Eline Maree: ‘De link met de dagelijkse praktijk is aanwezig in alles wat we doen’

Gepubliceerd door Maria op

Congresorganisatie Medilex heeft meer dan dertig jaar ervaring in het organiseren van onafhankelijke congressen en cursussen voor zorgprofessionals, onder andere over dementie. “Wij willen zorgprofessionals helpen om hun werk beter te doen”, zegt Eline Maree-Meertens, congresontwikkelaar en -coördinator bij Medilex.

Medilex organiseert studiedagen, congressen, cursussen, opleidingen en incompany-trainingen op het gebied van zorg, welzijn, detentie en gemeenten. De programma’s zijn altijd actueel, interactief en direct toepasbaar in de praktijk. “De link met de dagelijkse praktijk is aanwezig in alles wat we doen. Ons doel is namelijk dat professionals de volgende dag al aan de slag kunnen met de expertise, kennis en handvaten die we ze meegeven”, zegt Eline. Wat Medilex uniek maakt ten opzichte van andere congresorganisaties is dat ze volledig onafhankelijk zijn: ze worden niet gesponsord door de farmaceutische industrie, de overheid of welke andere organisatie dan ook. 

Praktische handvatten

Eline is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van congressen op het gebied van ouderenzorg. “Ik ben bij elk project van A tot Z betrokken: van het contact met sprekers en deelnemers tot het aanwezig zijn bij het congres zelf. “Het leukste aan mijn werk is dat ik me regelmatig mag verdiepen in een nieuw, actueel thema. Daardoor staat mijn leercurve nooit stil.” Een mooie bijkomstigheid is dat de moeder van Eline al vele jaren in de ouderenzorg werkt en als een belangrijk klankbord fungeert. “Ik leg haar vaak mogelijke onderwerpen voor, zodat ik een zo actueel mogelijk programma kan samenstellen”, zegt ze. Eline merkt dat de behoefte aan kennis over dementie de laatste jaren enorm is toegenomen. “Dat is ook niet zo gek: dementie is hard op weg volksziekte nummer één te worden. Bovendien is het een van de meest complexe ziektebeelden. Zo is het omgaan met gedragsproblemen bij dementie momenteel een belangrijk thema. Zorgprofessionals zijn naarstig op zoek naar handvatten om hier op een juiste manier op te kunnen inspelen. Die geven wij ze graag, omdat we zorgprofessionals willen helpen om hun werk beter te doen”, aldus Eline.

Actuele thema’s

De bezoekers van de congressen en studiedagen over dementie variëren van verzorgenden en wijkverpleegkundigen tot psychologen en specialisten ouderengeneeskunde. “Meestal beginnen we de dag met een plenaire sessie over een actueel thema, zoals het opstarten en behouden van multidisciplinaire samenwerking of het omgaan met gedragsproblemen bij dementie. ’s Middags kan iedereen kiezen voor een verdiepingssessie die aansluit bij de eigen werkzaamheden, bijvoorbeeld over ouderen met een migrantenachtergrond of over omgaan met gedragsproblemen bij frontotemporale dementie”, vertelt Eline. Om de link met de praktijk zo sterk mogelijk te maken, zijn de sprekers bijna altijd ervaren professionals uit de zorg die veel kennis en expertise over een specifiek onderwerp hebben. 

Betere zorg

Medilex sloot zich onlangs aan bij het Deltaplan Dementie. “Het Deltaplan Dementie staat voor een bundeling van krachten van alle organisaties die zich inzetten voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Dankzij ons lidmaatschap hebben we meer contact met belangrijke spelers, waardoor we een nog beter beeld hebben van de meest actuele thema’s in de dementiezorg”, legt Eline uit. “Ook vinden we het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste resultaten uit onderzoek. We kunnen hier bijvoorbeeld met ons nascholingsaanbod goed op inspelen, zodat nieuwe kennis sneller kan worden toegepast in de praktijk.” Inhoudelijk sluit Medilex vooral aan bij de derde pijler van het Deltaplan Dementie: verbetering van de zorg voor mensen met dementie en hun naasten. “Wij zijn blij dat we een platform hebben gevonden waarmee we in contact kunnen komen met onze achterban. Op die manier weten we eerder waar professionals tegenaan lopen, zodat wij daar zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden in ons aanbod voor congressen, opleidingen en nascholing.”

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *