Nederland wordt steeds dementievriendelijker!
Bij de start van het programma Samen dementievriendelijk in 2016 leek het ambitieus: voor het einde van het Deltaplan Dementie moesten minimaal 310.000 mensen zich registreren als dementievriendelijk. Vier jaar later blijkt dat doel ruimschoots gehaald: bijna 370.000 mensen sloten zich aan bij de dementievriendelijke beweging die het programma in gang heeft gezet. We blikken terug én vooruit met Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.
Het programma Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenorganisatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Het doel? Het creëren van meer bewustwording over de impact van dementie, het bespreekbaar maken van dementie en het vergroten van de kennis over hoe om te gaan met mensen met dementie. Dat laatste gebeurt met de gratis online training GOED omgaan met dementie, waarbij GOED staat voor geruststellen, oogcontact maken, even meedenken, dankjewel. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig deel uitmaken van de samenleving en met een beetje hulp is dat nog heel goed mogelijk.
Na het volgen van de training GOED omgaan met dementie voelen mensen zich beter geïnformeerd en vaardiger
Handje helpen
“Bij de start van het programma wisten we niet goed hoe we mensen zover moesten krijgen om een kwartier van hun tijd te investeren in een online training over omgaan met dementie”, zegt Julie Meerveld. “Ik vind het dan ook heel bijzonder dat 60 procent van de mensen die zich registreerden minimaal één training heeft gevolgd. Ik denk dat Samen dementievriendelijk zo succesvol is omdat we een positieve, hoopvolle en concrete boodschap uitdragen”, vindt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland. “Mensen die een GOED-training volgden voelen zich beter geïnformeerd en vaardiger, waardoor ze eerder op mensen met dementie afstappen om ze een handje te helpen. Juist dat laatste is ontzettend belangrijk, omdat mensen met dementie uit schaamte of vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen niet meer de dingen doen die ze graag deden.” Vooral in tijden van corona voelen zij zich eenzamer, verwarder en chaotischer dan ooit. “Het is goed voor het zelfvertrouwen als we allemaal met geduld, aandacht en begrip reageren als iemand met dementie even niet begrijpt hoe het ook alweer zit. Dus niet direct wijzen op fouten of corrigeren, maar rustig luisteren en even meedenken”, zegt Julie.
Verschillende partners uit het bedrijfsleven werkten mee aan het ontwikkelen van trainingen
Dementievriendelijke taxichauffeurs
Samen dementievriendelijk beperkt zich niet alleen tot het ontwikkelen van trainingen voor het algemene publiek, maar spitst ze ook toe op specifieke beroepsgroepen: van taxichauffeurs en thuiszorgmedewerkers tot supermarkt- en horecapersoneel. Want wat doe je als iemand met dementie eerder uit de taxi wil stappen? Of wegloopt uit een café zonder de koffie te betalen? Het volgen van een branchetraining, waarin herkenbare situaties uit de dagelijkse praktijk worden nagespeeld door acteurs, kunnen deze verwarrende, confronterende en soms pijnlijke situaties voorkomen. Verschillende partners uit het bedrijfsleven, zoals de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en de Rabobank, werkten dan ook graag mee aan de ontwikkeling van de trainingen. Julie is trots op deze bijzondere samenwerkingen. “De interesse vanuit het bedrijfsleven overtrof al onze verwachtingen. Zo leidde het Sociaal Fonds Taxi bijna 40 eigen medewerkers op om hun chauffeurs te trainen. En bij supermarktketen COOP, die natuurlijk bekend staat om de coöperatiegedachte, volgden tot nu toe zo’n 7.000 medewerkers een training.” Ook in provincies en gemeenten door het hele land zijn de afgelopen jaren allerlei publiekscampagnes georganiseerd om de dementievriendelijke samenleving een boost te geven.
De ambitie is om het aantal mensen dat zich registreert als dementievriendelijk de komende vijf jaar stevig te laten groeien
Kan ik voor jou?
Het mag duidelijk zijn: Samen dementievriendelijk groeide in relatief korte tijd uit tot een succesvolle beweging, die mensen met dementie in staat stelt om nog steeds een balletje te slaan bij de plaatselijke tennisclub, een kopje koffie te drinken op het terras of zelfstandig naar de kapper te gaan. Maar het Deltaplan Dementie, waar het programma onderdeel van is, loopt dit jaar af. Stopt Samen dementievriendelijk dan ook? “Gelukkig niet”, zegt Julie. “Alzheimer Nederland gaat door met het programma. Het is onze ambitie is om de komende vijf jaar het aantal mensen dat zich als dementievriendelijk registreert stevig te laten groeien. Ook willen we ons meer focussen op de wijken en haar bewoners, zodat mensen met dementie en hun naasten steeds meer hulp krijgen uit hun directe omgeving”, legt Julie uit. De reclamespot ‘Kan ik voor jou’ van Samen dementievriendelijk, die in coronatijd op tv te zien was en die bovendien genomineerd is voor een Gouden Loekie, is daar een mooie voorbode van. In de spot is te zien hoe een vrouw een warme maaltijd bij haar alleenstaande buurman met dementie brengt. Want dat is het doel voor de komende jaren: niet alleen een training volgen, maar ook iets tastbaars doen voor mensen met dementie in het échte leven.
De resultaten tot nu toe
- 368.586 mensen registreerden zich als dementievriendelijk
- 2 gratis online trainingen GOED omgaan met dementie voor algemeen publiek
- 12 gratis online trainingen voor specifieke beroepsgroepen
- 224.131 afgeronde online trainingen
- 1.889 trainingen op locatie
- 28.470 mensen volgden een training op locatie
- 161 vrijwillige trainers verzorgen de trainingen op locatie
- 91 opgeleidetrainers die in hun eigen bedrijf trainingen geven
- 550 bedrijven die één of meerdere trainingen op locatie hebben gedaan
0 reacties