Snelle scootmobiel kopen? Kooptips & top 5

Gepubliceerd door Redactie op

snelle scootmobiel

Wil je je op je nieuwe scootmobiel als Max Verstappen voelen? Dan heb je een snelle scootmobiel nodig. Dit is een scootmobiel met een snelheid van bijvoorbeeld 25 km per uur.

Spreekt zo’n snelheid je nu al aan? Overweeg dan vooral één van onderstaande soorten snelle scootmobielen!

Wat je ontdekt in dit artikel:

 1. De 5 beste snelle scootmobielen op een rijtje
 2. Hoe hard mag een scootmobiel gaan?
 3. Hoe hard gaat een scootmobiel?
 4. Kun je een scootmobiel opvoeren?
 5. Wat is het belang van de scootmobiel snelheid?
 6. Welke factoren zijn van invloed op de scootmobiel snelheid?
 7. Is een snelle scootmobiel aan te raden?

De 5 beste snelle scootmobielen op een rijtje

 Merk & modelPrijs*Max. snelheidMax. actieradius
1.Nipponia Pride scootmobiel€2799,9525 km/h150 kilometer
2.For Motion On Four scootmobiel€2999,9525 km/h300 kilometer
3.Nipponia 2Fast€2199,9525 km/h150 kilometer
4.IVA E1000€1899,0020 km/h30 kilometer
5.Pride Victory XL140€4595,0022 km/h60 kilometer
* Prijs kan verschillen per winkel, aanbieding en/of periode.

Hoe hard mag een scootmobiel gaan?

Hoe hard een scootmobiel mag, is afhankelijk van de weg waar de scootmobiel oprijdt:

 • Normale rijbaan. Volgens de wet mag een scootmobiel op de normale rijbaan maximaal 40 km/h per uur rijden. Er is echter geen enkele scootmobiel die een dergelijke snelheid kan behalen. Indien er wel van zo’n snelheid sprake is, gaat het om een brommobiel (45 km auto) in plaats van om een scootmobiel. Let wel op: indien je binnen de bebouwde kom op het fietspad rijdt, is het toegestaan om maximaal 30 km/h te rijden.
 • Op de stoep. Op de stoep is het toegestaan om met maximaal 6 km/h te rijden. Indien je voor een snelle scootmobiel kiest, heb je hier dus niks aan op de stoep.

Dit zijn in ieder geval de maximale snelheden die door de overheid aangehouden worden. Dit valt zelfs te lezen op de website van de overheid.

Het lastige is alleen dat de eis wordt gesteld dat voor een dergelijke snelheid (40 km/h) een kenteken op het voertuig aanwezig is. Daar is bij een scootmobiel nóóit sprake van.

In veel gevallen wordt daarom een maximale snelheid van 20 km/h aangehouden. Dit is echter geen vast gegeven, getuige bovenstaande varianten die wel 25 kilometer per uur kunnen rijden.

Moraal van het verhaal: er is geen allesomvattende duidelijkheid over hoe hard een scootmobiel precies makt.

Goed om te weten: sommige verzekeringsmaatschappijen accepteren alleen scootmobielen die maximaal 20 km/h kunnen rijden. Ook dat kan nog een belangrijk aandachtspunt zijn bij het uitkiezen van een snelle scootmobiel.

Hoe hard gaat een scootmobiel?

Dit is per variant verschillend. Wat wij opgemerkt hebben, is dat veel scootmobielen tussen de 8 en 15 kilometer per uur gaan. De meeste (oudere) mensen zijn in staat om op die snelheid veilig te rijden.

Bovenstaande modellen laten echter zien dat een scootmobiel veel harder kan. Kies je bewust voor een scootmobiel die 25 km per uur gaat? Dan moet je absoluut je rijgedrag hier op aanpassen.

Je mag op bepaalde plekken zeker 25 kilometer per uur rijden, maar je moet het wel veilig houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers.

Bestaat er ook een scootmobiel die 30 km per uur rijdt? Nee, wij zijn zo’n variant in ieder geval niet tegengekomen. Eigenlijk is een dergelijke snelheid ook iets teveel van het goede voor op een scootmobiel.

Kun je een scootmobiel opvoeren?

Je vraagt je nu mogelijk af of je een scootmobiel op kunt voeren. Een scootmobiel opvoeren behoort zeker tot de mogelijkheden, maar is niet aan te raden.

De reden daarvoor is simpel: het is verboden om een scootmobiel op te voeren.

Dit heeft niet zozeer met de wetgeving te maken, maar wel met de garantie en dergelijke. Indien je je scootmobiel opvoert, vervalt in principe je garantie.

Krijg je onverhoopt nadien een ongeluk met de scootmobiel? Dan is het goed mogelijk dat je alle kosten uit eigen zak moet betalen. Dat komt puur doordat je op een illegale scootmobiel rond reed.

Wat is het belang van de scootmobiel snelheid?

De scootmobiel snelheid is van ongekend groot belang. Voor meerdere aspecten om precies te zijn:

 • De scootmobiel snelheid is van belang voor de reistijd. Wil je op je scootmobiel een afstand van 10 kilometer overbruggen? Dan maakt het nogal uit of je met 10 kilometer per uur rijdt of met 20 kilometer per uur. Indien je vaak langere afstanden af moet leggen, kun je beter voor een snellere scootmobiel kiezen.
 • De scootmobiel snelheid is van belang voor de veiligheid. Heb je moeite om het overzicht te bewaren, terwijl je op je scootmobiel rondrijdt? Dan is het verstandiger om op een lagere snelheid rond te rijden. Een ongeluk zit simpelweg altijd in een klein hoekje. En dat is zéker het geval als je hard op je scootmobiel rondrijdt.

Welke factoren zijn van invloed op de scootmobiel snelheid?

De scootmobiel snelheid wordt door meerdere factoren bepaald. De eerste factor is het accupakket dat in de scootmobiel ingebouwd zit.

Des te krachtiger dit accupakket is, des te sneller je op de scootmobiel kunt rijden. Dit gaat overigens ook nog hand in hand met een forsere actieradius.

De tweede factor is het aantal wielen. Kies je bijvoorbeeld voor een scootmobiel met 4 wielen? Dan heb je met een andere maximale snelheid te maken dan bij een scootmobiel met 5 wielen. Dit is overigens ook het geval als je op een scootmobiel met 3 wielen rijdt.

Des te minder wielen, des te lager de weerstand is. De lagere weerstand zorgt voor een potentieel hogere snelheid.

Ondertussen heb je ook nog met de veiligheid te maken. Maak je op een scootmobiel met 3 wielen iets te hard een bocht? Dan bestaat de kans dat de scootmobiel omvalt.

Daar is bij een variant met 4 wielen veel minder (snel) sprake van. Het aantal wielen, de snelheid en de veiligheid gaan zodoende altijd hand in hand met elkaar.

Is een snelle scootmobiel aan te raden?

Een snelle scootmobiel kan zeker interessant zijn, maar is zeker niet voor iedereen interessant. Ben je al op leeftijd? Of heb je moeite om tijdens het rijden het overzicht te bewaren? Kies dan vooral niet voor een snelle scootmobiel.

Pas bovendien altijd de rijsnelheid aan op de omstandigheden en andere weggebruikers. Verdiep je ook even goed in de regelgevingen; check daarvoor het kopje ‘Hoe hard mag een scootmobiel?’ in dit artikel!


Meer scootmobielen:


Categorieën: Scootmobiel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *