Medische voeding en dementie: een kijkje in de keuken van Nutricia Research

Gepubliceerd door Maria op

Leden van het Deltaplan Dementie kregen op maandag 14 september jl. een exclusief kijkje in de keuken van Nutricia Research, tevens lid van het Deltaplan Dementie. In het prachtige gebouw in Utrecht wordt onderzoek gedaan en worden producten ontwikkeld met de ambitie om mensen langer gezond te laten leven. De themabijeenkomst betekende voor de leden ook een eerste kennismaking met Marijke Vos, de nieuwe bestuursvoorzitter van het Deltaplan Dementie. Zij nam per 1 september jl. het stokje over van Pauline Meurs.

Na een kort welkomstwoord van de kersverse voorzitter neemt Denijs Guijt, directeur van het Deltaplan Dementie, de aanwezige leden eerst mee in een korte update over de meest actuele ontwikkelingen. Dit jaar sloten zich tien nieuwe leden aan bij het Deltaplan Dementie. Het aantal leden van de coöperatie komt daarmee op zesentwintig. Een prachtig aantal, maar Denijs Guijt benadrukt dat hij graag meer partijen wil betrekken en activeren in de strijd tegen dementie. “Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet ons als hét platform voor vernieuwing op het gebied van dementie. Laten we samen bouwen aan een actief netwerk zodat wij met elkaar het verschil kunnen maken.”

Deltaplan Dementie: enkele highlights

Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar dementie worden belangrijke stappen gezet. De eerste fase van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel is in volle gang. Inmiddels zijn bijna vijftig studies mogelijk gemaakt en daar komt dit najaar nog een tiental onderzoeken bij. Daarmee is een geweldige impuls gegeven aan het brede dementieonderzoek in Nederland. ZonMw is gestart met de voorbereidingen van de onderzoeksagenda voor de tweede fase van Memorabel. Tijdens een workshop op het Jaarevent van het Deltaplan Dementie kunnen belangstellenden hierover meedenken. Een andere bijzondere ontwikkeling waar Nederland de komende jaren veel van zal horen is het programma ‘Dementievrienden.’ Het ministerie van VWS maakt voor de komende vijf jaar € 10 miljoen vrij om in de samenleving meer bewustwording over dementie te creëren en een miljoen mensen in beweging te krijgen om ook zelf ook actief bij te dragen aan een dementievriendelijk Nederland. Alzheimer Nederland zal samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM dit programma gaan trekken. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland nodigt na een korte toelichting de leden van het Deltaplan Dementie uit om ook inbreng te leveren. Ook aan dit programma wordt tijdens het Jaarevent van het Deltaplan Dementie aandacht besteed.

Pionieren voor een lang en gezond leven

Na deze update over de laatste ontwikkelingen binnen het Deltaplan Dementie, krijgen de leden een exclusief kijkje in de keuken van Nutricia Research. Hanno Cappon, Vice President R&D Nutricia Medical Nutrition, vertelt over de ambitie van de organisatie: medische voeding als integraal onderdeel van de zorg. “Ons doel is pionieren, om ervoor te zorgen dat mensen langer en gezonder kunnen leven. Daarbij richten wij ons vooral op de invloed van voeding op spieren, de hersenen en het immuunsysteem.” Zo blijkt uit onderzoek dat één op de drie nog thuiswonende ouderen ondervoed is. De onderzoekers van Nutricia Research buigen zich onder andere over de vraag in hoeverre medische voeding deze situatie kan verbeteren. 

Medische voeding en alzheimer

Simone Knijff, Medical Advisor bij Nutricia Advanced Medical Nutrition, vertelt over het onderzoek dat wordt gedaan naar medische voeding voor mensen met de ziekte van Alzheimer. “Een flink aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van alzheimer zijn dieetafhankelijk. Denk aan diabetes, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht. Met name de laatste jaren is er meer bewijs gekomen voor de mogelijke invloed van voeding op het ontwikkelen van de ziekte.” Zo kunnen specifieke voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetzuren, bepaalde vitamines, foliumzuur en selenium lager zijn bij mensen met alzheimer. Terwijl deze voedingsstoffen ontzettend belangrijk zijn voor de hersenen. Nutricia Research ontwikkelde daarom bijvoorbeeld de medische drinkvoeding Souvenaid, om de voedingstatus van mensen in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer te verbeteren. Net als alle medische voeding dient Souvenaid onder medisch toezicht te worden gebruikt.

Uniek inkijkje

Ter afsluiting van de middag volgt een rondleiding door het prachtige gebouw. Hiermee krijgen de leden van het Deltaplan Dementie een uniek inkijkje in de werking van onder andere het Life Sciences Laboratory (waar het onderzoek naar de invloed van voeding op het brein, de spieren en het immuunsysteem plaatsvindt), het Sensory Lab (waar de medische voeding wordt getest door proefpanels) en de Pilot Plant (waar de ontwikkelde producten worden opgeschaald voor productie in de fabriek in Zoetermeer).

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *