“Onderzoek naar dementie in de umc’s heeft topprioriteit!”

Gepubliceerd door Maria op

NFU

De wetenschappelijke agenda van de acht umc’s, verenigd in de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), sluit nauw aan bij maatschappelijke uitdagingen.  Door zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te integreren zijn de umc’s optimaal toegerust om antwoorden te vinden op dringende zorgvraagstukken als dementie.

De rol van umc’s

Omdat vrijwel al het Nederlandse (bio)medisch onderzoek plaatsvindt in de umc’s, staan zij aan de basis van belangrijke innovaties. Kennis over preventie, diagnostiek, behandeling, zorg voor de patiënt met dementie en ondersteuning van zijn omgeving; umc’s vertalen die direct naar toekomstbestendige, doelmatige en breed inzetbare toepassingen. Van meet af aan waren de vier Nederlandse Alzheimercentra, allen verbonden aan een umc, nauw betrokken bij het Deltaplan Dementie. Inmiddels zijn alle umc’s met onderzoeksprojecten aangesloten.

Samenwerking

Samenwerking is essentieel om verder te komen. Niet alleen door verschillende specialismen in een umc te combineren, maar ook door in netwerken samen te werken met andere partijen in de zorg en daar buiten. De umc’s onderschrijven het Deltaplan Dementie omdat het  onderzoek naar dementie een belangrijke impuls geeft. Onder meer door de overheid, (inter)nationale onderzoekers, het bedrijfsleven en belangenorganisaties bij elkaar te brengen en samen te zoeken naar effectieve en toekomstbestendige oplossingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *