De beste interactieve honden voor (dementerende) senioren

interactieve hond voor mensen met dementie

Dementerende ouderen hebben veel baat bij een interactieve hond. Een interactieve hond biedt een gevoel van geborgenheid, biedt onbetaalbare liefde en reageert ook nog op menselijke handelingen.

Wij raden voor dementerende senioren met name onderstaande interactieve speelgoed honden aan.

De 2 beste interactieve speelgoed honden

1. Ageless Innovation Interactieve Robot Hond voor Dementie

De Ageless Innovation Interactieve Robot Hond voor Dementie is de beste interactieve robot hond voor senioren. Deze hond ziet er realistisch uit, voelt lekker zacht aan en maakt ook nog geluidjes.

Deze geluidjes komen heel erg overeen met het geluid van een echte hond. Deze interactieve robot hond voelt hierdoor nog realistischer aan voor dementere ouderen.

Deze levensechte robot hond reageert ook nog op menselijke handelingen. Hij reageert op bewegingen, op aaien en op knuffelen.

Dit komt door de ingebouwde sensoren, waarmee ‘ie zelfs op stemgeluid reageert. Uiteraard is het ook heerlijk om met deze interactieve robot hond te knuffelen.

Voor mensen met dementie voelt deze hond extra veilig en zacht aan. Hij biedt een gevoel van geborgenheid en zorgt voor innerlijke rust.

De kans is groot dat deze interactieve robothond uitgroeit tot de beste vriend van een senior met dementie.


2. Hasbro Interactieve Robothond

De Hasbro Interactieve Robothond is ook een geweldige variant. Als je naar deze interactieve hond kijkt, word je eigenlijk al direct blij.

Deze puppy ziet er super leuk, schattig en levensecht uit. Een persoon met dementie denkt hierdoor al snel dat het om een levende hond gaat.

Deze hond reageert ook nog eens op alles wat je doet. Hij reageert op beweging, op stemgeluid en op aaien/knuffelen. Daarnaast reageert ‘ie als een echte puppy.

Hij is bijvoorbeeld in staat om dezelfde geluidjes te maken. Bovendien klopt zijn hart op een rustige manier; dit heeft een rustgevend effect op een persoon met dementie.

Eigenlijk is het net alsof je een echte hond in huis haalt. Of op je schoot hebt liggen. Hij doet zelfs zijn ogen dicht als ‘ie heerlijk op schoot ligt. Voor met name ouderen met dementie is dit een welkome, leuke en super fijne aanvulling.


Voor wie is een interactieve hond geschikt?

Een interactieve hond is voor opvallend veel mensen geschikt:

  • Voor ouderen die zich eenzaam voelen. Sommige senioren brengen de meeste tijd in hun eentje thuis door. Door een interactieve robot hond in huis te halen, voelen zij zich een stuk minder eenzaam. Bovendien hoef je voor zo’n hond niet écht te zorgen. In tegenstelling tot een levende hond.
  • Voor mensen met dementie. Een interactieve hond is voor mensen met dementie een geweldige aanvulling. De hond brengt veel rust met zich mee, zorgt voor een gevoel van geborgenheid en zorgt voor vermaak. Dat is zeker het geval bij een levensechte robot hond die op menselijke handelingen reageert.
  • Voor mensen die bang zijn. Is een ouder persoon in je directe kring regelmatig thuis bang? Of ervaar je zelf de nodige angst in het leven? Ook dan kun je prima voor een interactieve speelgoed hond kiezen. Zo’n hond leeft uiteraard niet echt, maar is wel bij je. Dit neemt zowel eenzaamheid als angstgevoelens weg.

Wat doet een interactieve robot hond precies?

Dit hangt vooral van het soort interactieve robot hond af. Als je voor één van bovenstaande varianten kiest, kies je voor veel interactie. Deze robot honden reageren bijvoorbeeld op aaien, knuffelen, beweging en zelfs op je stemgeluid.

Daarbij zijn deze robot honden ook in staat om hun ogen te bewegen. Ligt zo’n hond heerlijk op schoot? Dan sluiten vanzelf de ogen. Je hebt hierdoor het gevoel dat er een levensechte hond op je schoot ligt. In werkelijkheid gaat het dus om een levensechte robot hond.

Een interactieve robot hond maakt ook nog geluid. Dat is althans bij de bovenstaande honden wel het geval. Dit geluid komt volledig overeen met het geluid van een levende hond. Je hebt hierdoor echt het idee dat er een levende hond in je huis is. Zonder dat je echt zorg hoeft te dragen voor de viervoeter.

Wat de hond precies doet, is wel afhankelijk van het soort hond. Er zijn ook interactieve honden die niet anders doen dan liggen. Zelfs dat biedt voor mensen met dementie al uitkomst. Zij genieten van een gevoel van geborgenheid en van rust. Dit kan een positief effect op het ziektebeeld hebben.

Hoe werkt een interactieve hond?

Een interactieve robot hond werkt aan de hand van twee onderdelen:

  • Sensoren. Deze sensoren zitten in de robot hond ingebouwd en reageren op alles wat je doet. De sensoren reageren op aaien, knuffelen, bewegen en zelfs op stemgeluid.
  • Batterijen. Een interactieve robot hond beschikt over batterijen. Dit kunnen oplaadbare- of normale batterijen zijn. Aan de onderzijde van de hond is een aan-uitschakelaar te vinden. Met deze schakelaar kun je ‘m eenvoudig uitschakelen.

Is een interactieve robot hond veilig?

Ja, een interactieve robot hond is absoluut veilig. Sterker nog: zo’n robot hond draagt zelfs bij aan het veiligheidsgevoel van een ouder persoon. Dit geldt al helemaal voor mensen met dementie.

Zo’n hond brengt een gevoel van geborgenheid met zich mee en neemt eenzaamheid en angst weg. Indirect zorgt dit dus voor een veel veiliger gevoel.

Kun je een persoon met dementie alleen laten met een interactieve robot hond? Ja, dat is inderdaad mogelijk. De robot hond reageert automatisch op menselijke handelingen en kan in principe geen kwaad.

Wat betaal je voor een interactieve robot hond?

Wil je voor jezelf of voor iemand met dementie een interactieve robot hond aanschaffen? Dan moet je relatief diep in de buidel tasten. Voor de bovengenoemde varianten betaal je bijvoorbeeld ongeveer €150.

Het advies is om zo’n bedrag zeker uit te geven. Voor dit bedrag krijg je immers de beschikking over een levensechte robot hond. Een robot hond die zich echt zoals een echte hond gedraagt. Dit is mogelijk moeilijk voor te stellen, maar je zou het zelfs eens moeten ervaren.

Is een interactieve hond aan te raden?

Ja, een interactieve hond is absoluut aan te raden. Zo’n hond vormt het perfecte gezelschap, is ontzettend realistisch en werkt dus volledig interactief.

Daarbij zijn wij van mening dat zo’n hond voor veel mensen uitkomst biedt. Met name voor oudere mensen.

Ken je een persoon met dementie? Overweeg dan al helemaal een interactieve robot hond. Zo’n hond is op meerdere manieren een perfecte aanvulling op het leven van een persoon met dementie.

Het is zelfs mogelijk dat zo’n hond bijdraagt aan het terugdringen van de klachten. Of dat de hond bijdraagt aan een verbeterde stemming. Dit maakt zo’n interactieve robot hond uiterst geschikt voor mensen met dementie.