen in. Met deze toetsen kan iemand met dementie eenvoudig het gewenste nummer intypen.
Sowieso is dit een geschikte telefoon voor oudere mensen. De Alcatel TMAX10 is uitermate geschikt voor mensen met slecht zicht en gehoor.
Zo werkt deze vaste dementietelefoon prima in combinatie met een gehoorapparaat.
Tot slot zijn wij ook over de SOS knop te spreken. Drukt een persoon met dementie deze knop in? Dan wordt er direct een specifiek nummer gebeld. Dit nummer stel je zelf in en werkt dus prima als noodnummer.
Je kunt de Alcatel TMAX10 eigenlijk zien als een aanvulling op de alarmknop voor iemand met dementie.
5. TIPTEL Ergophone-12
De TIPTEL Ergophone-12 is een zeer unieke vaste telefoon voor mensen met dementie. Deze telefoon bestaat uit niets meer dan 12 grote toetsen.
Maar liefst 9 van deze toetsen kunnen van een foto voorzien worden. Een foto roept bij mensen met dementie snel(ler) een herinnering op, waardoor dit hen helpt om het gewenste nummer te bellen.
De 3 andere toetsen kunnen naar wens aangepast worden. Zo kun je drie hulpnummers aan deze 3 toetsen koppelen.
Voor mensen met dementie is dit een ideale telefoon. Maar, het is niet mogelijk om de TIPTEL Ergophone-12 als een losse telefoon te gebruiken.
Deze telefoon moet aan een DECT basisstation van TIPTEL gekoppeld worden.
Twee soorten telefoons voor mensen met dementie
- Vaste telefoon. Een vaste telefoon is in veel gevallen de meest geschikte optie. De telefoon bevindt zich op één vaste plek, waardoor de persoon met dementie de telefoon minder snel kwijtraakt. Bovendien zijn veel van de vaste telefoons voorzien van fototoetsen. Dit maakt het gebruik van de telefoon een stuk eenvoudiger voor een persoon met dementie.
- Mobiele telefoon. Bij beginnende dementie kan een mobiele dementietelefoon uitkomst bieden. Zo’n telefoon is eenvoudig mee te nemen, maar kan ook eenvoudig kwijtgeraakt worden. Een mobiele telefoon is daarom minder geschikt voor mensen met ernstige dementieklachten.
De 3 belangrijkste kenmerken van een dementietelefoon
Elke dementietelefoon heeft hoe dan ook een paar unieke kenmerken. Ten eerste moet elke dementietelefoon over een SOS knop beschikken.
Je kunt zelf een nummer aan deze knop koppelen, waardoor in een noodsituatie bijvoorbeeld je eigen nummer gebeld wordt.
Ten tweede moet een dementietelefoon over grote toetsen beschikken. Des te groter de toetsen zijn, des te beter. Daarbij gaat onze voorkeur specifiek uit naar grote fototoetsen.
Een toets met een foto biedt meer herkenning voor een persoon met dementie.
Ten derde moet de dementietelefoon veel geluid kunnen maken. Dementie kan immers gepaard gaan met een slechter gehoor. Gelukkig werken meer en meer dementietelefoons perfect samen met gehoorapparaten.
Overigens bestaan er ook dementietelefoons waarbij het mogelijk is om handenvrij te telefoneren. Dit is uiteraard alleen mogelijk als het geluidsvolume van de telefoon erg hoog is.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Wil je een geschikte telefoon voor iemand met dementie aanschaffen? Kies hoe dan ook voor een speciale dementietelefoon. De 5 beste varianten hiervan hebben we hierboven al in het kort besproken.
Maak daarbij direct een keuze tussen een vaste- en mobiele variant. Hierboven hebben we al de verschillen besproken. Wat de juiste keuze is, hangt onder meer van de ernst van de dementieklachten af.
Kijk sowieso goed naar de samenstelling van de dementietelefoon. De telefoon moet grote toetsen hebben, moet naar wens instelbaar zijn en moet over een SOS knop beschikken. Daarnaast kan zo’n telefoon van veel extra’s voorzien zijn.
Denk hierbij aan een koppeling met een gehoorapparaat, handenvrij telefoneren en voorkeuzetoetsen. Ook wel sneltoetsen genoemd.
Tot slot moet je naar het prijskaartje kijken. Bij een dementietelefoon moet je er op voorhand al rekening mee houden dat de telefoon kwijt kan raken. Die kans is vrij aannemelijk.
Kies daarom niet direct voor een dure telefoon, maar in eerste instantie voor een goedkopere variant. Dit maakt het prettiger om de dementietelefoon uit te (laten) proberen.
Gebruikte bronnen: