“Wij combineren wetenschappelijk onderzoek en diagnostiek bij verschillende vormen van dementie; op weg naar een oplossing.”

Gepubliceerd door Maria op

Het Alzheimercentrum zuidwest Nederland is een samenwerking tussen het Erasmus MC en Havenziekenhuis Rotterdam. Binnen ons Alzheimercentrum combineren we de expertise van verschillende specialismen ten behoeve van excellente diagnostiek, begeleiding na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een oplossing voor dementie.

Onze expertise

Wij zijn er voor patiënten met elke vorm van dementie, en hebben in de loop der jaren specifieke expertise ontwikkeld op het gebied van erfelijke vormen van dementie, en frontotemporale dementie, een vorm van dementie die gekenmerkt wordt door gedragsveranderingen en veelal op jonge leeftijd voorkomt (eerste klachten 40-60 jaar). Door families met een erfelijke vorm van dementie lange tijd te volgen, ontrafelen we stap voor stap het ontstaan van de ziekte. Het begrijpen van de ziekte is de eerste stap richting een behandeling voor dementie.

Deltaplan Dementie impuls

Juist dit laatstgenoemde onderzoek wordt momenteel voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door het Deltaplan Dementie via de subsidieronde Memorabel. Maar het Deltaplan is meer dan het bij elkaar brengen van financiering; het Deltaplan Dementie geeft onderzoek naar dementie een belangrijke impuls doordat het meerdere partijen, waaronder de overheid, onderzoekers -nationaal en internationaal- en belangenorganisaties bij elkaar brengt. Samenwerking is essentieel om verder te komen. We zitten nu aan tafel met Franse en Duitse onderzoekers met wie we voorheen hooguit e-mailcontact hadden. Dit zorgt voor een belangrijke versnelling in de strijd tegen dementie.

Tot slot helpt het Deltaplan Dementie ook om meer awareness te creëren rondom dementie. 

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *