Welke spieren train je op de crosstrainer?

Gepubliceerd door Redactie op

welke spieren train je op een crosstrainer

De crosstrainer, ook bekend als elliptische trainer, is een populaire machine die in fitnesscentra en thuisgyms te vinden is.

Hoewel het hoofddoel van de crosstrainer vaak is om je conditie te verbeteren en calorieën te verbranden, biedt het ook een effectieve manier om verschillende spiergroepen in je lichaam te trainen.

Maar welke spieren train je nu eigenlijk tijdens zo’n work-out op de crosstrainer? We bespreken het hier!

1. Quadriceps (dijspieren)

Wanneer je je voeten op de pedalen plaatst en begint te duwen, span je je quadriceps aan, de grote spieren aan de voorkant van je dijen.

Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het strekken van je knieën en dragen bij aan de kracht die nodig is om de pedalen naar beneden te duwen.

2. Hamstrings (achterdijspieren)

Terwijl je je benen naar achteren duwt tijdens de beweging van de crosstrainer, span je je hamstrings aan.

Deze spieren, gelegen aan de achterkant van je dijen, zijn betrokken bij het buigen van je knieën en helpen je benen terug te trekken tijdens de pedaalbeweging.

3. Kuiten (kuitspieren)

Elke keer dat je je voeten naar beneden duwt en je tenen strekt om de pedalen te raken, gebruik je je kuitspieren.

Deze spieren, gelegen aan de achterkant van je onderbeen, zijn betrokken bij het strekken van je enkel en dragen bij aan de kracht die nodig is om je voet van de ene naar de andere pedaal te verplaatsen.

4. Bilspieren (gluteus maximus)

Hoewel de focus van de crosstrainer op de benen ligt, worden ook je bilspieren geactiveerd tijdens de beweging.

Wanneer je je benen naar achteren duwt, span je je bilspieren aan om je heupen te strekken en je lichaam recht te houden.

5. Buikspieren (rectus abdominis en obliques)

Om je evenwicht te bewaren en je lichaam rechtop te houden tijdens het gebruik van de crosstrainer, span je automatisch je buikspieren aan.

De rechte buikspieren (rectus abdominis) en de schuine buikspieren (obliques) worden beide geactiveerd om je romp stabiel te houden tijdens de training.

6. Armspieren (biceps en triceps)

Veel crosstrainers zijn uitgerust met bewegende armen die synchroon bewegen met de pedalen. Hierdoor worden ook je armspieren getraind.

Tijdens het vasthouden van de handgrepen en het bewegen van je armen, span je je biceps aan wanneer je je armen buigt en je triceps wanneer je ze strekt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is de crosstrainer een veelzijdig cardioapparaat die meerdere spiergroepen tegelijkertijd kan aanspreken.

Door regelmatig gebruik te maken van de crosstrainer, kun je niet alleen je cardiovasculaire gezondheid verbeteren en calorieën verbranden, maar ook verschillende spieren in je benen, billen, buik en armen sterker maken.

Het toevoegen van variatie aan je training, zoals het veranderen van de weerstand en het gebruik van de bewegende armen, kan helpen om verschillende spieren uit te dagen en je algehele conditie én fitheid te verbeteren.

Al met al is het dus zeker een goed idee om te gaan trainen op de crosstrainer!0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *