De top 5 afstandsbedieningen voor senioren

Gepubliceerd door Redactie op

afstandsbediening senioren

Wanneer iemand dementie heeft worden de alledaagse dingen moeilijker. Dingen die voorheen heel simpel waren, kunnen ineens een enorme opgave zijn. Dit geldt ook voor afstandsbedieningen.

De hoeveelheid aan opties zorgt vaak voor verwarring bij ouderen. Ook kan het door de verslechtering van de fijne motoriek lastiger zijn om de toetsen in te drukken.

Gelukkig kan een senioren afstandsbediening daar een goede oplossing voor zijn. Dit zijn volgens ons de beste opties.

Dit zijn de top 5 senioren afstandsbedieningen:

Wat is de meest geschikte afstandsbediening voor senioren?

Hieronder werpen we een nadere blik op de door ons gekozen 5 afstandsbedieningen.

1. BELIFE senioren afstandsbediening

De BELIFE senioren afstandsbediening is volgens ons het meest geschikt voor senioren. Het is een afstandsbediening met een compact formaat en grote toetsen.

Deze afstandsbediening heeft een aantal speciale elementen die ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat.

Zo heeft hij een speciaal polsbandje dat gedragen kan worden om te voorkomen dat de afstandsbediening valt.

De afstandsbediening heeft een zeer beperkt aantal toetsen, wat voordelig kan zijn voor dementeren. Er zitten bijvoorbeeld geen nummertoetsen op het apparaat.

Ook geven de toetsen licht in het donker, wat behulpzaam kan zijn in een donkere omgeving en voor slechtzienden. De BELIFE senioren afstandsbediening is geschikt voor alle televisies van Samsung.


2. Classic Smart Easy 1 senioren afstandsbediening

De Classic Smart Easy 1 is een klassiek ogende afstandsbediening met toetsen die groter zijn dan bij een standaard afstandsbediening. In totaal heeft de afstandsbediening 19 toetsen, met een breed gebruik spectrum. Hierdoor zijn de toetsen makkelijker in te drukken.

In tegenstelling tot de BELIFE afstandsbediening, heeft deze van Classic wel een gedeelte met nummertoetsen.

Met dit model kan dus de gewenste zender direct ingetoetst worden. Deze toetsen zijn breder dan bij een reguliere afstandsbediening, wat fijn is voor mensen met een verslechterde fijne motoriek.

De Classic Smart Easy 1 senioren afstandsbediening werkt op vrijwel alle televisies en tv-kastjes. De afstandsbediening is gemakkelijk zelf in te stellen.


3. Seki Slim afstandsbediening

Seki is een bekend merk als het gaat om senioren afstandsbedieningen, met veel verschillende modellen. De Seki Slim is de meest simpele van de modellen die Seki aanbiedt.

De afstandsbediening is smal van vorm en heeft slechts zes toetsen, die alleen de meest belangrijke functies aansturen. Het is de meest eenvoudige afstandsbediening die momenteel te verkrijgen is.

Door zijn smalle vorm is de Seki Slim erg licht en makkelijk vast te houden voor mensen die niet veel kracht hebben.

Daarnaast zijn de toetsen groot, waardoor ze eenvoudig te bedienen zijn. Deze afstandsbediening werkt op alle tv’s die met een infrarood afstandsbediening aangestuurd worden.


4. Seki Easy afstandsbediening

De Seki Easy afstandsbediening is net als de Seki Slim een enorm eenvoudige afstandsbediening. Dit model heeft een zeer beperkt aantal toetsen, maar wel twee meer dan de Seki Slim.

Met deze afstandsbediening kan namelijk ook een tweede apparaat aangestuurd worden.

Ook kan er met dit model teletekst gebruikt worden via een toets, wanneer je dit instelt. Als je dit niet instelt, gebeurt er ook niets als je op deze toets drukt.

Bovendien is dit model breder in vorm. Dit betekent dat de toetsen van de Seki Easy net wat groter zijn, wat een voordeel is voor mensen die moeite hebben met de fijne motoriek.


5. Seki Easy Plus afstandsbediening

Als laatste in de reeks van Seki senioren afstandsbedieningen is er de Seki Easy Plus. Deze lijkt in vorm op de Seki Easy, maar heeft een stuk meer toetsen.

Hij heeft namelijk een gedeelte met nummertoetsen, waarmee direct de gewenste zender ingetoetst kan worden.

Ook heeft de Seki Easy Plus een aparte teletekst knop. Deze afstandsbediening is dus geschikt wanneer je op zoek bent naar een model met een simpele vormgeving, die nog steeds de meeste functies behoudt.

De toetsen van dit model zijn breed en staan ver uit elkaar, waardoor ze eenvoudig ingedrukt kunnen worden.


Wat is een senioren afstandsbediening?

Afstandsbedieningen zijn gemaakt om televisie kijken makkelijker te maken. Wanneer het geheugen en motoriek van een persoon achteruit beginnen te gaan door dementie, kunnen afstandsbedieningen echter enorm ingewikkeld beginnen aan te voelen voor hen.

