Espria ondertekent contract Deltaplan Dementie
Marco Meerdink: “Verbinding met samenleving nodig”
Zorgconcern Espria heeft zich aangesloten bij het Deltaplan Dementie. Bestuursleden Marco Meerdink en Tiana van Grinsven tekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van Denijs Guijt, directeur van het Deltaplan Dementie. Het zorgconcern wil als lid van de coöperatie de verbinding zoeken tussen betere dementiezorg en een dementievriendelijke samenleving.
Zorgconcern Espria bestaat uit de organisaties Evean, Icare, GGZ Drenthe, Zorggroep Meander, De Trans en PartiCura. Als maatschappelijk betrokken dienstverlener biedt Espria een breed pakket aan diensten in wonen, service en zorg. Het zorgconcern wil groot zijn in kleinschaligheid, waardoor de kracht van mensen in hun eigen sociale omgeving zoveel mogelijk wordt benut. Daarmee draagt Espria bij aan de wens van ieder mens om zo lang mogelijk de eigen zelfstandigheid te bewaren en een zo waardevol mogelijk leven te kunnen leiden. Hierbij wordt intensieve samenwerking gezocht met partijen die dicht bij de mensen staan zoals familie of vrienden, mantelzorgers, huisartsen of welzijnsorganisaties. Dit gebeurt onder andere via de eigen ledenvereniging van het zorgconcern, die bestaat uit 370.000 gezinnen.
Empowerment
De wens van Espria om meer verbinding te zoeken met de samenleving sluit goed aan bij de doelen van het Deltaplan Dementie. Marco Meerdink, bestuursvoorzitter van Espria: “We moeten de zorg niet te smal bezien, maar over de domeinen van zorg en welzijn heen denken.” Het zorgconcern wil dit onder andere bereiken door de ‘empowerment’ van mensen met dementie en hun naasten, bijvoorbeeld door hen via de eigen ledenvereniging te betrekken bij de ontwikkeling van praktijkverbeteringen in de zorg. In de visie van Espria staat de mens als geheel centraal: het is belangrijk om oog te hebben voor de verlangens van mensen met dementie, in plaats van alle aandacht te focussen op de ziekte. Speelt iemand graag piano? Laat hem of haar dat dan doen. Door de verlangens van mensen centraler te stellen in de zorg, komt de nadruk meer te liggen op welbevinden en leefplezier.
0 reacties