Is een collageen supplement onzin of werkt het echt?

Gepubliceerd door Redactie op

is collageen onzin

Collageen: misschien heb je er wel eens van gehoord. Als je sommige influencers en fabrikanten mag geloven is dit hét geheime wapen tegen huidveroudering. Ook zou collageen andere (magische) eigenschappen hebben.

Ben je benieuwd wat hiervan waar is? In dit blog krijg je antwoord op de vraag of een collageen supplement onzin is of echt werkt.

Wat is collageen?

Allereerst is het goed om te weten wat collageen eigenlijk precies is. Collageen is een eiwit die als een soort lijm dient voor je huid, haar en nagels.

Samen met elastine zorgt collageen bijvoorbeeld voor een soepele en gezonde huid. Daarnaast draagt collageen bij aan het herstel en onderhoud van het zenuwstelsel en bloedvaten.

Collageen is een eiwit die van nature in ons lichaam voorkomt. Daarnaast kun je collageen binnenkrijgen door voldoende vlees en vis te eten.

De hoeveelheid collageen in ons lichaam neemt af na je dertigste levensjaar. Hierdoor begin je vanaf deze leeftijd de eerste rimpeltjes te vertonen én kun je last krijgen van andere klachten zoals pijnlijke gewrichten en broze nagels.

Hoe krijg je collageen binnen?

Collageen kun je binnenkrijgen door een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Met name zalm, sardines, makreel en ansjovis bevatten veel collageen.

Je versterkt het effect van collageen door tevens voldoende producten met vitamine C en antioxidanten te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spinazie, boerenkool en bieten.

Een andere manier om een extra dosis collageen binnen te krijgen is door collageen poeder, supplementen of drankjes te nuttigen. Over het effect hiervan, lees je verder in dit blog meer.

Is collageen eten onzin?

Collageen en andere vitamines hebben een positief effect op je gezondheid. Sterker nog, een gezond voedingspatroon biedt meer voordelen dan je misschien zou denken.

Je zou dus kunnen concluderen dat voldoende collageen eten geen onzin is. Het is echter wel belangrijk om je te beseffen dat collageen geen wondermiddel is.

Zaken zoals (overmatig) zonnen, roken, te weinig lichaamsbeweging, slaaptekort en stress hebben een negatieve invloed op je huid én gezondheid.

Hoe gezond je ook eet, door bepaalde slechte gewoontes kun je alsnog last krijgen van vroegtijdige huidveroudering en andere gezondheidsproblemen.

Is collageen poeder onzin?

Of het nemen van collageen poeder onzin is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te checken welk poeder, drankje of supplement je koopt en hoeveel collageen hier daadwerkelijk in verwerkt is.

Let daarnaast op of de collageen gehydrolyseerd is. Dit is belangrijk omdat gehydrolyseerde collageen beter opgenomen kan worden door je lichaam.

Tot slot zijn collageen drankjes misschien onzin als ze niet zijn getest in een onafhankelijk laboratorium op zuiverheid en kwaliteit. Sommige collageen supplementen bevatten zoveel andere ingrediënten (en in verhouding zo weinig collageen) dat ze niet tot nauwelijks effectief zijn.

Is de werking van collageen wetenschappelijk onderzocht?

De werking van collageen is wetenschappelijk onderzocht én effectief bevonden. Ook sommige huidartsen en andere specialisten zijn positief over het effect van collageen. Een kleine hoeveelheid per dag, zou al een positief effect op je gezondheid kunnen hebben.

Wat betreft de wetenschappelijke studies is er wel een kanttekening: veel onderzoeken zijn namelijk gesponsord door fabrikanten van collageen. De onderzoeken kunnen hierdoor niet volledig transparant genoemd worden.

Is collageen smeren onzin?

Voldoende collageen eten is geen onzin en (sommige) supplementen en drankjes ook niet. Maar hoe zit het met collageen verwerkt in bepaalde huidcrèmes? Het effect hiervan is niet bewezen.

Zo is de kans klein dat collageen daadwerkelijk je huid binnen kan dringen via een crème. Hoewel het aan te raden is om je huid goed te verzorgen, heb je hier niet perse een (dure) crème met collageen voor nodig.

Wanneer merk je het effect van collageen?

De beste manier om te testen of collageen drankjes onzin zijn of niet, is door ze zelf uit te proberen. Na ongeveer twee tot drie maanden kun je het effect opmerken.

Wees dus geduldig en verwacht geen wonderen (diepe rimpels zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen).

Probeer daarnaast om ook je voedingspatroon en levensstijl aan te passen voor een optimaal effect.

Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *