‘Neem tijdig de regie in eigen hand over uw leven, ook voor situaties waarin u niet meer in staat bent zelf te beslissen.’

Gepubliceerd door Maria op

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)

Zelf de regie kunnen houden ook over de laatste fase van het leven, dat is wat steeds meer mensen belangrijk vinden. Dit heeft geresulteerd in een grote toename van het aantal levenstestamenten de afgelopen jaren. In een levenstestament legt iemand vast wie zijn of haar financiële, medische en persoonlijke belangen zal behartigen als diegene het zelf niet meer kan en op welke wijze. Nadat dit geregeld is, krijgen notarissen vaker de reactie dat het mensen rust geeft, zowel de direct betrokkene als hun naasten. Bovendien wordt hiermee ook het risico op financieel misbruik verkleind.

Wilsbekwaam

Bij de diagnose van dementie is het van belang om tijdig maatregelen te nemen ter bescherming van de persoon met dementie. Alleen bij wilsbekwaamheid is het namelijk nog mogelijk om zaken vast te leggen bij de notaris. Bij constatering van wilsonbekwaamheid (door een onafhankelijk arts) kan alleen nog beschermingsbewind via de rechtbank worden aangevraagd. De KNB en het notariaat vinden goede én tijdige voorlichting aan mensen met beginnende dementie, hun mantelzorgers en zorgverleners dan ook essentieel. 

Notarissen zien in hun dagelijkse praktijk waar dementerenden en hun naasten mee te maken hebben. Daarom wil de KNB en het notariaat een bijdrage leveren aan de maatschappelijke problematiek van dementie, zowel op korte als lange termijn. En werken we graag samen met de andere partners aan de ontwikkeling en uitvoering van het Deltaplan Dementie.

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *