De 5 fijnste yoga apps om thuis fit te blijven

Gepubliceerd door Redactie op

de beste yoga apps

Tijdens een yogales leer je hoe je je kunt ontspannen en breng je lichaam en geest in balans. Je hebt niet altijd tijd om daarvoor naar een yogales te gaan. Een yoga-app is dan een mooi alternatief. Je krijgt van professionele leraren instructies en leert bij de diverse yogavormen verschillende poses.

Welke yoga-apps zijn daarvoor geschikt? Wat is het aanbod en kun je ook gratis lessen volgen? Wij zochten voor je uit welke yoga-apps voor zowel beginners als gevorderden een aanrader zijn. Je leest hierover in deze review.

De 5 beste yoga-apps uitgelicht

Hieronder werpen we een blik op onze vijf aanraders.

Practice Happy With Yoga

Wat ons direct bij Happy With Yoga opvalt, is dat het een Nederlands platform is. Dus dat is gemakkelijk als je de yogalessen volgt. Er is geen app beschikbaar, maar je logt via de website op je eigen account in. Het cursusaanbod is divers. Je volgt een hatha vinyasa cursus om je geest in balans te brengen.

Of je kiest voor een ademhalingscursus. Net als bij de restoratieve yogacursus leer je hierbij volledig te ontspannen. De cursussen zijn niet gratis, maar je kunt wel meedoen aan een gratis challenge van een week met video-instructies en motiverende tips. Een maandabonnement kost € 12,50.

Download de app via deze link >>

Daily Yoga

Weet je nog niet zeker of een yoga-app wel wat voor je is, dan kun je bij Daily Yoga twee weken lang een proefcursus volgen. Na inschrijving heb je keuze uit meer dan 100 verschillende yogalessen. Deze volg je in de app die je via de Apple Store of Google Play downloadt.

In een persoonlijk overzicht kun je zien hoeveel minuten je aan een yogasessie hebt besteed en hoeveel calorieën je daarbij hebt verbruikt. Dat is handig, hoewel dat laatste wat ons betreft niet direct het doel is van een yogales. De prijzen van deze app verschillen per soort abonnement dat je kiest. Reken per maand op ongeveer € 20,-.

Alo Moves

Alo Moves biedt niet alleen verschillende yoga-oefeningen aan. Je kunt er ook terecht als je op zoek bent naar meditatieoefeningen, fitnessinstructies en tips voor gezonde voeding. Het nadeel van deze app is dat je deze alleen in de App Store kunt downloaden.

De videolessen zijn duidelijk en er is een divers aanbod voor verschillende niveaus. Ook als je op zoek bent naar een variatie aan yogavormen, dan vind je dat hier. Je probeert gratis de app twee weken uit. Daarna betaal je ongeveer € 220,- per jaar. Per maand betalen is ook mogelijk.

Down Dog

De naam van deze app is misschien wat vreemd, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Het is namelijk een professionele app die heel veel opties heeft. Dat begint al met de variatie in yoga- en meditatieoefeningen. Dat zijn er ruim dertigduizend.

De kans dat je in herhaling valt, is dus vrij klein. En onder dat uitgebreide aanbod valt tevens zwangerschapsyoga. Bij deze app heb je de mogelijkheid om een andere taal dan Engels te kiezen.

Behalve de duidelijke uitleg van een yogaleraar, is er tevens achtergrondmuziek bij de oefeningen te horen. Ook deze kun je zelf veranderen. En gaat de instructie te snel voor je? Stel de instellingen dan zo in dat je voor iedere pose de tijd kunt nemen die je nodig hebt.

Glo

Bij Glo heb je keuze uit achttien yogavormen. De oefeningen zijn uitgewerkt in negentig programma’s. Het niveau van deze programma’s is verdeeld in lessen voor beginners tot yoga voor gevorderden. Behalve dat de programma’s op zwaarte zijn ingedeeld, heb je ook nog keuze uit de duur van een yogasessie.

Ideaal dus als je weinig tijd hebt, maar toch tien minuten behoefte hebt aan wat ontspanning. Heb je voldoende tijd, dan kies je voor een yogales van anderhalf uur. Wat ons erg aansprak bij deze app? Je hebt zelfs de optie om een les te volgen die live vanuit de studio van Glo wordt gegeven.

Wat is belangrijk bij je keuze van een yoga-app?

Een van de eerste dingen waar je naar kijkt bij het kiezen van een yoga-app is waarschijnlijk de prijs. Veel yoga-apps geven je de optie om voor tien dagen of twee weken de app gratis uit te proberen.

Als je daar gebruik van maakt, krijg je een goede indruk van het aanbod en de kwaliteit van de lessen. Een laag bedrag per maand hoeft alleen niet altijd de beste te zijn. Soms kun je beter iets meer betalen en daarbij de zekerheid van goede instructies hebben bij de uitvoering.

Een ander criterium is hoe je de app kunt downloaden. Is deze alleen toegankelijk als je een iPhone hebt of kun er ook met een Androidtelefoon gemakkelijk gebruik van maken? Tot slot is het aanbod in de yoga-app van belang.

Heel veel soorten lessen kan fijn zijn, maar misschien heb je meer behoefte aan een vaste yogavorm waarmee je door herhaling meer verdieping kunt vinden. Het is dus aan jou om daar een keuze in te maken.

Hoe kies je een passende yogavorm voor jezelf?

De oorsprong van yoga ligt in India en het uitgangspunt is voor alle vormen gelijk. Het gaat namelijk om de weg te vinden naar verbinding van je ziel, je lichaam en je geest.

Dat zie je terug in de diverse yogavormen. Zo zijn er hatha yoga en yin yoga die helpen bij het vinden van geestelijke rust en het versterken van je spieren. Deze yogavormen zijn geschikt als je geen echte inspannende oefeningen wilt doen.

Power yoga en ashtanga yoga vragen veel energie en je moet de oefeningen met kracht uitvoeren. Vinyasa yoga is ook een vorm van yoga waar pit in de oefeningen zit. Bij alle vormen werk je aan het beheersen van je ademhaling om lichaam en geest in balans te brengen.

Daarnaast word je van bepaalde oefeningen leniger en bouw je tevens spierkracht op. Afhankelijk van het doel dat je hebt, kies je een passende yogavorm.

Wat heb je allemaal nodig voor je yoga-oefeningen?

Nadat je de yoga-app hebt gedownload, kun je eigenlijk meteen beginnen. Voor yoga hoef je niet een bepaalde conditie te hebben. Je zult wel merken dat, als je vaker aan yoga doet, bepaalde oefeningen je steeds gemakkelijker af gaan.

En dan hebben we het niet alleen over de posities die je langer volhoudt of beter uit kunt voeren. Het ontspannen is ook iets wat je, zeker als je dat niet gewend bent, zult moeten leren.

Om echt profijt van je yogales te hebben, zorg je dat je genoeg tijd hebt. Een yoga-oefening tussendoor kan natuurlijk altijd. Maar het is eigenlijk de bedoeling dat je echt even tijd voor jezelf neemt.

Voor een zachte ondergrond is het prettig om op een yogamat te liggen. Heb je wat extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bij je rug of onder je knieën? Daarvoor kun je speciale yogablokken gebruiken.

Welke voordelen heb je als je aan yoga doet?

Yoga kan je helpen om meer grip op je ademhaling te krijgen. Dit helpt je als je wilt ontspannen. Daarnaast zorgen bepaalde yogaoefeningen ervoor dat je spieren flexibeler worden.

Andere oefeningen maken ze juist sterker. Daar heb je bijvoorbeeld baat bij als je spieren wilt versterken bij rugklachten. Kun je soms moeilijk in slaap komen of heb je regelmatig hoofdpijn? Dan kunnen de ontspannende poses en ademhalingsoefeningen weer voor verlichting zorgen.

Wat de reden ook is dat je de yoga-app downloadt, kies uit onze top vijf de yoga-app die het beste bij je past. Nadat je de app gedownload hebt en je je geregistreerd hebt, begint daar je weg naar de innerlijke en lichamelijke ontspanning.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *