Supplementen kunnen dementie niet voorkomen of vertragen
Recent onderzoek uit Duitsland en Spanje heeft de effecten van vitaminesupplementen op dementie en milde cognitieve stoornissen in kaart gebracht door een overzichtsstudie van de afgelopen 10 jaar. Deze studie omvatte in totaal 27 interventiestudies met verschillende soorten supplementen:
- 5 studies over foliumzuur (vitamine B11).
- 2 over vitamine B12.
- 1 over vitamine B1.
- 6 over een combinatie van B-vitaminen.
- 10 over vitamine D.
- 3 over vitamine E.
Het onderzoek onthulde aanzienlijke variaties in onderzoeksopzet, duur van toediening, dosering en gemeten effecten tussen de verschillende studies. Dit gebrek aan uniformiteit bemoeilijkt het vergelijken van resultaten en het formuleren van duidelijke conclusies. Desondanks konden de auteurs enkele bevindingen trekken:
- Foliumzuursupplementen vertonen aanwijzingen voor het verkleinen, uitstellen en vertragen van dementie. Alle onderzoeken toonden een positief effect aan.
- Voor andere B-vitaminen was het aantal studies te beperkt om conclusies te trekken, of de resultaten waren niet consistent. Sommige studies toonden een licht positief effect aan, terwijl andere geen effect vonden.
- Vitamine D en E lijken geen significant effect te hebben, aangezien de meerderheid van de studies geen invloed van de supplementen op dementie aantoonde.
De bron van deze bevindingen is een systematische review gepubliceerd in Nutrients (Gil Martínez, V., Avedillo Salas, A., & Santander Ballestín, S. 2022).
Hoewel voeding een rol speelt bij het voorkomen of vertragen van dementie, is de rol van individuele voedingsstoffen en supplementen minder duidelijk. De resultaten van deze studie zijn niet veelbelovend. Met uitzondering van foliumzuur lijken vitaminesupplementen weinig effect te hebben op dementie. De aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om geen supplementen te gebruiken voor het verminderen van de kans op cognitieve achteruitgang of dementie blijft daarom geldig.
De studie benadrukt dat meer onderzoek nodig is om de rol van voedingssupplementen bij dementie beter te begrijpen. Tot die tijd blijft een gezond dieet en levensstijl de sleutel tot het behoud van cognitieve gezondheid.
Naast specifieke vitaminesupplementen werd ook de rol van multivitaminen onderzocht in de studie. Echter, de bevindingen met betrekking tot multivitaminen waren niet specifiek genoeg om een duidelijk effect op dementie te kunnen vaststellen.
Deze algemene supplementen, die een combinatie van verschillende vitamines en mineralen bevatten, vertoonden geen significant voordeel bij het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang of dementie. Het gebrek aan overtuigende resultaten benadrukt opnieuw het belang van gerichter onderzoek naar specifieke voedingsstoffen en hun impact op hersengezondheid.
Referenties:
- Gezondheid en Wetenschap: Voeding kan misschien helpen om Alzheimer te voorkomen
- Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): Richtlijnen voor de preventie van cognitieve achteruitgang en dementie
- https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/vitaminesupplementen-kunnen-dementie-niet-voorkomen-of-vertragen