Dementievriendelijke samenleving

Gepubliceerd door Redactie op

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig deel uitmaken van de samenleving en met een beetje hulp is dat nog heel goed mogelijk. In mei 2016 is het programma Samen dementievriendelijk van start gegaan. Het programma wil Nederlanders handvatten bieden om goed om te gaan met dementie. Door het creëren van meer bewustwording over de impact van dementie, door het bespreekbaar maken van dementie en door het vergroten van de kennis over hoe om te gaan met mensen met dementie. Dat laatste gebeurt onder andere met de gratis online training GOED omgaan met dementie, waarbij GOED staat voor geruststellen, oogcontact maken, even meedenken, dankjewel. Na het volgen van de training voelen mensen zich beter geïnformeerd en vaardiger.

Het programma wordt uitgevoerd door Alzheimer Nederland en PGGM in nauwe samenwerking met het ministerie van VWS dat hiervoor voor de eerste vijf jaar 10 miljoen euro beschikbaar stelde.

Resultaten

Bij de start van het programma was de ambitie om één miljoen mensen te bereiken en ruim 300.000 van hen te bewegen zich als ‘dementievriendelijk’ aan te melden. Deze doelstelling is ruimschoots gehaald. Eind 2020 stond de teller al bijna op 410.000 dementievrienden en dit aantal loopt elke dag verder op.

Samen dementievriendelijk beperkt zich niet alleen tot het ontwikkelen van trainingen voor het algemene publiek, maar spitst ze ook toe op specifieke beroepsgroepen: van taxichauffeurs en thuiszorgmedewerkers tot supermarkt- en horecapersoneel. Want wat doe je als iemand met dementie eerder uit de taxi wil stappen? Of wegloopt uit een café zonder de koffie te betalen?

Speciaal voor bedrijven en organisaties zijn daarom 12 online trainingen voor specifieke beroepsgroepen ontwikkeld;  ‘In de winkel’, ‘Op het gemeentehuis’, ‘In de taxi’, ‘Aan de telefoon’, ‘In het vrijwilligerswerk’, ‘In de thuiszorg’, ‘In de horeca’, ‘Bij de kapper’, ‘Bij de bank’, ‘In de mondzorgpraktijk’, ‘Veiligheid & Toezicht’ en ‘In het openbaar vervoer’. In deze trainingen leren medewerkers in hun werksituatie om te gaan met iemand met dementie. Het was ook mogelijk om door een deskundige trainer op locatie een training te laten verzorgen. 

Verschillende partners uit het bedrijfsleven, zoals de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en de Rabobank, werkten graag mee aan de ontwikkeling van de trainingen. 

“Ik denk dat Samen dementievriendelijk zo succesvol is omdat we een positieve, hoopvolle en concrete boodschap uitdragen”, zegt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland. “Mensen die een GOED-training volgden voelen zich beter geïnformeerd en vaardiger, waardoor ze eerder op mensen met dementie afstappen om ze een handje te helpen. Juist dat laatste is ontzettend belangrijk, omdat mensen met dementie uit schaamte of vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen niet meer de dingen doen die ze graag deden.” 

Samen dementievriendelijk zal ook na 2020 worden voortgezet door Alzheimer Nederland.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *