Themabijeenkomst over effectieve mantelzorgondersteuning

Datum: 
18 september 2017 -
13:30 tot 17:00

In de zorg voor mensen met dementie werken professionals en mantelzorgers nauw samen. Die praktijk kent veel dimensies. In deze bijeenkomst die we - in de week van de dementie - samen met onze lidorganisatie Movisie organiseren, lichten we er twee uit: respijtzorg en morele dilemma’s. 

Respijtzorg is een manier om mantelzorgers te ontlasten. Toch maken mantelzorgers hier niet veel gebruik van. Wat weten we over wat hierbij wel werkt? Het model 'Piramide respijtzorg' laat zien hoe daarvoor de juiste stappen kunnen worden gezet. Daarnaast is er aandacht nodig voor de ‘onderstroom’: de waarden en overtuigingen vanuit de leefwereld van betrokkenen. En het belang om de morele dilemma’s bespreekbaar te maken. 

 

Na een plenaire inleiding gaat u zelf aan het werk en maakt u een keuze uit twee workshops. In een workshop verdiept u zich in morele dilemma’s van mantelzorgers en van uzelf. Hoe beïnvloeden deze de samenwerking met, en ondersteuning van mantelzorgers? En hoe kunt u ze bespreekbaar maken? De tweede workshop gaat over respijtzorg: Aan de hand van het model 'Piramide respijtzorg' maakt u kennis met respijtzorgmogelijkheden en richtlijnen die er zijn en een goede aanpak voor beleid in uw gemeente.  

 

We zijn te gast bij Movisie in Utrecht. Wilt u een uitnodiging ontvangen? Klik dan hier.


Programma 18 september

 

13.00-13.30 uur

Ontvangst met koffie en thee

 

13.30-13.45 uur

Welkom bij het Deltaplan Dementie
Denijs Guijt, directeur 

 

13.45-14.00 uur

  • Movisie: zorg en ondersteuning voor mensen met dementie

Yvonne van Mierlo, voorzitter Raad van Bestuur 

  • Korte toelichting op het programma

Anita Peters, Senior projectleider Sociale Zorg 

 

14.00-14.45 uur

De praktijk van de mantelzorger
Aan de hand van de mantelzorg-/cliëntreis doorlopen we de grote variatie aan uitdagingen die mantelzorgers tegenkomen in het zorgen voor hun naaste met dementie. Bij het verhaal van deze reis zoomen we in op de betekenis van respijtzorg en de dilemma’s bij het maken van keuzes voor zorg en ondersteuning. 
Projectteam gemeente Moerdijk

 

14.45-15.00 uur

Korte pauze en workshopindeling

 

15.00-16.15 uur

Workshopprogramma;

  1. Morele dilemma’s wel bespreekbaar maken, hoe doe je dat? Workshopleider: Wilco Kruijswijk, projectleider en onderzoeker Sociale zorg.
  2. Hoe organiseer je goede respijtzorg? 

Workshopleider: Roos Scherpenzeel, expert respijtzorg in samenwerking met een ervaringsdeskundige gemeente.

 

16.15-16.45 uur

Leren van elkaar – uitwisseling vanuit de workshops 
Onder leiding van Anita Peters

 

16.45 uur

Napraten tijdens de borrel