De grote hoeveelheid aan knoppen kan overweldigend zijn. Vooral als je van de helft niet eens weet wat ze betekenen, laat staan dat je ze ooit gebruikt.

Een afstandsbediening voor ouderen lost dit probleem op, door de afstandsbediening zo vorm te geven dat deze overzichtelijker wordt. Hierop zitten alleen nog de knoppen die ook daadwerkelijk gebruikt worden.

Ook zijn deze in de meeste gevallen breder en makkelijker in te drukken. Tv kijken wordt hierdoor weer een leuke ervaring, zonder te zorgen voor onnodige stress en verwarring.

Welke soorten afstandsbedieningen voor ouderen zijn er?

Er zijn verschillende soorten senioren afstandsbedieningen, die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Niet iedere dementerende persoon is natuurlijk hetzelfde, en als het op afstandsbedieningen aankomt heeft iedereen iets anders nodig. Welke afstandsbediening het meest geschikt is, verschilt dus ook per persoon.

Zo zijn er senioren afstandsbedieningen die erg veel lijken op een reguliere afstandsbediening. Deze modellen hebben nog vrijwel alle meest gebruikte functies, zoals nummerknoppen en teletekst.

Bij deze afstandsbedieningen is de vormgeving echter op zo’n manier aangepast, dat deze overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is voor dementerenden. De toetsen zijn breder en staan verder uit elkaar, waardoor deze makkelijker in te drukken zijn.

Ook is vaak het lettertype groter, waardoor de functies van de toetsen beter zichtbaar is.

Daarnaast zijn er ook senioren afstandsbedieningen die het op een meer minimalistische manier aanpakken. Deze zijn geschikt voor mensen die het overzicht bij een afstandsbediening met veel toetsen niet meer kunnen behouden. Bij deze modellen zijn de nummertoetsen weggehaald.

Vaak zijn er enkel nog de volume-, zender en aan- en uitknoppen. Hiermee kan de televisie dus nog prima bestuurd worden, maar zijn er geen toetsen die het overzicht belemmeren.

Welke senioren afstandsbediening het meest geschikt is, ligt aan de voorkeuren van de persoon die hem gaat gebruiken. Als een groot aantal toetsen zorgt voor verwarring, dan is een afstandsbediening met enkel de essentiële toetsen een perfecte oplossing.

Maar de meer simpele en bredere vormgeving van de nummertoetsen kan ook al een groot verschil maken voor dementerende ouderen.

Waar moet je op letten bij een senioren afstandsbediening?

Er zijn verschillende dingen waar je goed op moet letten bij het kopen van een senioren afstandsbediening.

Het is namelijk zonde als je er een koopt die uiteindelijk toch niet helemaal geschikt blijkt te zijn.

Tips voor het kopen van een afstandsbediening voor senioren:

  • Tip 1: kijk naar wat de persoon in kwestie nodig heeft. Niet iedere dementerende persoon is natuurlijk hetzelfde, dus is het belangrijk om goed te weten waarvoor de afstandsbediening nodig is. Is de hoeveelheid aan knoppen bij een reguliere afstandsbediening het probleem, of gaat het bijvoorbeeld meer om de grootte van de knoppen? Dit is belangrijk om eerst uit te zoeken, zodat de nieuwe afstandsbediening het probleem oplost.

  • Tip 2: bedenk hoe de ideale afstandsbediening eruit zou zien. De hoeveelheid aan knoppen is hierbij één factor, maar er zijn meer dingen die meetellen. Wanneer de afstandsbediening vaak valt, is het bijvoorbeeld belangrijk om een stevig model te kopen (of een met een polsbandje). Of als iemand niet veel kracht heeft, dan heeft een licht model de voorkeur. En als iemand slechtziend is, is het belangrijk dat het lettertype groot genoeg is.

  • Tip 3: check of de afstandsbediening die je overweegt werkt met het soort televisie. Niet alle afstandsbedieningen werken met alle soorten tv’s en providers. Het is jammer als je daar te laat achter komt. Bekijk altijd bij de beschrijving van het product of deze werkt met alle televisies. Als er bepaalde apparaten zijn waar deze niet bij werkt, staat dat er meestal duidelijk bij.

  • Tip 4: bewaar de oude afstandsbediening. Voor de meeste senioren afstandsbedieningen heb je de oude afstandsbediening nog nodig om deze in te stellen. Het gedrag van het oude model wordt namelijk gekopieerd. Ook is het altijd handig om voor de zekerheid nog een afstandsbediening achter de hand te hebben.

  • Tip 5: leg de nieuwe afstandsbediening op een vaste plek neer. Een probleem dat de senioren afstandsbediening niet kan oplossen, is het kwijtraken van de afstandsbediening. Leg deze daarom op een vaste plek neer, waardoor deze niet zomaar zoek raakt.
Categorieën: Productadviezen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *