‘Onderzoek door samenwerking, met de persoon met dementie als middelpunt’

Gepubliceerd door Maria op

Onderzoek dat ertoe doet

Het NIVEL doet wetenschappelijk onderzoek met een directe maatschappelijke meerwaarde. Voor mensen met dementie, hun zorgverleners en beleidsmakers verrichten we al vele jaren onderzoek. Dit doen we zo veel mogelijk met alle betrokken partijen en partners samen. Een paar voorbeelden:

  • Dementiemonitor

Samen met Alzheimer Nederland voeren we tweejaarlijks de Dementiemonitor uit en geven daarmee inzicht in de actuele ervaringen, het zorggebruik en de zorglast van mantelzorgers. Ook zijn veranderingen over de jaren heen zichtbaar, onder andere als gevolg van veranderingen in beleid.

  • Wetenschappelijk onderbouwde zorgmethodieken

Samen met een groot aantal verpleeghuisorganisaties, universiteiten en andere betrokkenen ontwikkelden en onderzochten we evidence based methoden voor Snoezelen en de Plezierige-Activiteiten-Methode. In 2016 deden we onderzoek naar massage voor mensen met ernstige dementie in het verpleeghuis.

  • Mensen met dementie langer thuis

In samenwerking met onder meer casemanagers en welzijnsorganisaties onderzochten we de rol van de casemanager bij buurthulp voor mensen met dementie. In 2016 maakten we een kennissynthese over vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie. Hierin worden onderzoek, beleid en de visie van stakeholders overzichtelijk samengebracht.

  • Best practices identificeren

Samen met onderzoekers van VUmc brengen we in het zogenaamde BESIDE-project best practices van zorgtrajecten bij mensen met dementie in kaart. We doen dat op basis van bestaande gegevens van huisartsen, van CBS en dementienetwerken.

Het NIVEL ondersteunt het Deltaplan Dementie om samen tot betere zorg te komen daarom van harte. Alleen samen komen we verder!

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *