In 2012 is Brabant dementievriendelijk!

Gepubliceerd door Maria op

PGraad

PGraad is een netwerkorganisatie van Brabantse organisaties op het terrein van dementie en houdt zich al ruim 20 jaar bezig met innovatie op dit vlak.

Dementievriendelijke gemeenten

Vanaf 2011 is het project gestart door PGraad en stichting Zet om Noord-Brabant dementievriendelijk te maken. Hiervoor zijn 4 gemeenten in Noord-Brabant en 4 gemeenten in België gaan samenwerken in het koplopersproject ‘dementievriendelijke gemeente’. In september 2015 is dit 4 jarig grensoverschrijdende project afgesloten in Herenthals en inmiddels zijn er 26 gemeenten in Noord-Brabant actief in de beweging om dementievriendelijke gemeente te worden. Een dementievriendelijke gemeente (DVG) is een samenleving waarin mensen ontspannen met elkaar omgaan en waarin er volop plaats is voor mensen die ‘anders’ zijn. Het is een gemeente (gemeenschap), die erin slaagt kwetsbare burgers met dementie zorg te bieden en een plek in de samenleving te laten behouden. Eigenlijk is een ‘dementievriendelijke’ gemeente is een ‘mensvriendelijke’ gemeente.

Blauwdruk

Er is geen expliciete blauwdruk voor een DVG maar we zien wel een aantal dezelfde zaken terug bij de gemeenten. Zo hebben alle DVG netwerken een eigen lokaal netwerk van vertegenwoordigers van organisaties en vrijwilligers zoals bijvoorbeeld de lokale welzijnsorganisatie, de bank, de politie en de Alzheimerafdeling. Elk netwerk stelt zijn eigen actieprogramma op, gericht op die tien doelstellingen van dementievriendelijk zoals die door de Koning Boudewijn Stichting uit België zijn geformuleerd. Per gemeente kan dit actieprogramma dus verschillen; er wordt aangesloten bij dat wat er al in een gemeente gebeurt en daar waar behoefte aan is. Een van de doelstellingen is bijvoorbeeld ‘weg met het taboe’; naar een betere beeldvorming.

Meer weten? Onze website -die op dit moment wordt vernieuwd- geeft een goede indruk van onze activiteiten.

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *