Inspirerende initiatieven en tips van onze leden in tijden van corona
De uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft een enorme invloed op mensen met dementie en hun naasten. Sociaal contact is minimaal en onlangs kondigde minister De Jonge een nieuwe maatregel aan om de toch al kwetsbare mensen in verpleeghuizen extra te beschermen: bezoek aan een naaste is voorlopig niet mogelijk. Reden voor leden van het Deltaplan Dementie om met allerlei mooie initiatieven en praktische tips te komen.
Geen bezoek van familie, vrienden en andere naasten zorgt ervoor dat eenzaamheid sneller kan toeslaan. Dat geldt niet alleen voor mensen met dementie in het verpleeghuis of kleinschalig wonen, maar ook voor thuiswonende mensen met dementie. Beeldbellen via een tabletcomputer kan dan uitkomst bieden. Zorginnovatie- en trainingsbureau Dirkse Anders Zorgen (DAZ) maakte een handige instructie om ouderen met dementie te leren een tabletcomputer te bedienen, zodat ze online kunnen bellen met hun naasten.
“Als iemand via een tabletcomputer even lekker kan kletsen met een kleinkind, dan zie je binnen de kortste keren een glimlach op het gezicht verschijnen. Zeker in deze tijd is dat extra belangrijk”, zegt Ruud Dirkse, directeur van DAZ. Op Dementie-winkel.nl staat ook een overzicht van mogelijkheden om op afstand in contact te blijven met een naaste met dementie.
Ook zorginstellingen zelf kunnen er voor zorgen dat mensen met dementie op de hoogte blijven van hoe het met hun partner, vader, moeder, opa of oma gaat. Instellingen die nog geen gebruik maken van Familienet, kunnen deze communicatietool gratis uitproberen. Iedere cliënt heeft dan een veilige, Facebook-achtige pagina waarop zorgmedewerkers berichten van cliënten kunnen delen met de hele familie.
Maarten Bloemink, directeur van Familienet:
“Het is vreselijk verdrietig dat familie niet meer op bezoek mag bij hun dierbare in het verpleeghuis. De vraag ‘Hoe gaat het met mijn moeder’ wil je het liefst tien keer per dag stellen, maar dat kan niet omdat zorgmedewerkers onder grote (tijds)druk staan. Het is fijn voor de familie en gemakkelijk voor de zorgmedewerker om met één bericht op Familienet de hele familie te kunnen bereiken. Omgekeerd kan de familie ook een bericht plaatsen om aan de dierbare in het verpleeghuis te laten zien. Ver weg, maar toch heel dichtbij.”
Mantelzorgers, familieleden en andere naasten die veel thuis zijn kunnen hun tijd nuttig besteden. Ervarea organiseert online dementiespreekuren en Skype-workshops, bijvoorbeeld over onbegrepen gedrag bij dementie. Bij Samen dementievriendelijk zijn gratis online trainingen te volgen, waarmee mensen hun kennis over dementie kunnen vergroten en vaardigheden leren in de omgang met iemand met dementie. Ook geven ze veel praktische tips over hoe we mensen met dementie en hun naasten in tijden van corona kunnen helpen. Bijvoorbeeld door wat vaker te bellen, een boodschap te doen of een kaart te sturen.
“Voor mensen met dementie en hun familie is het leven nu zwaar. Zo ontvangen zij nu weinig of geen bezoek, met eenzaamheid tot gevolg. Een klein gebaar kan dan zoveel betekenen. Stuur een kaartje of zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar het betekent ontzettend veel!”
Julie Meerveld, Samen dementievriendelijk
Oproep: deel uw tips en initiatieven
Heeft u praktische tips of ontwikkelde u een mooi initiatief ter ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten, zorgprofessionals en anderen die met dementie te maken hebben? Laat het weten aan Wanda de Wit via wanda.de.wit@deltaplandementie.nl.
Foto: APA fotografie
Zie ook het volgende artikel: https://www.waardigheidentrots.nl/actueel/bezoekersregeling-corona-verlengd/
0 reacties