Welke spieren train je met roeien op een roeitrainer?

Gepubliceerd door Dennis Guijt op

welke spieren train je op de roeitrainer

Roeitrainers worden steeds populairder. Zowel in sportscholen als thuis. En dit is terecht!

Wil jij gaan starten met het trainen op een roeitrainer? Maar wil je eerst meer weten over de spieren die je traint met deze fantastische manier van trainen? Begrijpelijk!

Wij kunnen alvast verklappen, roeien is een zeer effectieve manier van trainen waarbij ontzettend veel spieren worden aangesproken. Lees snel verder en kom erachter!

Welke spieren train je op een roeitrainer?

  1. Rugspieren: De roeibeweging begint met het aanspannen van je rugspieren. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de trekkracht tijdens het naar achteren trekken van het trekkoord.
  2. Beenspieren: Roeien is een geweldige manier om je beenspieren te versterken. Tijdens de roeibeweging duwen je benen tegen de pedalen. Hierbij worden de belangrijkste spieren aangesproken: de quadriceps, hamstrings en kuiten.
  3. Armspieren: Naast de benen spelen je armen ook een rol. De biceps, triceps en onderarmen worden allemaal gebruikt om het trekkoord (of in de echte termen te blijven: de roeispanen) naar je toe te trekken.
  4. Core-spieren: Ook is roeien een fantastische core work-out. Je core spieren, inclusief de buikspieren en de rugspieren, werken hard om je romp stabiel te houden tijdens de roeibeweging.

Hoe train je effectief op een roeitrainer?

Door regelmatig op een roeitrainer te trainen, kun je een sterker, fitter en gezonder lichaam ontwikkelen.

Maar, je moet dan natuurlijk wel zo effectief mogelijk trainen op de roeitrainer.

Met de juiste techniek en trainingsmethoden kun je al snel de voordelen van deze veelzijdige work-out ervaren.

Lees hieronder hoe je dit het beste kunt doen:

  1. Techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt om blessures te voorkomen. Ook zorg je er op deze manier voor dat je training zo effectief mogelijk is. Begin met een goede houding, waarbij je rug recht is, je knieën licht gebogen zijn en je voeten stevig op de pedalen rusten.
  2. Intervaltraining: Wissel tussen periodes van hoge intensiteit en rust om je training uitdagend en effectief te maken. Bijvoorbeeld: roei gedurende 1 minuut op maximale inspanning gevolgd door 1 minuut rustig roeien of rust.
  3. Variatie: Probeer verschillende roeipatronen en handgrepen om verschillende spiergroepen aan te spreken. Zo blijft je training ook uitdagend.
  4. Luister naar je lichaam: Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en overbelasting te voorkomen. Bouw langzaam op en neem voldoende rust tussen trainingssessies.

Kun je spieren kweken met roeien?

Omdat je met roeien continue gewicht verplaatst met weerstand, geeft het je spieren een prikkel en ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Als deze spiertjes zich herstellen, worden je spieren sterker. Hierdoor kan er dus spiergroei ontstaan, mits gecombineerd met de juiste voeding en rustverhouding.

Krachttraining met gewichten blijft echter een effectievere manier om spieren op te bouwen, omdat je hiermee specifieke spiergroepen kunt targeten en de weerstand nauwkeurig kunt aanpassen.

Conclusie

Met de bovenstaande informatie en uitleg over de juiste manier van trainen, weten wij zeker dat je goed van start kunt gaan met het trainen op de roeitrainer.

Begin rustig, bouw op en kom achter de vele gezondheidsvoordelen van dit fitnessapparaat!0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *