Scootmobiel met kinderzitje: Bestaat dit en wat zijn de opties?

Gepubliceerd door Redactie op

scootmobiel met kinderzitje

Voor mensen die slecht ter been zijn, is niet alles meer mogelijk. Denk hierbij aan het op pad gaan met kinderen naar bijvoorbeeld de supermarkt.

Toch kun je dit mogelijk voor jezelf maken. Hoe? Door voor een scootmobiel met kinderzitje te kiezen. In dit artikel kom je te weten hoe dit werkt en wat je opties zijn.

Wat is een scootmobiel met kinderzitje precies?

IVA E1000 DUO scootmobiel

Een scootmobiel is in principe een vervoermiddel voor één persoon. Als je echter een kinderzitje op een scootmobiel monteert, is de scootmobiel plots voor 2 personen geschikt. Voor jou en voor een kind.

Het aanbod van scootmobielen met kinderzitje

Op het moment van schrijven bestaan er weinig scootmobielen met kinderzitje. Er bestaan verder ook weinig systemen waar je voor kunt kiezen. Zo is het niet direct aan te raden om een maxi cosi op een scootmobiel te zetten.

Wil je wél per sé voor een scootmobiel met kinderzitje kiezen? Dan kun je bijvoorbeeld voor de Mini Crosser accessoires van het merk RevaMed kiezen. Dit is een kinderzitje dat op de achterzijde van een scootmobiel bevestigd wordt.

Het kinderzitje is geschikt voor kinderen met een lichaamsgewicht van maximaal 22 kilogram.

Is je kind zwaarder? Dan kun je geen gebruik van dit kinderzitje maken. Ook moet je rekening houden met veranderende rijeigenschappen. Er komt immers plots meer gewicht op de achteras van de scootmobiel te liggen.

Wat zijn de voordelen?

kinderzitje scootmobiel

Het voordeel van een kinderzitje op een scootmobiel is vooral in de beperking te vinden.

Heb je op dit moment een scootmobiel nodig? Dan kun je niet met bijvoorbeeld je fiets je kind naar school brengen. Ook is het niet mogelijk om samen met je kind boodschappen te doen.

Kies je echter voor een scootmobiel met kinderzitje? Dan behoort dit wél tot de mogelijkheden. Je lost met zo’n handig vervoermiddel eigenlijk je problemen op.

Dit hoeft bovendien niet de hoofdprijs te kosten. Als je als een scootmobiel hebt, hoef je in principe alleen een geschikt kinderzitje aan te schaffen.

Zoals hierboven al aangegeven, levert dat wel een uitdaging op. Het aanbod van kinderzitjes voor op een scootmobiel is immers beperkt.

Is het aan te raden om een kind te vervoeren op een scootmobiel?

Nee, het geniet niet de voorkeur om een kind te vervoeren op een scootmobiel.

Dit heeft met onder meer deze aandachtspunten te maken:

  • Een kind zou idealiter een volwaardige zitplaats moeten hebben. Je neemt ook niet zomaar met twee personen op een eenpersoons scootmobiel plaats. Nee, daar koop je dan ook een tweepersoons scootmobiel voor. Dat zou je ook moeten doen als je je kind wilt vervoeren op een scootmobiel.
  • Je hebt met de wet te maken. De wet schrijft voor dat een kind op een geschikte zitgelegenheid plaats moet nemen. Deze zitgelegenheid moet uitmaken van de constructie, moet deugdelijk bevestigd zijn en moet ook nog voorzien zijn van een gordel. Van dat laatste is bij een scootmobiel hoogstwaarschijnlijk geen sprake, maar van de andere eisen wel. Het wordt hierdoor simpelweg erg lastig om een kinderzitje op een scootmobiel te monteren.
  • Het kinderzitje is niet altijd even comfortabel. We hebben wel eens gezien dat mensen zelf een kinderzitje voor hun scootmobiel ontworpen. Dat is niet alleen tegen de wet, maar is ook nog eens gevaarlijk. Een bijkomend nadeel is dat zo’n kinderzitje niet altijd even comfortabel zit. Het is hierdoor alsnog niet prettig voor je kind op een scootmobiel rondgereden te worden.

Wat zijn de alternatieven?

kinderzitje voor scootmobiel

Beschik je over een moderne scootmobiel en wil je hier een kinderzitje opzetten? Dan heb je dus met een paar aandachtspunten te maken. Ook moet je je goed beseffen dat de mogelijkheden zeer beperkt zijn.

Het kan hierom geen kwaad om op zoek naar een alternatief te gaan. Een geschikt alternatief is mogelijk een brommobiel (45 km auto). In zo’n auto zijn twee volwaardige zitplaatsen te vinden, waardoor jij én je kind comfortabel kunnen zitten.

Met zo’n auto voldoe je ook nog aan alle gestelde eisen. Het belangrijkste hierbij is wel dat je kind – en jij ook – altijd zijn/haar gordel draagt.

Ook is het belangrijk om je aan alle geldende verkeersregels te houden. Zolang je dat doet, kun je veilig met je kind op pad gaan in een 45 km auto!

Is je kind al wat ouder? Dan kun je ook een scooter met een groot (en comfortabel) zadel overwegen. Hierbij moet je uiteraard wel heel erg aan de veiligheid van je kind denken. Pas je rijstijl aan en zorg ervoor dat je kind altijd een goede helm draagt.

Conclusie

Een scootmobiel met kinderzitje klinkt leuk, maar is dat allerminst. Het kinderzitje moet aan veel eisen voldoen, waardoor het aanbod zeer beperkt is. Ook heb je met bepaalde wetgeving te maken.

Je kunt wat ons betreft beter op zoek naar een alternatief gaan.


Meer scootmobielen:

Categorieën: Scootmobiel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *