Scootmobiel opvoeren: Wat is toegestaan en mogelijk?
Ben je niet helemaal tevreden over de huidige snelheid van je scootmobiel? Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om je scootmobiel op te voeren.
Een opgevoerde scootmobiel rijdt harder, waardoor je sneller op de gewenste bestemming aankomt.
Maar, in hoeverre is het toegestaan om een scootmobiel op te voeren? Op onder meer die vraag vind je hieronder een passend antwoord. Ook vertellen wij je graag hóe je je scootmobiel op kunt voeren.
Mag je een scootmobiel opvoeren?
Nee, het is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om een scootmobiel op te voeren. Dit geldt overigens niet alleen voor scootmobielen, ,maar voor elk vervoermiddel.
Waarom mag je een scootmobiel dan niet opvoeren? Dat heeft met meerdere zaken te maken:
- Een scootmobiel is voor een bepaalde snelheid ontwikkeld. Dit is dan ook de reden waarom elke scootmobiel een bepaalde begrenzer ingebouwd heeft. Door de begrenzer van een scootmobiel te verwijderen, kun je harder op je scootmobiel rijden. Dat is echter niet aan te rijden, aangezien de onderdelen van de scootmobiel hier niet op ontwikkeld zijn.
- Je hebt met de wetgeving te maken. De wet schrijft voor dat je met een vervoermiddel maximaal 45 km/u per mag rijden. Voer je de scootmobiel op waardoor ‘ie nóg harder kan rijden? Dan overtreed je de wet. Indien je met een opgevoerde scootmobiel op het voetpad rijdt, mag je bovendien maximaal 6 km/u rijden.
Kun je wel een scootmobiel opvoeren?
Ja, het is technisch gezien mogelijk om een scootmobiel op te voeren. Zo kun je de scootmobiel snelheid afstellen middels de snelheidsbegrenzer. Of beter gesteld: middels het weghalen van de begrenzer.
Door de begrenzer weg te halen, kun je een stuk harder op de scootmobiel rijden. Dit is eigenlijk dezelfde manier waarop je een elektrische step kunt opvoeren.
Maar, waar zit de begrenzer van een scootmobiel? Dit hangt volledig af van het model.
De meeste scootmobiel merken zorgen ervoor dat de begrenzer op een fraaie manier weggewerkt is. Je ziet ‘m hierdoor niet zitten, waardoor ‘ie ook een stuk moeilijker te bereiken is.
Waarom je je scootmobiel nooit op moet voeren
Over dit onderwerp kunnen we kort zijn: je moet je scootmobiel nooit opvoeren. Dit heeft met de volgende redenen te maken:
- Een opgevoerde scootmobiel is gevaarlijk. Elke scootmobiel is op basis van een bepaalde maximale snelheid ontwikkeld. Door over deze snelheid heen te gaan, creëer je gevaarlijke situaties. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers.
- Je krijgt met andere rijeigenschappen te maken. Voer je je scootmobiel op? Dan krijg je op het vervoermiddel plots met andere rijeigenschappen te maken. Zo kan de scootmobiel kantelen in een bocht, is de wegligging anders en kun je met een verminderde draagkracht van de scootmobiel te maken krijgen.
- De scootmobiel wordt (te) zwaar belast. Zodra je je scootmobiel opgevoerd hebt, krijgt het apparaat met een te zware belasting te maken. Dit uit zich in een grotere slijtage en daarmee in een kortere levensduur van het vervoermiddel.
- Je kunt een boete krijgen. Rijd je op een opgevoerde scootmobiel rond? Dan is het uiteraard mogelijk dat je een boete ontvangt. Daarbij is het ook nog mogelijk dat je scootmobiel in beslag wordt genomen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten.
Heb je een scootmobiel van je gemeente gekregen? Dan ben je officieel gezien niet de juridische eigenaar van de scootmobiel. Het opvoeren van de scootmobiel is hierdoor sowieso niet toegestaan.
Wat is de maximale snelheid van een scootmobiel?
De maximale snelheid is per scootmobiel verschillend. Dit heeft onder meer met het accupakket, de samenstelling en de gehele constructie te maken. De maximale snelheid kan bijvoorbeeld 8, 12 of 16 km/h zijn.
De maximale snelheid is in ieder geval iets waar je je aan moet houden. Bij het kopen van een nieuwe scootmobiel is dit ook iets waar je goed naar moet kijken.
Waar en hoe wil je je scootmobiel gebruiken? Als je dat weet, weet je ook wat de maximale snelheid van het vervoermiddel moet zijn.
Wat zijn alternatieven voor het opvoeren van een scootmobiel?
Het opvoeren van een scootmobiel is dus niet aan te raden. Denk je echter elke keer ‘deze scootmobiel gaat langzaam’? Dan is het verstandig om op zoek naar een alternatief te gaan. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor.
Alternatief 1: Snellere scootmobiel kopen
Wat is de maximale snelheid van je huidige scootmobiel? Als deze maximale snelheid aan de lage kant is, kun je beter voor een snelle scootmobiel kiezen.
Met een snelle scootmobiel ben je sneller op de gewenste eindbestemming. Een groot voordeel, mede doordat je hier verder niks voor hoeft te doen. Behalve het aanschaffen van een snellere scootmobiel.
Onze tip: check goed de maximale snelheid van een scootmobiel. De opgegeven maximale snelheid is ook écht de maximale snelheid. Zoals hierboven al aangegeven, gaat het opvoeren van een scootmobiel met veel risico’s gepaard.
Ga je voor een snellere scootmobiel? Denk dan ook goed na over de overige wensen/eisen die je hebt.
Wil je bijvoorbeeld een moderne, hippe scootmobiel? Of wil je een scootmobiel met veel opbergruimte? Het aanbod is behoorlijk divers, dus ga goed na waar je voorkeuren precies naar uit gaan.
Alternatief 2: Een 45 km/h auto
Heb je vanwege je gezondheid een scootmobiel nodig? Als je je ergert aan de trage snelheid van dit vervoermiddel, kun je ook naar een 45 km/h auto kijken. Zo’n auto is uiterst geschikt voor mindervalide personen én rijdt dus een stuk harder.
Bij een 45 km/h auto heb je wel met net iets andere verkeersregels te maken. Zo moet je met een 45 km/h auto sinds kort – in de bebouwde kom – op de autorijbaan rijden.
Mocht dit je een geschikt alternatief lijken, moet je je dus even goed in de actuele regels verdiepen.
Conclusie
Al met al kunnen we één ding concluderen: voer je scootmobiel nooit op. Dit brengt veel risico’s met zich mee, is gevaarlijk en is ook niet conform de wet.
Mocht je graag harder met een scootmobiel willen rijden, kies je het beste voor een snellere variant. Of uiteraard een ander alternatief zoals een 45km/h auto.
0 reacties