Themabijeenkomst 'Dementie op jonge leeftijd'

Datum: 
4 juli 2017 - 14:30 tot 17:30

Voor de themabijeenkomst 'Dementie op jonge leeftijd' zijn we te gast bij het VUmc Alzheimercentrum waar de deelnemers letterlijk en figuurlijk een kijkje in het centrum wordt geboden. Er is veel interesse voor deze middag en u kunt zich dan ook niet meer inschrijven. Leden van het Deltaplan Dementie kunnen hun belangstelling echter nog wel bekend maken bij Monique Schouten via communicatie@deltaplandementie.nl. Zij krijgen voorrang bij deelname.

 

 

Een receptioniste van vijftig, die niet meer goed met de computer kan omgaan. Of een jongeman die er van alles uitflapt en de hele dag lusteloos op de bank zit. Ook dat is dementie. Maar liefst 10% van de patiënten met dementie is jonger dan 65 jaar. Dit noemen we dementie op jonge leeftijd. Bij deze leeftijdsgroep wordt vaak in eerste instantie niet aan dementie gedacht en spelen specifieke problemen, bijvoorbeeld vanwege de zorg voor nog jonge kinderen. Op jonge leeftijd is er vaker sprake van een zeldzame vorm van dementie en is het verloop van de ziekte anders dan bij dementie op oudere leeftijd.

Dementie op jonge leeftijd: lastige diagnose, grote impact, staat centraal tijdens deze themabijeenkomst die wij samen met onze lidorganisatie VUmc Alzheimercentrum aanbieden. Het VUmc Alzheimercentrum staat voor onderscheidende patiëntenzorg en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder waar het dementie op jonge leeftijd betreft. We zijn te gast in het hart van het centrum, waar de experts op het gebied van dementie op jonge leeftijd u vertellen over de laatste inzichten (zowel klinisch als wetenschappelijk) en een beeld schetsen van de specifieke problematiek en zorgbehoeften van deze groep. Ook krijgt u een kijkje in de keuken van het VUmc Alzheimercentrum tijdens een rondleiding door het centrum.
 

Programma

 

14.30 uur 

Inloop en ontvangst

15.00 uur

Welkom bij het Deltaplan Dementie

Welkom bij het VUmc Alzheimercentrum

15.10 uur

Dementie op jonge leeftijd; introductie

15.20 uur

Frontotemporale dementie

15.45 uur

Aspecifieke vormen van Alzheimer

16.10 uur

Film over dementie op jonge leeftijd

16.20 uur

Specifieke problemen en zorgbehoeften

16.40 uur

De winst van wetenschappelijk onderzoek

17.00 uur

Discussie en afsluiting

17.20 uur

Rondleiding door het Alzheimercentrum met aansluitend borrel


Deltaplan Dementie brengt in een serie kleinschalige ontmoetingen kennis, kunde en mensen bijeen om inspiratie op te doen en de kring van kennis rondom dementie te vergroten. De bijeenkomsten zijn voor en door leden van het Deltaplan maar ook geïnteresseerden en betrokkenen zijn welkom. Opbrengsten worden benut bij de verdere uitvoering van het Deltaplan Dementie.