Hoe kun je goedkoop sporten? 7 tips van ons
Sporten is niet alleen leuk, maar ook super gezond voor je. Helaas heeft niet iedereen genoeg tijd of geld om een abonnement bij de sportschool af te sluiten. Dat betekent echter niet dat je meteen bij de pakken neer hoeft te zitten!
Er zijn namelijk een hele hoop sporten die je gratis of voordelig kunt beoefenen. In dit artikel bespreken we de 7 goedkoopste sporten voor een habbekrats!
Wat is de goedkoopste sport?
Voor een abonnement bij de sportschool ben je gemiddeld al gauw zo’n 40 euro per maand kwijt. Omgerekend is dit bijna 500 euro per jaar, én dat kan een stuk goedkoper!
In dit artikel vind je 7 sporten die je gratis óf voor een klein prijsje kunt beoefenen:
- Wandelen
- Fietsen
- Fitnesstoestellen op openbare plekken
- Workout video’s
- Thuis sporten
- Hardlopen
- Zwemmen
Tips om goedkoop te sporten
Om te sporten hoef je dus niet per se naar de gym te gaan.
Ja, tegenwoordig kun je steeds vaker een abonnement op een goedkope sportschool afsluiten. Maar niet iedereen heeft tijd of zin om in een sportschool te trainen. Een goedkope sport beoefenen kan dus ook gewoon buiten of vanuit huis.
Check onze 7 tips om goedkoop te sporten!
1. Wandelen
Laten we onze lijst aftrappen met misschien wel de meest voor de hand liggende optie: wandelen! Veel mensen vinden het idee van wandelen maar saai of vinden het een ‘oude mensen sport’.
Niet is minder waar: wandelen is namelijk super gezond voor jong & oud én goedkoop! Gemiddeld verbrand je tijdens een wandeling waarbij je 6 km/u loopt al zo’n 450 kcal.
En om te kunnen wandelen hoef je namelijk niet meteen wandelschoenen aan te schaffen. Je kunt er namelijk gewoon je eigen comfortabele sneakers voor gebruiken.
Om het nog leuker te maken: in Nederland zijn er talloze wandelroutes beschikbaar. Hierdoor kun je altijd wel een nieuwe route lopen, wat wandelen een lekkere afwisselende sport maakt.
Tip: Probeer wat vaker de benenwagen te pakken, bijvoorbeeld door de auto te skippen wanneer je boodschappen gaat doen. Of ga een halte eerder de bus uit en loop het laatste stukje naar je eindbestemming. Als je thuis wilt wandelen, overweeg de aanschaf van een wandelband.
Heb je na enige tijd het wandelvirus te pakken? Dan kun je best investeren in een paar wandelschoenen waar je niet te veel geld voor kwijt hoeft te zijn.
2. Fietsen
Op nummer twee in onze lijst staat de welbekende stalen ros. Bijna iedereen in Nederland heeft een fiets. Dit maakt fietsen dan ook een hele toegankelijke en goedkope manier om te sporten.
Eigenlijk geldt bij fietsen hetzelfde als bij wandelen. Spring eens wat vaker op je fiets in plaats van de auto te pakken. Zo beweeg je niet alleen een stuk meer, je conditie gaat er ook op vooruit!
Gemiddeld rijd je zo’n 12 kilometer per uur op een normale stadsfiets. Door even wat harder door te trappen verhoog je je hartslag. En door je hartslag te verhogen verbeter je je conditie én verbrand je calorieën.
Slecht weer is overigens geen enkel excuus om niet te fietsen. Er zijn namelijk ook zat mogelijkheden om thuis te fietsen.
Tip: Fiets tussen de 16 en 20 km/u om tussen de 400 en 600 calorieën te verbranden.
Vind je het leuk om te fietsen, maar weet je niet zo goed hoe hard je nu eigenlijk fietst? Daar kun je op een goedkope manier achter komen door een fiets kilometerteller aan te schaffen. Een instapmodel koop je namelijk al vanaf 15 euro!
3. Fitnesstoestellen op openbare plekken
Om sporten toegankelijker te maken voor iedereen investeren gemeentes steeds vaker in openbare buitenfitness. Door heel Nederland vind je dan ook steeds meer buiten gyms waar je gratis gebruik van kunt maken.
Dit is een leuke en goedkope manier om te beginnen met fitness. En je bent ook nog eens lekker buiten bezig!
4. Workout video’s
Tegenwoordig zijn er talloze workout video’s op YouTube te vinden: het aanbod is reuze! Workout video’s zijn misschien wel de goedkoopste sport die je vanuit huis kunt doen.
Je kunt er allerlei verschillende soorten trainingen doen die je zonder materialen kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van je armen, buikspieren of benen – maar ook challenges zijn er in overvloed. Voor ieder niveau is er wel een video te vinden, ook als je niet veel tijd hebt om te sporten.
Trainen zonder materiaal met eigen lichaamsgewicht hoeft ook écht niet saai te zijn. Ikzelf heb het langere tijd geprobeerd en stond er versteld van hoe leuk het eigenlijk is. Zeker omdat de meeste trainers echt super enthousiast zijn, wat echt heel aanstekelijk werkt.
Of je dezelfde video nu meerdere keren doet om bepaalde oefeningen onder de knie te krijgen. Of juist een nieuwe video pakt om nog sterker of beter te worden: je blijft uitgedaagd worden. Geloof me, thuis sporten zonder apparaten is nooit eerder zó leuk geweest!
5. Thuis sporten
Vind je het niet fijn om buiten op openbare plekken te sporten of naar een goedkope gym te gaan? Dan kun je natuurlijk ook investeren in sportmateriaal voor thuis. Naast workout video’s zijn er ontelbaar veel oefeningen die je thuis met goedkope materialen kunt doen.
Een goed voorbeeld hiervan is het springtouw, waarmee je als kind ongetwijfeld veel gespeeld hebt. Je koopt ze al vanaf een paar euro en kunt er flink wat calorieën mee verbranden. Touwtjespringen is echt een stuk intensiever dan je zou denken.
Andere voorbeelden zijn weerstandsbanden, hoelahoeps of gewichten. Hiermee train je onder andere je buik- en rugspieren en bouw je meer spierkracht op in je armen. En dat allemaal met een klein budget!
Wil je toch wat meer uit je training halen? Dan kun je op den duur ook investeren in fitnessapparatuur voor thuis, waarmee je de sportschool in huis haalt. En ook dat hoeft niet superduur te zijn. Tegenwoordig kun je steeds vaker goedkope fitnessapparatuur aanschaffen, zoals mini hometrainers of crosstrainers of bijvoorbeeld.
6. Hardlopen
Hardlopen kan natuurlijk niet ontbreken in onze toplijst met goedkope sporten. Het is goed voor je conditie, je verbrandt calorieën én bent er even lekker uit. En hier hoef je dus helemaal niet heel veel geld voor neer te leggen.
Eigenlijk hoef je alleen maar te investeren in comfortabele hardloopkleding en bijpassende schoenen. En laatstgenoemde is iets waar veel mensen hardlopen om laten. Ze denken namelijk dat het kopen ervan een mega uitgave is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Je kunt al voor een klein prijsje prima hardloopschoenen aanschaffen. Let er hierbij wel op dat je schoenen koopt die bij je doel passen en voldoende schokdemping hebben. Ook de ondergrond waar je op gaat lopen en een comfortabele pasvorm zijn van belang.
7. Zwemmen
Last but not least: zwemmen. Naast wandelen is dit misschien wel een van de meest underrated sporten. Velen denken namelijk dat baantjes trekken alleen geschikt is voor senioren, en dit is absolute onzin!
Zwemmen is namelijk geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd. En het is nog gezond ook. Je traint namelijk alle spieren in je lichaam, je bouwt conditie op en je kunt erdoor afvallen.
Wat heb je ervoor nodig? Zwemkleding! En zo simpel is het.
Bij de meeste zwembaden kun je al vanaf een paar euro per keer gebruik maken van het bad. Vaak kun je ook een rittenkaart kopen, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent.
Om te kunnen zwemmen hoef je trouwens niet per definitie een abonnement bij een zwembad af te sluiten. In Nederland mag je namelijk op heel veel plekken buiten gratis zwemmen! Denk hierbij aan plassen in recreatiegebieden, de Noordzee of in een meer bijvoorbeeld.
Conclusie
Zoals je ziet: goedkoop sporten kan op heel veel verschillende manieren. In de meeste gevallen heb je alleen comfortabele sportkleding nodig. En mocht je toch schoenen of apparatuur moeten aanschaffen, hoeft ook dit helemaal niet duur te zijn.
Veel goedkoop sportplezier gewenst!
0 reacties