De 10 handigste hulpmiddelen bij dementie

Gepubliceerd door Redactie op

hulpmiddelen bij dementie

Het is niet eenvoudig om met dementie te leven. Dit geldt voor zowel personen met dementie als voor de dierbaren van hen.

Gelukkig is het met bepaalde hulpmiddelen mogelijk om beter om te gaan met dementie. In het belang van de personen met dementie en hun dierbaren.

1. Een GPS tracker

Een persoon met dementie weet niet exact wat hij/zij doet. Het gevaar op verdwalen ligt hierdoor altijd op de loer.

Zorg er daarom voor dat je een persoon met dementie altijd van een GPS tracker voorziet. Deze GPS tracker kan verwerkt zitten in bijvoorbeeld een ketting of een horloge.

2. Speciale klokken

Voor mensen met dementie is een zogeheten dementieklok een welkome aanvulling. Zo’n klok geeft niet alleen de datum aan, maar ook de dag van de week en zelfs eventuele herinneringen.

3. Speelgoed

Zogeheten dementie speelgoed is ook onmisbaar voor een persoon met dementie. Dit speelgoed helpt met name om het geheugen en andere cognitieve functies te stimuleren.

Goede voorbeelden van speelgoed voor dementie zijn een puzzel, een geheugenspel en trainingsapps voor op de smartphone.

4. Automatische medicijndispenser

Voor een persoon met dementie is het belangrijk om medicijnen te slikken. Logischerwijs wordt dit met regelmaat vergeten. Het is daarom verstandig om voor een automatische medicijndispenser te kiezen.

Deze dispenser zorgt ervoor dat medicatie op het juiste moment ingenomen wordt. Dit is voor zowel de gezondheid als voor het welzijn van de persoon met dementie van essentieel belang.

5. Alarmknop

Wij raden elk dementerend persoon aan om altijd een alarmknop op zak te hebben.

Met deze knop is het mogelijk om een signaal naar verzorgers te sturen. Erg belangrijk bij een val of in een andere noodsituatie.

6. Apparaten met automatische uitschakeling

Een persoon met dementie vergeet om de waterkoker uit te zetten. Of om de kookplaat of oven uit te zetten.

Het is daarom verstandig om voor specifieke huishoudelijke apparaten met automatische uitschakeling te kiezen.

Wij hebben de volgende situatie eens meegemaakt: een persoon met dementie had zin in een kopje thee. Hij zette de waterkoker aan, maar vergat direct dat hij dit had gedaan.

De waterkoker heeft vervolgens de rest van de dag in stand-by stand gestaan.

Dan ging ‘ie weer aan en daarna ging ‘ie weer uit. Als het water weer afgekoeld was, ging ‘ie vanzelf weer aan. Totdat de verzorger ’s avonds langs kwam en de waterkoker uitschakelde.

Zo’n situatie is gelukkig eenvoudig te voorkomen met een waterkoker met automatische uitschakeling.

7. Fotoboeken

Personen met beginnende dementie hebben moeite om herinneringen op te halen. Laat je hen echter naar een fotoboek kijken? Dan komen de herinneringen wel naar boven.

Met name voor personen met beginnende dementie zijn fotoboeken daarom onmisbaar.

Bonustip: je kunt ook naar een sprekend fotoboek kijken. Zo’n fotoboek kan volledig tot een persoonlijk levensboek gemaakt worden. Hiervoor gebruik je foto’s, ingesproken herinneringen en zelfs muziek.

8. Eenvoudige muziekspeler

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve invloed op mensen met dementie heeft. Muziek stimuleert de hersenen, brengt plezier en werkt ook nog rustgevend.

Zorg daarom in het huis van een dementerend persoon altijd voor een eenvoudige muziekspeler. Zo’n muziekspeler is eenvoudig te bedienen, dankzij de aanwezigheid van slechts één knop.

9. Dementietelefoon

Voor jou, als dierbaar persoon, is het niet mogelijk om altijd bij de persoon met dementie langs te gaan. Gelukkig kun je een zogeheten dementietelefoon aanschaffen.

Dit is een telefoon met extra grote toetsen en sneltoetsen. Deze toetsen maken een dementietelefoon eenvoudig te bedienen. Daadoor is ‘ie uiterst geschikt voor mensen met dementie.

Tip: stel direct noodnummers in. Zo’n nummer kan met één klik op de noodknop gebeld worden. Dit is een aanvulling op de hierboven benoemde alarmknop.

10. Rustgevende YouTube video’s

Voor sommige mensen met dementie is slapen geen vanzelfsprekend. Dit komt voornamelijk doordat hersenen de stilte niet goed kunnen verdragen. Toch hebben veel mensen met dementie baat bij een middagslaap.

Dit krijg je alsnog voor elkaar door rustgevende beelden met achtergrondmuziek op te zetten. Bekijk hiervoor maar eens deze video.


Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *