Wat zijn de feiten en fabels over green juice?

Gepubliceerd door Redactie op

feiten fabels greenjuice

Bij Deltaplan Dementie, specialisten op het gebied van ouderenzorg en gezondheid, willen we de feiten en fabels over green juice duidelijk maken. We baseren we onze bevindingen graag op basis van solide wetenschappelijk onderzoek.

Dit zijn de feiten over green juice die kloppen

Hieronder bespreken we 3 feiten.

Feit 1: Rijk aan voedingsstoffen

Verschillende studies hebben aangetoond dat green juice een rijke bron is van essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients in 2019 benadrukte bijvoorbeeld de hoge concentratie aan vitaminen A, C en K in groene groenten zoals boerenkool en spinazie, die vaak worden gebruikt bij het maken van green juice.

Feit 2: Makkelijke manier om groenten binnen te krijgen

Een studie gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics in 2014 concludeerde dat het drinken van groentesap een effectieve strategie kan zijn om de inname van groenten te verhogen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende groenten in hun dieet op te nemen.

Feit 3: Verbetering van de hydratatie

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Arkansas toonde aan dat groentesappen, zoals green juice, een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de dagelijkse vochtinname. Dat kan vooral gunstig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende water te drinken gedurende de dag.

Dit zijn de fabels over green juice

Hieronder bespreken we 3 veelvoorkomende fabeltjes over het groene poeder.

Fabel 1: Green juice vervangt hele groenten en fruit

Onderzoek heeft aangetoond dat green juice niet dezelfde hoeveelheid vezels bevat als hele groenten en fruit. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen om een verzadigd gevoel te geven.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition benadrukte het belang van vezelrijke voeding voor het handhaven van een gezond darmmicrobioom.

Fabel 2: Green juice is een wondermiddel voor gewichtsverlies

Hoewel green juice gezonde voedingsstoffen bevat, is het geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Gewichtsverlies is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder voeding, lichaamsbeweging en metabolisme.

Een systematische review gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Reviews concludeerde dat er geen overtuigend bewijs is dat het drinken van groentesap leidt tot significant gewichtsverlies.

Fabel 3: Alle green juices zijn gelijk

De voedingswaarde van green juice kan sterk variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de bereidingsmethode.

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Californië, Davis, wees uit dat de antioxidantgehaltes in groentesappen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het gebruik van biologische versus conventionele producten. En ook de manier van persen is bepalend voor de kwaliteit.

Zijn er nadelen?

Hoewel green juice veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Food Science & Nutrition wees bijvoorbeeld uit dat sommige mensen spijsverteringsproblemen ervaren bij het consumeren van grote hoeveelheden rauwe groenten.

Wat is het effect van green juice?

Het effect van green juice kan variëren van persoon tot persoon, maar studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie ervan kan bijdragen aan een verbeterde algehele gezondheid en welzijn.

Conclusie: heeft green juice zin, of is het onzin?

Over het algemeen kan green juice een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet. Bijvoorbeld voor ouderen die moeite hebben om voldoende groenten binnen te krijgen.

Het biedt een gemakkelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen en kan bijdragen aan een verbeterde hydratatie.

Echter, het is géén vervanging voor hele groenten en fruit. En het is belangrijk om te kiezen voor verse, biologische ingrediënten en bewerkte varianten te vermijden.

Als toevoeging van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, kan green juice zeker zinvol zijn.


Categorieën: Onderzoeken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *