Jaarevent Deltaplan Dementie groot succes

Gepubliceerd door Maria op

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen vanmiddag tijdens het Jaarevent van Deltaplan Dementie partners en leden van Deltaplan Dementie, geïnteresseerden uit het werkveld en onderzoekers van de 20 toegekende projecten uit het onderzoeksprogramma Memorabel bij elkaar.

Voorzitter Pauline Meurs opende het event en benadrukte hoe urgent het vraagstuk dementie is. Ook sprak zij de wens uit voor meer kleinschalige huisvestingsmogelijkheden voor dementerenden en gaf ze aan dat er nog veel meer financiering nodig is voor onderzoek en het verbeteren van de zorg rond dementie dan de 32 miljoen die nu beschikbaar is gesteld.

Onder leiding van dagvoorzitter journalist Frénk van der Linden gingen de aanwezigen in op de vraag welke politieke maatregel zij morgen in zouden voeren voor een betere wereld rond dementie. De antwoorden varieerden van het beschikbaar stellen van grotere budgetten voor dementieonderzoek, het verplicht stellen van een nationale registratie van dementiediagnoses tot het inbedden van begrip voor dementerenden en hun mantelzorgers in een dementievriendelijke samenleving en het verplicht scholen over dementie van iedereen die werkt met mensen met dementie.

Met elkaar luisterden de aanwezigen naar sprekers over de drie pijlers waarvoor Deltaplan Dementie zich inzet: onderzoek en innovatie, de zorgpraktijk en sociale innovatie. Onder andere Edvard Beem (ZonMw) Jan Vuister (Geriant) en Frido Kraanen (PGGM) deelden hun visie op de dementievriendelijke samenleving, het belang van onderzoek en de toekomst van dementie.

Daarna maakte Iris Sommer, voorzitter van de programmacommissie Memorabel, bekendwelke 20 onderzoeken uit het onderzoeksprogramma zijn uitgekozen om te starten. De onderzoeksprojecten vertegenwoordigen een breed spectrum aan onderwerpen, typen onderzoek en belanghebbenden. Alle vier de onderzoeksthema’s van het programma worden bestreken: 1. oorsprong en mechanisme van dementie, 2. diagnostiek, 3. behandeling en preventie en 4. doelmatige zorg en ondersteuning.

In workshops gingen de aanwezigen vervolgens met elkaar in gesprek over de onderwerpen onderzoek en innovatie, de zorgpraktijk en sociale innovatie. Het event werd afgesloten met samenvattende woorden van Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum VUmc en een van de oprichters van Deltaplan Dementie. Hij sluit zich aan bij de oproep van de G8, die erop vertrouwt in 2025 een medicijn tegen dementie op de markt te hebben. ‘Mijn doel is om in 2025 terug te kijken en te zeggen: er is wat gebeurd, dementie is beheersbaar en behandelbaar geworden.’

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *