Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Bij dementie gaat het in de jaren thuis, en zeker in het begin, niet zozeer om ziekte en zorgvragen. Het gaat veel meer om wat dementie betekent in het dagelijks leven en hoe het relaties verandert.’

Gepubliceerd door Maria op

Tao of Care onderzoekt de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten, en ontwikkelt vandaaruit structurele zorg en ondersteuning voor hen. Wij helpen deze in de praktijk te brengen op persoonlijk, professioneel en beleidsniveau.

Van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen: onze aanpak leidt tot betere, betaalbare zorg en ondersteuning, die het medische, psychologische en sociale domein met elkaar in balans brengen.

Grondlegger en bestuurder Anne-Mei The verbindt zo wetenschap en praktijk. Haar wetenschappelijke inzichten vanuit haar leerstoel Langdurige Zorg en Dementie (UvA) zet zij om in praktijkoplossingen. Ze is initiatiefnemer van de nationale Dementie Verhalenbank en de Proeftuin Sociale Benadering Dementie (zie hieronder).

Sociale Benadering Dementie

Hoe blijf je ‘erbij horen’ als je dementie hebt? Hoe ga je samen om met de steeds veranderende mogelijkheden en beperkingen? Tot voor kort was er vooral aandacht voor de medische kanten van dementie: de diagnose, onderzoek naar medicijnen, en de taaie discussies rond euthanasie en de kwaliteit van verpleeghuizen.

Compleet zorgpakket

De Tao of Care ontwikkelt een compleet zorgpakket met psychologische, sociale en medische ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Dit doet zij samen met zorgorganisaties, gemeentes, verzekeraars en opleidingen in de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Succesvolle onderdelen hiervan zijn Kammeraat (maatjes voor mensen die thuis wonen met dementie), de School of Care die helpt de Sociale Benadering in de praktijk te brengen bij zorgorganisaties, Odensehuis Gerard Smit (naar de bekende inloophuizen voor mensen met dementie en naasten, maar onderscheidend doordat hier allerlei ondersteuningsvormen voor de verschillende fases van het dementieproces samen komen, vanaf de diagnose tot en met palliatieve zorg).

Het dementiepakket kan straks landelijk worden ingezet.

Naar de website

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *